пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51.Цілі і предмети відання Європолу.


Цілі: сприяння мірам по боротьбі зі злочинністю в країнах-учасницях ЄС, а саме – 1)підвищення ефективності роботи національних правоохоронних органів;2) розвиток співробітництва між ними;
Правовою основою утворення та діяльності Європолу є кілька актів як первинного, вторинного, так і третинного права Європейського Союзу та Європейських Співтовариств.Зокрема, Конвенцією про Європолі 1995 передбачає створення єдиного міждержавного органу з координації діяльності поліцейських органів у сфері протидії злочинності (ст. 30). Основним актом, що регулює діяльність даного загальноєвропейського органу, є «Конвенція на базі ст. 3 Договору про Європейський Союз про створення Європейської поліцейської організації », затверджена актом Ради ЄС 26 липня 1995 (набула чинності з 1 липня 1999 р.)
У процесі розробки та прийняття зазначеної Конвенції одним з найбільш важливих питань, які породжували суперечності між державами-учасниками Європейського Союзу, було питання про межах компетенції Європолу та розмежування цієї компетенції з повноваженнями національних поліцейських органів окремих країн. Питання про компетенцію Європейської поліцейської організації був у підсумку вирішено на користь суверенітету держав, що не завадило Раді ЄС закріпити в тексті Конвенції про Європолі найважливіші принципи розмежування повноважень між новоствореним загальноєвропейським органом і національними поліцейськими службами країн- учасниць.Одним з найважливіших принципів, що лежать в основі компетенції Європейської поліцейської організації, є принцип розмежування предметів ведення з національними органами влади. Даний принцип реалізується в тому, що до відання Європейської поліцейської організації можуть ставитися тільки ті злочини, які або прямо зазначено в Конвенції про Європолі 1995 р., або які можуть бути віднесені до таких на основі критеріїв, також закріплених у розглянутій Конвенції. Серед таких критеріїв виділяються три випадки, коли злочин, безумовно, підпадає під юрисдикцію Європейської поліцейської організації: -якщо злочин відбувається у складі організованого злочинного угруповання чи злочинної організації; -якщо вчинене або скоєне злочин об'єктивно може зачепити інтереси двох або більше держав-членів Європейського Союзу; -якщо очевидно, що розслідування, припинення або запобігання злочину неможливо здійснити зусиллями однієї держави-члена ЄС.Важливо відзначити, що при персональному визначенні того, чи підлягає злочин юрисдикції Європолу, повинні враховуватися всі наведені вище критерії. Відсутність хоча б одного з них дає підставу констатувати, що розглядається злочин підпадає під юрисдикцію національних поліцейських органів.
У теж час Конвенція про Європолі визначає перелік складів злочинів, які, безумовно (поза наведених вище критеріїв), підпадають під предмет ведення Європейської поліцейської організації. Серед таких складів: -незаконна торгівля наркотичними речовинами; -незаконна торгівля ядерними або радіоактивними речовинами; -
нелегальна міграція; -торгівля людьми; -торгівля викраденими транспортними засобами; -тероризм; -незаконні дії, пов'язані з відмиванням грошей; -фальшивомонетництво.
Відповідно до Конвенції про Європолі, зазначені вище склади злочинів апріорі відповідають всім критеріям, наведеним вище, і службовцям підставою для віднесення того чи іншого з них до компетенції Європолу. Важливо відзначити, що за змістом Конвенції, зазначений перелік злочинів є вичерпним. Однак, прийнятий на додаток до Конвенції Протокол від 30 листопада 2000 р. (ст. 2) фактично скасував це положення. Так, відповідно до цього Протоколу, перелік складів злочинів, віднесених до ведення Європолу, може бути розширений за рішенням Ради Європейського Союзу. Саме таким чином в переліку таких злочинів з'явився склад «незаконні дії, пов'язані з відмиванням грошей».Слід зазначити, що перераховані вище види злочинів за змістом Конвенції - збірні поняття, і не позначають конкрет-ні склади злочинів. Вони, швидше, закріплюють сферу правовідносин, в якій можуть проявитися ті чи інші протиправні дії. Самі склади, що входять в кожну з груп злочинів, складових сферу компетенції Європейської поліцейської організації, і закріплених у Конвенції 1995 р., відображаються на сторінках іншого документа, що має рівну з Конвенцією юридичну силу. Це спеціальний додаток до неї. Саме зміни цього додатка мається на увазі в якості права Ради ЄС вносити зміни в перелік складів, підвідомчих Європолу. Додаток містить різну кількість конкретних видів складів злочинів. Так, стосовно до «незаконної торгівлі наркотичними речовинами» закріплюються наступні склади: незаконне придбання наркотичних або психотропних речовин; незаконне виготовлення наркотичних або психотропних речовин; незаконне перевезення в межах ЄС або в треті країни наркотичних чи психотропних речовин і др.27 Зокрема, вказні вище склади закріплені в рамковій рішенні Ради ЄС від 25 жовтня 2004 р. «Про встановлення мінімальних положень щодо складових елементів кримінальних злочинів і санкцій, що підлягають застосуванню у сфері торгівлі наркотиками» .


30.05.2014; 11:43
хиты: 146
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь