пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

85. Правовий статус Загального Суду. Юрисдикція Загального Суду.

Суд першої інстанції Європейських Спільнот був створений у 1989 р. задля допомоги Європейському Суду Справедливості у виконання ним судових функцій. З цього часу Європейський Суд Справедливості розглядається, як другий рівень судової влади у ЄС. Спочатку Суд першої інстанції ЄС мав доволі вузьку юрисдикцію: він розглядав кадрові суперечки в установах ЄС та спірні питання в галузі конкуренції, переважно позови компаній. Відповідно до наступного рішення Європейської Ради про створення Суду першої інстанції ЄС, його завданням визначалося слухання справ, які потребують «вивчення численних фактів». У 1993 р. Радою ЄС повноваження Суду першої інстанції ЄС були дещо розширені, оскільки до його відання були передані усі справи за позовами осіб та компаній, крім справ проти заходів із захисту торгівлі ЄС.

На даний час, Суд першої інстанції ЄС може виносити рішення в наступних справах:

– спори між органами ЄС та їх службовцями;

– спори між Європейською Комісією та підприємствами у сфері діяльності Європейського союзу вугілля і сталі;

– спори фізичних та юридичних осіб з органами ЄС з питань монополії та демпінгу,

– спори щодо відшкодування збитків за шкоду, завдану фізичним або юридичним особам діяльністю органів чи посадових осіб ЄС.

Крім того, Суд першої інстанції має юрисдикцію щодо розгляду:

– скарг держав-членів на дії Європейської Комісії та Європейської Ради;

– спори, що випливають з контрактів, які прямо визнають юрисдикцію Суду першої інстанції;

– спори щодо торгових марок ЄС;

– оскарження, у встановлених правом ЄС випадках, рішень Трибуналу публічної служби ЄС.

Суд першої інстанції ЄС має юрисдикцію розглядати та виносити рішення у таких судових справах, як суд першої інстанції, за винятком справ, що знаходяться у виключній компетенції національних судових органів, і справ, віднесених Статутом до компетенції Європейського Суду Справедливості. Угодами ЄС передбачається, що коло повноважень Суду першої інстанції ЄС може за необхідністю бути розширене. Суд першої інстанції має юрисдикцію приймати попередні рішення щодо запитів національних судів держав-членів ЄС.

Суд першої інстанції сьогодні складається з 28 суддів, по одному представнику від кожної з держав-членів ЄС, яких на шестирічний термін з правом подовження повноважень призначають за загальної згоди уряди держав-членів. Члени Суду першої інстанції ЄС обираються з осіб, «чия незалежність не викликає сумніву та які мають кваліфікацію, необхідну для призначення у вищі судові інстанції». Членство частково оновлюється кожні три роки, судді, чий термін повноважень скінчився, можуть бути призначені на посаду знову.

Судді вибирають поміж себе Голову Суду на трирічний термін з правом подовження повноважень на необмежену кількість разів. В Суді першої інстанції ЄС немає окремих посад генеральних адвокатів. У той же час Статут Суду може передбачити можливість участі генеральних адвокатів у роботі Суду першої інстанції ЄС. Крім того, судді Суду першої інстанції можуть бути запрошені для виконання функцій генерального адвоката, пов’язаних зі «здійсненням неупередженої та незалежної роботи під час відкритого судового засідання, підготовкою зважених подань зі справ, винесених на розгляд Суду першої інстанції для того, щоб допомагати Суду у виконанні його завдань». Член суду, якого запрошено виконувати функції генерального адвоката, не бере участі у винесенні рішення щодо цієї справи.

Угоди ЄС дозволяють створювати при Суді першої інстанції ЄС судові палати, щоб здійснювати судову компетенцію в «деяких окремих сферах». При цьому Суд першої інстанції має юрисдикцію розглядати справи щодо оскарження рішень цих судових палат. Сьогодні при Суді першої інстанції діє вісім таких судових палат, які очолюються головами. Крім того у складі Суду першої інстанції ЄС діє Велика судова палата та Апеляційна палата. Велика судова палата у першій інстанції складається з 13 суддів та розглядає справи, «у яких виникають складні та комплексні економічні та правові проблеми. Апеляційна палата складається з Голови Суду першої інстанції ЄС та голів чотирьох судових палат, створених при Суді; в цю палату з 2007 р. можна оскаржувати рішення решти палат Суду. До складу інших палат Суду першої інстанції ЄС входять три або пять суддів. Голови палат обираються суддями з числа її членів терміном на три роки, із правом переобрання на один термін.

Суд першої інстанції ЄС призначає Секретаря Суду та приймає положення, що регулює його діяльність. Секретарю Суду першої інстанції ЄС підзвітні допоміжні посадові особи та інші службовці Суду, цей персонал також є підконтрольним Голові Суду першої інстанції.

Рішення Суду першої інстанції ЄС можуть бути оскаржені в Європейському Суді Справедливості лише з позиції законності, апеляція обмежується питаннями права.


29.05.2014; 20:10
хиты: 128
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь