пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття принципів правового статусу особи. Способи закріплення принципів правового статусу особи в засновницьких договорах і інших джерелах права Європейського Союзу.


Принципи правового становища людини і гряждпіміня пред ¬ являють собою основні початку, виходячи m яких здійснюється використання прав і свобод людини і грома ¬ данина, виконання його обов'язків. На відміну від норм, що закріплюють інститут громадяни тип, принци ¬ пи правового статусу адресовані, як правило, всім ліпом, прожи ¬ вающим або перебувають на території Союзу, і отримай \ н в нормах права Європейського Союзу більш докладний закріплення. -
    Принцип равенстваПрінціп рівності - ключовий в системі принципі "правового статусу особистості в демократичному суспільстві. Він при; * пан забезпе ¬ чить однакові умови реалізації всіх прав і свобод усіма людь ¬ ми, перешкодити дискримінації або, наоборо.т, створенню необгрунтованих привілеїв для окремих осіб або соціальних групп.В праві Європейського Союзу принцип рівності включає ряд елементів, більшість з яких відомі КОНСТП 1 уціонним актам окремих держав, у тому числі Россіі.Юрідіческое рівність, тобто рівноправність: «Всі рівні перед за ¬ коном» (ст. 20 Хартії 2000 р.). Соціальна рівність, тобто рівність людей незалежно від при ¬ надлежности до певної соціальної групи або категорії, зокрема, незалежно від «статі, раси, кольору шкіри, етнічного або, соціального походження, мови, віросповідання або переконань, політичних або інших поглядів, приналежності до національної меншини, майнового стану, наявності іппплідності, віку чи сексуальної орієнтації ». Принцип соціальної рівності як неприпустимість дискриміна ¬ мінації залежно від вищевказаних або іншими ознаками» закріплений І & 1 ст. 21 Хартії 2000 р., а також у ст. 13 ДЕС, яка уповноваж нает Рада приймати законодавчі акти та інші заходи, спрямовані на боротьбу з подібною діскрімінаціей.На підставі ст. 13 ДЕС Радою Європейського Союзу були изда * їм директиви: «Про реалізацію принципу рівноправності між людьми незалежний», від раси чи етнічного походження »(Директива 2000/43/Е г від 29 червня 2000 р.) 1,« Про створення загальних стандартів у поддержед-рівноправності у сфері зайнятості та праці »(Директива 200/78/ЕС від 27 листопаді 2000 р.) а і др.В Відповідно до Протоколу від 4 листопада 2000 Ne 12 загальний принцип соціальної рівності (« загальна заборона дискримінації ») був також включений в Конвенцію Ради Європи про захист прав че ¬ дини і ot певних свобод 1950 г.Політіческое рівність »тобто рівність незалежно від государ ¬ жавної приналежності (громадянства). Принцип рівності між громадянами різних країн Європейського Союзу є невід'ємна умова побудови єдиного економічного, а одно політичного і правового простору в межах всієї його терріторіі.Данний принцип у формі «заборони будь-якої дискримінації по при ¬ знаку приналежності до певного громадянства» був закріплений ще в початковій редакції Договору про Європейське співтовариство (нині ст. 13). Він відтворений в § 2 ст. 21 Хартії Європейського Союзу про oi новних права 2000 г.Рассматріваемий елемент принципу рівності, на відміну від ука ¬ чених вище, визнається в праві Європейського Союзу з деякими обмеженнями (застереженнями):
по-перше, політична рівність гарантоване тільки «у сфері застосування Договору про заснування Європейського сообще ¬ ства та Договору про Європейський Союз та без шкоди спеціальним положенням названих договорів». Соотвеі ственно громадяни однієї держави-члена, прожива ¬ ющіе або знаходяться в інших державах- членах, прирівнюються до місцевих. ражданам не у всіх сферах суспільного життя, а лише в тих, які врегульовані правом Європейського Союза.Напрімер, відповідно до ДЕС і Хартією 2000 їм гарантувати активне і пасивне виборче право на виборах до Європарламенту в органи місцевого самоврядування (див. ні * Є). Що стосується, наприклад, виборів у національний парламент, то, Ко загальним правилом, в них можуть брати участь тільки громадяни конкурують ¬ ного держави, а проживають тут громадяни інших країн ЄС аналогічними правами не наділяються, оскільки відповідне суспільні відносини не входять в сферу регулювання права Європейського Союзу, по-друге, політична рівність, як правило, распространя ¬ ється тільки на громадян Європейського Союза.Граждане третіх країн (у тому числі Росії) на території Союзу користуються рівними правами з союзними громадянами, якщо це прямо передбачено нормами права Європейського Со ¬ юза або національного права держав-членів. Наприклад, со ¬ гласно § 3 ст. 15 Хартії про основні права громадянам третіх країн, які на законних підставах працюють на території держав-членів, повинні бути забезпечені рівні умови праці з громадянами Європейського Союзу. Відповідні положення містяться також в Угоді про партнерство і співробітництво, укладеному Європейськими співтовариствами з Росією (див. гл. XXV підручника).
Рівність статей. Принцип рівності жінок і чоловіків є окремим випадком принципу соціальної рівності, але в силу його великий актуальності, а також зважаючи глибоких історичних кор ¬ ній дискримінації представниць прекрасної поля в багатьох правових системах, в тому числі у праві Союзу, закріплюється як окреме нормативне положеніе.Равенство жінок і чоловіків є одночасно метою (ст. 2) і принципом діяльності ЄС (§ 2 ст. 3). Крім того, ДЕС ще з 1957 р. містить спеціальну норму про рівноправність статей в питаннях оплати праці, відповідно до якої інститутами ЄС розроблено обшир ¬ ве законодавство і прецедентне право (див. гл. XV цього підручника). В якості загальноправової принципу рівність жінок і чоловіків закріплено в ст. 23 Хартії про основні права 2000 и воно «має бути забезпечено у всіх сферах, в тому числі у сфері еп-нптостн, тру ¬ дової діяльності та оплати трудам.В Водночас зазначена норма (абз. 2 ст. 23) містить обмова ¬ ку, яка допускає збереження або створення особливих переваг «на користь недостатньо представленого статі», наприклад квот для жінок у представницьких органах або в системі державної служби.
2. Принцип поваги прав людини та її основних свобод.Данний принцип - одна з аксіом правової держави - »означає що у всіх сферах діяльності органи публічної влади пріоритет 'ше увагу повинні приділяти забезпеченню прав і свобод людини і громадянина і, природно, самі не порушувати іх.Прінціп повазі прав людини та її основних свобод повною мірою поширюється на наднаціональні інститути ідолжіост * них осіб організації Європейський Союз. Визнаний спочатку Судом ЄС, ш даний час він виступає як один із загальних прин ¬ ципов кон »гітуціонного ладу, дотримуватися який зобов'язані і сам Союз, і вага його держави-члени (ст. б Договору про Європейський Союз).
3. Принцип гарантованості прав І свободПрінціп гарантованості прав і свобод спрямований на те, що ¬ б суб'єкта інші права і свободи особи, продекларовані в юрндіче * до їх нормах, дотримувалися наділі, були реальними, а не фіктивними На відміну від принципу рівності і принципу поваги прав і свобод розглянутий принцип закріплений у вигляді конкурують ¬ них юридичних гарантій, які покликані забезпечити захист суб'єктивних прав від порушень з боку приватних осіб і органів публічної влади, втому числі наднаціональної.


30.05.2014; 11:43
хиты: 146
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь