пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Страховий фонд суспільства, його сутність та значення.  

 

Організація страхового захисту потребує наявності відповідних матеріальних і грошових ресурсів. У зв`язку з цим суспільство повинно свідомо виокреслювати із ВНП певну його частку з  метою забезпечення потреб строхового захисту, тобто формувати страховий фонд суспільства. Цей фонд є матеріальною основою страхового захисту, його матеріальним втіленням.

Страховий фонд суспільства – це конкретні матеріальні та грошові ресурси, зарезервовані на випадок настання незвичайних несприятливих подій.

Існують такі організаційні форми суспільних страхових фондів:

▪ централізовані натуральні та грошові фонди держави;

▪ децентралізовані фонди суб¢єктів господарювання – самострахування;

▪ фонди, створенні методом страхування.

За рахунок централізованих фондів фінансуються витрати, пов¢язані із запобіганням і ліквідацією наслідків несприятливих подій,. Що мають загально-національний характер. Зі свого бюджету держава покриває витрати на відновлення пошкоджених чи знищених об¢єктів як виробничого, так і соціально призначення, на надання допомоги потерпілим громадянам.

Децентралізовані фонди суб¢єктів госпоодарювання: на підприємстві доцільно мати фонд ризику, резерві фонди. Такі фонди мають змогу покривати шкоду, завдану дрібними ризиками. Перевагою самострахування є можливість оперативно вирішувати питання відшкодування невеликих збитків.

Фонди, що створюються за рахунок самострахування, формуються за рахунок внесків страхувальників. Кошти таких фондів використовуються на чітко визначені цілі – відшкодування збитків, заподіяних страхувальникам внаслідок випадків, заздалегідь обумовлених у договорах страхування.

 


хиты: 462
рейтинг:+2
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь