пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

80. Судова система Європейського Союзу: загальні принципи побудови.


Суд Європейських співтовариств (Суд), покликаний забезпечити однакове розуміння і застосування європейського права, зумів утвердитися як високоавторитетний та неупереджений орган. Діючи в межах своєї юрисдикції, Суд сформулював багато життєво важливих для розвитку інтеграційного процесу концептуальних положень. Така, наприклад, створена ним концепція незалежності і самостійності права ЄС як автономної правової системи.
Суд сформулював основні кваліфікаційні ознаки права ЄС. За допомогою судового тлумачення він заповнив багато прогалин і уточнив зміст багатьох постанов установчих договорів та актів вторинного права. Згідно Ніццького договору 2001 р. і прикладеному до нього Статуту Суду ЄС з подальшими поправками суттєво змінюються структура судової системи і статус судових установ ЄС. Ці зміни полягають у створенні практично триланкової судової системи ЄС :
Суд ЄС;
Суд першої інстанції (СПІ);
спеціалізовані судові палати.
У відповідності з реформою Суд ЄС набуває статусу найвищого судового органу ЄС.
Він розглядає по першій інстанції порівняно обмежену категорію справ, вирішення яких має суттєво важливе значення для забезпечення єдності і цілісності європейського права. За ним в основному зберігається преюдиціальна юрисдикція. Він виконує функції касаційного та конституційного судів. СПІ стає самостійною судовою інстанцією. До його підсудності віднесена основна маса справ прямої юрисдикції. Він виступає касаційною інстанцією по відношенню до спеціалізованих судових палат (ССП). ССП покликані сприяти СПІ при розгляді деяких справ, виділених в особливу категорію. Це, наприклад, суперечки між Співтовариствами та їх службовцями або суперечки, що представляють особливу складність в силу технічних причин (проблеми інтелектуальної власності, патентного права тощо).
Більш чітко структурує судову систему Конституція ЄС. Ця система включає три самостійні судові інстанції :
Суд ЄС;
Суд загальної юрисдикції;
спеціалізовані суди, які є не просто допоміжними палатами, а самостійною судовою інстанцією.
Одночасно Конституція вносить зміни в порядок формування і юрисдикцію судових установ. Судовий захист прав і інтересів суб'єктів права ЄС здійснюється не тільки судами, що діють на рівні ЄС, а й національними судовими установами держав членів.
Принципи - гласність, обов"язковість судових рішень, преюдиційність судових рішень, непідконтрольність.


30.05.2014; 11:43
хиты: 133
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь