пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

64. Повноваження по формуванню органів і посадових осіб Європейського Союзу. Зовнішньополітичні та інші повноваження Ради ЄС. Відповідальність Ради ЄС.


Формувальна функція полягає в тому, що Рада наділена досить широкими повноваженнями зі створення інших органів і формування політики персоналу. По-перше, вона призначає членів Соціально-Економічного Комітету, Комітету Регіонів і Суду Аудиторів. Рада може за умов одноголосності змінити кількість членів Європейської Комісії, а на подання Європейського Суду – збільшити кількість його Суддів чи Генеральних Радників. По-друге, Рада також ухвалює статути чи регламенти деяких інституцій. По-третє, Рада уповноважена встановлювати ставки, додатки та розмір пенсії Голови та членів Комісії, Голови, Суддів, Генеральних Радників і Секретаря Європейського Суду (ст. 210 ДЄС).
Зовнішньополітичні повноваження становлять специфічну групу повноважень Ради з урахуванням їх об’єкту та предмету: вони звернені до третіх країн (тобто країн, які не входять до складу Союзу), що виступають партнерами Союзу на міжнародній арені. До відання Ради віднесено укладання міжнародних договорів від імені Європейських співтовариств і Союзу, а також вжиття інших заходів в рамках загальної зовнішньої політики і політики безпеки. При цьому найбільш важливими повноваженнями Рада наділена саме у межах другої та третьої опор Союзу. Відповідно до ст. 13 Договору про ЄС, Рада ухвалює рішення, необхідні для визначення та здійснення спільної зовнішньої політики та політики безпеки, спираючись на постанови Європейської Ради. Зокрема Європейській Раді вона направляє свої рекомендації з питань спільної стратегії та вживає заходів щодо її здійснення шляхом вироблення спільної позиції та здійснення спільних дій. Винятком є лише документи програмного характеру (спільні принципи та орієнтири зовнішньої політики, а також спільні стратегії), які видає Європейська Рада за пропозицією Ради. Як уже було зазначено, виконання вказаних заходів також покладається на Раду. Те ж саме стосується й представництва Європейського Союзу на міжнародній арені у сфері СЗПБ: його здійснює Голова Ради, Генеральний секретар Ради – Високий представник з питань СЗПБ, які іноді з майбутньою державою – головою Ради утворюють спеціальну «трійку».
У межах Співтовариств та Союзу загалом Рада наділена також правом запроваджувати санкції до зарубіжних країн, які можуть мати як політичний, так і економічний характер. Аналогічно вирішується й питання про застосування воєнної сили: рішення про залучення Сил швидкого реагування Європейського Союзу прийматиме виключно Рада. Саме Рада повинна забезпечувати єдність та ефективність дій Союзу. Ухвалюючи рішення про спільні дії, Рада визначає як оперативну активність Союзу, так і спрямованість діяльності у конкретних галузях та у зв’язку з конкретними ситуаціями. В цьому випадку Рад встановлює мету спільних дій, сферу їх застосування, а також засоби, які необхідно надати Союзові для досягнення цієї мети.
Рішення, які ухвалює Рада, зобов’язують усіх держав-членів, які у зв’язку з цим повинні надати Раді всю необхідну інформацію, що пов’язана зі здійсненням спільних дій. Рада може також зажадати від Комісії пропозицій, які необхідні для проведення спільної зовнішньої політики та політики безпеки. У разі вжиття державою-членом будь-яких надзвичайних заходів у галузі спільної зовнішньої політики та політики безпеки, вона повинна в обов’язковому порядку поінформувати про це Раду. Якщо держава – член Союзу стикається з особливо серйозними складнощами у здійсненні спільних дій, вона повинна повідомити про це Раді, яка шляхом обговорення й обміну думками повинна відшукати відповідне рішення для розв’язання таких проблем. У будь-якому випадку дії, вживані державою-членом, не повинні стикатися з цілями спільних дій або негативно позначатися на їх ефективності.
Розроблювана та здійснювана Радою спільна позиція з питань зовнішньої політики та політики безпеки повинна слугувати підґрунтям для здійснення національних зовнішньополітичних акцій і зовнішньої політики держав-членів загалом стосовно окремих географічних регіонів або стосовно окремих проблем міжнародних відносин. На практиці досягнення такої згоди нерідко стикається зі значними складнощами у зв’язку з різним підходом окремих держав-членів до розв’язання проблем, що виникають у цій сфері. Про це свідчать, наприклад, серйозні відмінності у позиціях держав-членів із питання іракської кризи, що виникла 2003 р. В межах Ради держави-члени повинні узгоджувати свої позиції та свою політику з питань зовнішньої політики та політики безпеки, та метою таких взаємних консультацій та обміну інформацією повинен стати пошук найбільш ефективних рішень, які забезпечуватимуть єдність спільних дій.
Контрольна функція. Основним контролером дотримання правових положень Співтовариств є Європейська Комісія, проте, згідно зі ст. 202 ДЄС, у певних ситуаціях і Рада може користуватися таким правом. Подібно усім законодавчим органам у державах, Рада здійснює контроль за тим, як виконуються ухвалені нею нормативні акти й рішення «урядом ЄС», тобто Комісією. Контрольні повноваження стосовно Комісії має також Європарламент, при цьому лише він може притягувати Комісію до юридичної відповідальності у формі вотуму недовіри, що тягне за собою її відставку. Основна частина контрольних повноважень Ради – це повноваження щодо здійснення контролю за виданням Комісією актів делегованого законодавства та інших «заходів з виконання», правом ухвалювати які її наділяє Рада. З цією метою в Раді утворено спеціальні комітети, які уповноважені у деяких випадках накладати вето на акти Комісії. Крім того, так само, як Європарламент та Єврокомісія, Рада здійснює контроль над діяльністю інших органів шляхом застосування процедури перегляду законодавства4, яку передбачено ДЄС. У деяких галузях Рада також має повноваження щодо здійснення контролю за державами-членами, й таким чином забезпечує виконання на території Союзу його установчих договорів та законодавчих актів.


30.05.2014; 11:43
хиты: 135
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь