пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29.Принципи права Європейського Союзу: поняття, класифікація. Загальні і спеціальні принципи. Джерела принципів права Європейського Союзу.


Принципи права Європейського Союзу - це основні початку даної правової системи, які визначають зміст правотворчої, правозастосовчої та правоохоронної діяльності Союзу в цілому і його держав-членів.
Серед принципів права Європейського Союзу виділяються загальні та спеціальні.
Загальні принципи права Європейського Союзу. Це ті принципи, які відносяться до всієї правової системи в цілому і стосуються будь-яких питань правового життя Союзу. Загальні принципи права Європейського Союзу можна розділити на три групи: загальні принципи права, загальні принципи європейського права, принципи міжнародного права.
Загальні принципи права - це найбільш прості фундаментальні категорії, що сформувалися і сформульовані ще в римському праві. До них можна віднести, наприклад, принцип правової визначеності, який не допускає зворотну силу приписів погіршують становище приватних осіб, принцип виключення подвійного покарання за одне й те саме діяння, принцип обов'язку дотримання договорів. Ці принципи виражають загальні початку справедливості і універсально використовуються сьогодні в кожній розвиненій національній правовій системі, а також у міжнародному праві, незалежно від того, чи зафіксовані вони в офіційних або інших письмових джерелах.
Загальні принципи європейського права. До них відносяться основні початку, що утворюють правове надбання сучасної європейської цивілізації і відображені в законодавстві Європейського Союзу і рішеннях Суду Європейських співтовариств. Найважливішим серед них є принцип поваги прав людини та основних свобод, закріплений у частині 2 ст. 6 Договору про Європейський Союз 1992 р. Разом з цим принципом у першому параграфі тієї ж статті Маастрихтського договору закріплюються інші «загальні принципи конституційного ладу» Європейського Союзу:
принцип свободи,
принцип демократії,
принцип правової держави, або панування права.
До розряду загальних принципів конституційного ладу Європейського Союзу доктринально можна віднести і принцип рівності, який закріплюється в Договорі про ЄС 1957 р. і Хартії Європейського Союзу про основні права 2000 р. Цей принцип грунтується в Європейському Союзі на п'яти його складових - юридичній рівності, недискримінації за державної приналежності, статевому рівність, соціальну рівність, повазі культурного, релігійного і мовного розмаїття, і застосовується, де це допустимо, у відношенні не тільки фізичних, а й юридичних осіб.
До загальних принципів європейського права можна віднести і принципи, що зумовлюють розмежування компетенції в Європейському Союзі і гарантують невтручання органів влади верхнього рівня у справи органів влади нижчого рівня, а також у справи приватних осіб. Ці функції виконують принцип субсидіарності та принцип пропорційності, що містяться в ст. 5 Договору про ЄС.
Нарешті, загальні принципи європейського права включають групу процесуальних принципів, які забезпечують змагальність і рівноправність сторін у процесі, а також ліберальний характер судочинства. Дані принципи були сформульовані в кількох рішеннях Суду і отримали відображення в Хартії Європейського Союзу про основні права. Серед них - право на ефективний судове оскарження, право на юридичну допомогу, на конфіденційність інформації, отриманої адвокатом або представником, та ін
Принципи міжнародного права. Йдеться про норми jus cogens їх трактуванні, даної в ст. 53 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 р.: імперативні норми, що складають загальновідомі принципи міжнародного права. Ці принципи, насамперед, містяться в Статуті ООН, інших міжнародних угодах, а також у різних документах міжнародного характеру, наприклад, у Гельсінському акті 1975 або Паризької хартії для нової Європи 1990р До них відносяться принцип незастосування сили або загрози силою, принцип сумлінного виконання міжнародних зобов'язань, принцип мирного вирішення міжнародних суперечок, принцип співпраці, принцип суверенної рівності та ін
Про визнання цих принципів у праві Європейського Союзу говорить преамбула Договору про ЄС і ст. 11 Договору про Європейський Союз.
Спеціальні принципи права Європейського Союзу. Це основні початку діяльності Європейського Союзу в конкретних питаннях суспільного і правового життя. Спеціальні принципи об'єднують два типи принципів: галузеві та функціональні.
Галузеві принципи права Європейського Союзу. Вони діють в рамках конкретних галузей права Європейського Союзу.
Так, принцип обережності і принцип відповідальності забруднювача (забруднювач - платить), закріплені в ст. 174 Договору про ЄС, є принципами екологічного права, принцип рівної оплати чоловіків і жінок за рівну працю, передбачений у ст. 141 Договору про ЄС, - принципом трудового права, принцип заборони державної допомоги, несумісною з умовами конкуренції, зазначений у ст. 87 Договору про ЄС, - принципом антимонопольного права Європейського Союзу.
Функціональні принципи права Європейського Союзу. Під ними розуміють основні початки права Європейського Союзу як інтегрованої правової системи, що визначають її співвідношення з іншими правовими системами держав-членів. Саме ці принципи підкреслюють специфіку права Європейського Союзу як самостійної правової системи. Функціональні принципи були сформульовані в рішеннях Суду Європейських співтовариств на основі тлумачення положень установчих договорів. До цього типу відносять принцип прямої дії і принцип верховенства права Європейського Союзу.


30.05.2014; 11:43
хиты: 132
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь