пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

62. Повноваження Ради ЄС: обсяг і зміст.


У Договорі про ЄС Раді прямо присвячено 9 статей (ст. ст. 202 – 210), які становлять правову основу функціонування цієї надзвичайно важливої інституції Європейського Союзу. Окрім цих статей, багато інших договірних положень також стосуються Ради, зокрема про процедуру укладання міжнародних договорів ідеться у ст. 300 ДЄС, не враховуючи положень, які було внесено Договором про ЄС у сфері спільної зовнішньої політики та політики безпеки або у галузі співробітництва у сфері охорони правопорядку та правосуддя у кримінальних справах. Загалом формулювання, що стосуються повноважень Ради, які було прийнято під час підписання Римських договорів 1957 р., збереглися також і в нових редакціях текстів. Проте, з ухваленням Єдиного Європейського Акту 1986 р., а згодом – із підписанням Маастрихтського договору 1992 р., Амстердамського договору 1997 р. та Ніццького договору 2001 р. сферу відання Співтовариств та Союзу було значно розширено та, відповідно, змінилися й повноваження, здійснювані Радою.
Рада наділена вельми широкими повноваженнями. Вона забезпечує координацію загальної економічної та соціальної політики та наділена правом ухвалення обов’язкових рішень. До відання Ради належать питання фінансової політики, вона також має широкі повноваження у сфері спільної зовнішньої політики й політики безпеки, здійснює керівництво у сфері боротьби зі злочинністю та судочинства.
До сфери компетенції Ради віднесено також ухвалення рішень, повноваження щодо взаємного інформування, виконавчі повноваження тощо. Однак Рада не має необмежених повноважень і може діє лише згідно з положеннями, передбаченими договором. Закріпленими за Радою повноваженнями в узагальненому вигляді є:
1) повноваження на законодавчу діяльність;
2) право на висунення та призначення президента Єврокомісії, Верховного представника Європейського Союзу, членів Єврокомісії, Економічно-соціального комітету, Комітету регіонів, Європейської рахункової палати, Європейського суду, правління Європейського центрального банку, адміністративної ради Європейського інвестиційного банку, Економічно-фінансового комітету, комітетів з вивчення окремих проблем Євратому;
3) право звільняти з посади членів правління Європейського інвестиційного банку, а також порушувати питання про звільнення з посади членів Європейської комісії за рішенням Європейського суду;
4) право вимагати від Єврокомісії ініціювання нового правового акта;
5) обмежені функції контролю за діяльністю Єврокомісії щодо виконання бюджету;
6) координаційні повноваження в сфері економічної політики та політики зайнятості;
7) право наділяти Єврокомісію повноваженнями на ведення переговорів з третіми країнами чи міжнародними організаціями;
8) право на укладання договорів з третіми країнами чи міжнародними організаціями;
9) право на встановлення посадових окладів;
10) право на складання проекту плану бюджету;
11) право на встановлення обсягу власних коштів співтовариства.


30.05.2014; 11:43
хиты: 141
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь