пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

85. Система контрольних органів Європейського Союзу, її розвиток на сучасному етапі. Європейська рахункова палата - орган фінансового контролю ЄС.


Відштовхуючись від досвіду сучасних держав, в організаційному механізмі Європейського Союзу були засновані спеціалізовані інститути та органи, які здійснюють контрольну функцію. Найважливіші серед них - Рахункова палата і Омбудсман.
Розглянемо засади діяльності Європейського Суду Аудиторів. Цей орган ЄС був створений у 1977 р. на підставі Договору про реформу бюджетної процедури (1975 р). Він виник на місці Комітету Контролю, який існував у Європейському економічному союзі, та Контролера фінансів, який діяв у Європейському Союзі вугілля і сталі. Спершу Суд Аудиторів (інколи його називаю Рахунковою палатою) мав доволі незначні повноваження, але Маастрихтський Договір істотно збільшив його компетенцію і підніс до рангу головного органу Європейських Співтовариств. Суд Аудиторів за завданнями та статусом є не судовим органом, а скоріш органом фінансового контролю. Виходячи з таких обставин, у перекладах актів aequis communitiare та у вітчизняній правовій доктрині цей орган іноді іменується, як Палата аудиторів ЄС. Втім, виходячи з офіційної назви цієї установи, ми називатимемо його, як Європейський Суд Аудиторів.
Суд Аудиторів розташований у Люксембурзі. Суд Аудиторів здійснює власну діяльність колегіально. Суд Аудиторів займається контролем фінансів Співтовариств (доходів і видатків) на предмет їх законності і правильності. Контролю з боку Суду Аудиторів підлягають усі органи, інституції і бенефіціанти фінансів ЄС. Після закінчення бюджетного року Суд надає іншим інституціям Співтовариства річний звіт, який разом із примітками цих інституцій публікується в офіційних виданнях Європейських Співтовариств.
Суд може також представляти спеціальний звіт, який може стосуватися багатьох різних галузей фінансової діяльності Співтовариств та різних періодів. зокрема у формі спеціальних звітів, та надсилати свої висновки на запит тієї чи іншої установи Співтовариства. На запит інших інституцій Співтовариств, Суд може формувати думку, яка видається переважно щодо проектів правових актів. Суд Аудиторів може також у будь-який час робити свої зауваження з окремих питань. Суд Аудиторів приймає щорічний звіт, спеціальні звіти та висновки більшістю своїх членів. Результати перевірок Суду оприлюднюються, за Процедурою, в «ясних, доречних і об’єктивних повідомленнях». Діяльність Суду Аудиторів регламентується Правилами процедури Суду, які складаються самим Судом та схвалюються кваліфікованою більшістю Європейської Ради. До складу Суду Аудиторів входить 25 суддів, обраних на 6 років одноголосним рішенням Ради Європейського Союзу після консультацій з Європейським Парламентом. До складу Суду Аудиторів має входити по одному представнику від кожної Держави-члена. Члени Суду Аудиторів можуть бути переобрані на наступний термін. Якщо більшістю членів ухвалює думку про те, що виходячи з наявної інформації, певний суддя припинив відповідати необхідним умовам або виконувати власні обов’язки, ця інформація передається Голові, для складання попереднього протоколу. Попереднє повідомлення супроводжується підтримуючи документи, та надається усім суддям. Суддя, відносно якого ставиться питання, має надати письмові та усні пояснення протягом розумного проміжку часу, рішення щодо дострокового позбавлення статусу судді приймається більшістю у чотири п’ятих від складу Суду, суддя, щодо якого ставиться питання, не бере участь у голосуванні. У випадку наявності вакантної посади судді Суд повинен позначити суддю (суддів), які будуть здійснювати його обов’язки до призначення нового судді. Аналогічно вирішується ситуація, коли суддя втрачає повноваження або є відсутнім протягом тривалого часу.
Членом Суду може бути особа, котра у своїй країні входить або входила до складу органів зовнішнього контролю або ж володіє особливою кваліфікацією для зайняття посади в Суді Аудиторів. Кандидати на членів Суду Аудиторів повинні надати гарантію повної незалежності. Члени Суду Аудиторів повністю незалежні від своїх країн і діють в інтересах Співтовариств. Їм не можна отримувати жодних інструкцій ні від своїх країн, ні від інших органів Співтовариств. Стосовно членів Суду Аудиторів діють також правила заборони поєднання деяких функцій. Члени Суду в період виконання своїх обов’язків не можуть також займатися жодною іншою професійною діяльністю, незалежно від того чи вона оплачувана чи ні. Як і Судді Європейського Суду, члени Суду Аудиторів користуються також пільгами та недоторканістю.
На чолі Суду Аудиторів стоїть Голова, обраний членами Суду Аудиторів на період три роки, він може бути переобраний ще на один термін. Голова Суду Аудиторів обирається таємним голосуванням. Кандидат, який у першому турі голосування отримує більшість у дві третини голосів членів Суду вважається обраним Президентом. Якщо жоден з кандидатів не отримує цю більшість, одразу проводиться другий тур голосування, на ньому перемагає кандидат, який отримує просту більшість голосів членів Суду. Якщо ніякий кандидат не отримав більшість голосів членів Суду в другому крузі голосування, подальші круги голосування повинні відбуватися заново після узгоджувальної процедури.
До його основних повноважень належить керівництво роботою Суду та представлення його перед іншими інституціями. До компетенції Голови Суду також входять спостереження за роботою Суду, взаємодія із установами ЄС, національними та міжнародними контрольними організаціями, питання контролю за законністю діяльності Суду.
Крім того, Голова Суду Аудиторів:
– скликає та забезпечує проведення засідань Суду;
– гарантує виконання рішень Суду;
– гарантує належне функціонування та демократичність управління структурними підрозділами Суду;
– призначає представника Суд у всіх процесах, до яких залучено Суд Аудиторів;
Голова Суду Аудиторів може делегувати частину власної компетенції до одного чи декількох членів Суду. Якщо посада Голови Суду Аудиторів стає вакантною, його обов’язки тимчасово виконує колишній Голова суду (за умови збереження за ним статусу судді). Якщо такого статусу колишній Голова більш не має, відповідні функції виконує суддя, який має максимальний суддівський стаж у Суді Аудиторів.
До складу Європейського Суду Аудиторів, крім його Голови та суддів, входить Генеральний секретар Суду. Суд Аудиторів самостійно визначає власну структуру, на пропозицію Генерального Секретаря рішенням Суду, створюються посади, розподіляються обов’язки між аудиторськими групами, ухвалюються плани їх діяльності. Сьогодні Суд Аудиторів складається з чотирьох аудиторських груп, до компетенції яких належать відповідно контроль у сферах:
– збереження та використання природних та сільськогосподарських ресурсів;
– структурної політики, транспорту, досліджень та енергії;
– зовнішньої діяльності ЄС;
– власних ресурсів, банківської діяльності, адміністративних витрат, громадських установ та внутрішньої політики.
Також до складу Суду входять Група CEAD (що відповідає за координацію, зовнішні зв’язки, внутрішній контроль та розвиток Суду) та Адміністративний комітет, відповідальний за всі управлінські питання, що вимагають рішення Суду, він складається з постійних та змінних членів. Аудиторські (контролюючі) групи Суду здійснюють попередню підготовку матеріалів перевірок Суду. Комітети Суду мають компетенцію опрацьовувати питання, які не належать до сфери діяльності жодної з груп.
Суд Аудиторів робить планування власної діяльності шляхом ухвалення робочої програми по багаторічній і річній основі. Під час проведення кожної перевірки аудиторна група призначає зі свого складу доповідача, який несе відповідальність за попередню оцінку обставин справи і підготовку проекту рішення суду. Якщо справа виходить за межі компетенції окремої групи, доповідач призначається рішенням Суду. Графік проведення засідань Суду встановлюється Судом щорічно до початку нового року. Додаткові засідання можуть скликатися з ініціативи Голови Суду або по запиту як мінімум чверті зі складу суддів.
Суд Аудиторів приймає рішення на засадах колегіальності, ґрунтуючись на матеріалах, отриманих групами та комітетами під час проведення досліджень та експертиз. Рішення Суду приймається більшістю присутніх суддів, у випадку рівного розподілу їх голосів вирішальним стає голос Голови Суду.


30.05.2014; 11:43
хиты: 120
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь