пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54.Європейський ордер на арешт.


Європейський ордер на арешт (EAW) — ордер на арешт, який діє на територї держав-членів Європейського союзу. Після видачі усі держави-члени ЄС зобов'язані розшукувати на своїх території об'єкта розшуку, а після знаходження — затримати і видати з метою кримінального чи судового переслідування.
Ордер може бути виданий для проведення кримінального переслідування, судового переслідування та відбуття покарання у вигляді позбавлення волі.. Видача може бути застосована тільки щодо злочинців, які підозрюються, обвинувачуються чи визнані винними у вчиненні злочину, за яке передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на термін не менше 1 року. У випадку, якщо вирок вже винесений, видачі підлягають злочинці, стосовно яких призначене покарання на термін понад 4 місяців.Основи для введеня єдиної та гармонійної системи видачі в ЄС були закладенні в Маастрихтському договорі та Європейській конвенції про видачу. У 1999 роціЄвропейська Рада також запропонувала скасувати формальні процедури для екстрадиції засуджених осіб.Однак механізм не діяв до терактів 11 вересня 2001 року в США. У той час пропонувалося використовувати Європейський ордер виключно як механізм розшуку терористів, однак досить швидко EAW почали видавати і на звичайних кримінальних злочинців[3]. Остаточне рішення щодо запровадження Європейського ордеру для розшуку усіх кримінальних злочинців було прийнято у червні 2002 року.
Європейський ордер на арешт був заснований рішенням ЄС в 2002 році.[4]. EAW замінили прийняту у 1957 році Європейську конвенцію про видачу, а також інші документи: Угоду 1989 року Про спрощення передачі прохань про видачу, Конвенцію 1995 року про спрощений порядок екстрадиції, Конвенцію 1996 року про екстрадицію між державами—членами, а також положення Шенгенської угоди щодо екстрадиції.
Є кілька особливостей європейського ордера на арешт, які відрізняють його від договорів і домовленостей, які раніше регулювали видачі між державами-членами ЄС. EAW не видається дипломатичними каналами, вони можуть бути виконані для широкого спектру злочинів без будь-яких вимог щодо відповідальності за данний злочин на території країни-виконавця. Крім того, держава не може відмовитись від видачі на підставі того, що особа розшукується за економічний злочин.
Держава-виконувач зобов'язана видати особу, не зважаючи на будь-які особливості національного законодавства осіб, які визнані виними, обвинувачуються чи підозрюються у вчинені наступних категорій злочинів:Участь у злочинній організації;Тероризм;Торгівля людьми;Сексуальна експлуатація дітей та розповсюдження дитячої порнографії;Незаконний обіг наркотичних засобів і психотропних речовин;Незаконний обіг зброї, боєприпасів і вибухових речовин;Корупція;Шахрайство, в тому числі шахрайство, що зачіпає фінансові інтереси Європейського союзу;Відмивання доходів від злочинів;Підробка грошових знаків;Комп'ютерні злочини;Екологічних злочинів, в тому числі з незаконним обігом зникаючих видів тварин і зникаючих видів рослин і сортів;Сприяння нелегальній міграції;Вбивство, нанесення тяжких тілесних ушкоджень;Незаконна торгівля людськими органами і тканинами;Викрадення людей, незаконне позбавлення волі і захоплення заручників;Расизм і ксенофобія;Участь у організованому чи збройному угрупуванні;Незаконний обігом культурних цінностей, зокрема антикваріату і творів мистецтва;Рекет та здирництво;Контрафакція та розповсюдження піратської продукції;Підробка документів;Підробка платіжних засобів;Незаконний обіг гормональних речовин та інших стимуляторів росту;Незаконний обіг ядерних та радіоактивних матеріалів;Обіг викрадений транспортний засобів;Зґвалтування;Підпал;Злочини, що підлягають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду;Незаконне захоплення повітряного або морського судна;Саботаж.
Існують причини, по яких судовий орган може відмовитись виконувати ордер на арешт. Держави-учасниці встановлюють додаткові підстави для відмови у виконанні ордеру.Відповідно до умов EAW (Рамкової угоди) судові органи зобов'язані відмовити у виконанні ордеру, якщо:Злочин, за який розшукується особа, підлягає відповідальності на території виконанні запиту, та підлягає амністії;Запитувана особа була виправдана, або засудженна на території виконання вироку за дії, за які вона розшукується;Запитувана особа не досягла віку кримінальної відповідальності[10].
Суд вправі відмовити в виконанні ордеру, якщо особа:Була викликана і, знаючи про час і місце судового розгляду, не змогла взяти участь у розгляді, або не з'явилась;,Не була викликана, однак підтвердила, що знає про час і місце судового розгляду, і не з'вилась;
Рамкове рішення також передбачає можливість при виконанні державами-членами просити певні гарантії від держави-запитувача.1)Якщо розшукуваній особі загрожує довічне позбавлення волі, держава-виконавець може встановити вимогу, аби запитувана особа мала право на умовно-дострокове звільнення після відбуття 25 років позбавлення волі;2)Якщо запитувана особа є громадянином або резидентом держави-виконавця, держава-виконавець може поставити вимогу щодо відбуття особою покарання на території держави-виконавця[11]Європейський ордер на арешт може бути видана тільки компетентний судовий орган у державі- члені ЄС, або державі з особливим угодою з ЄС. Судовий орган повинен заповнити форму, вказавши в ній особу і громадянство розшукуваної особи, характер і правову кваліфікацію злочину, обставини здійснення злочину[12].У багатьох державах-членах призначені прокурори, на які покладені функції судових органів в частині видачі ордерів на арешт. Англійський Високий суд постановив:
"Не може бути сказано, що термін судової відноситься тільки до судді, який виносить рішення. Інші, включаючи прокурорів, можуть бути включені в цей термін для різних цілей. Це повністю узгоджується з принципами взаємного визнання і взаємної довіри, щоб визнати дійсною EAW виданий органом кримінального переслідування, призначених відповідно до статті 6.[13]Верховний суд підтвердив це рішення[14].На відміну від традиційних угодами про екстрадицію, розшукуваного за Європейським ордером на арешт не потрібно передавати державі-запитувачу. Якщо місцезнаходження розшукуваної особи відомо, EAW може бути передано безпосередньо у вказаний центральний орган держави- запитувача. В іншому випадку видача судовий орган може звернутися за допомогою до Європола у виконанні ордера або звертатися до послуг Інтерполу.[15]
Особа, арештована за Європейським ордером на арешт, має право на отримання інформації про ордер, його змісті. Рамкове рішення також передбачає, що запитувана особа має право на допомогу адвоката і перекладача відповідно до національного законодавства виконуючого держави- члена.[17]
Держава, яка бажає притягнути до відповідальності особу за злочин, вчинений до її видачі, або видати будь-яку особу в третю державу, зобов'язаний з урахуванням певних виключень, отримати дозвіл від судового органу. Такий запит має бути зроблений у тій же формі, що і Європейський ордер на арешт, і виконаний або відхилений за тими ж правилами, встановленими для EAW.[20] Це називається «правом спеціальності»
Крім того, держава має право не видавати особу, якщо:
1)Вона переслідується за злочини, які не можуть понести покарання у вигляді позбавлення волі, або можуть тільки в результаті несплати штрафу;
2)Якщо запитувана особа була звільнена з-під варти, і мала можливість покинути країну.[21];
3)Якщо запитувана особа відмовилась від свого «права спеціальності»[22]
4)Якщо інша держава розшукує людину за Європейським ордером на арешт, і розшукувана особа бажає, аби її було передано саме цій державі.[23]


30.05.2014; 11:43
хиты: 124
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь