пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


47.Спільна безпекова та оборонна політика ЄС. Європейська політика в сфері військового потенціалу та озброєння. Європейська оборонна агенція.

Європейський Союз проводить єдину зовнішню та безпекову політику, що дає йому можливість виступати та діяти у світовій політиці як єдине ціле.  У глобалізованому світі 28 країн-членів ЄС здатні відігравати значну роль та мати більший вплив лише у разі об’єднання зусиль. Поштовхом для цього став Лісабонський договір, який набув чинності у 2009 році. У рамках договору була введена посада Високого представника ЄС із зовнішніх справ і безпекової політики, що одночасно поєднувалася із посадою Віце-президента Європейської Комісії. Окрім того, документом було передбачено створення європейської дипломатичної служби –Європейської служби зовнішньої дії (European External Action Service). Ідея спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС полягає у тому, щоб забезпечувати мир, зміцнювати міжнародну безпеку відповідно до принципів, визначених у Статуті ООН; сприяти міжнародній співпраці; поширювати та зміцнювати демократію, верховенство права, повагу до прав людини та засадничих свобод.

Європейське оборонне агентство - агентство Європейського союзу, штаб якого розташований у Брюсселі. Воно є органом загальної зовнішньої політики і політики безпеки, засновано 12 липня 2004 року та представляє звіти Раді Європейського союзу. Всі країни-члени ЄС за винятком Данії беруть участь у діяльності агентства. Норвегія, яка не входить до ЄС, отримала право брати участь у діяльності агентства, але без права голосу.

Рада Європейського союзу створив агентство для підтримки держав-членів в їх зусиллях щодо вдосконалення європейського оборонного потенціалу в галузі кризового управління, європейської безпеки та оборонної політики. Головними функціями організації є:

Розвиток оборонного потенціалу;

Сприяння європейському співробітництву в галузі озброєння;

Створення конкурентоспроможного європейського ринку військового обладнання;

Підвищення ефективності європейських оборонних досліджень і технологій.

Агентство управляється трьома елементами.

Глава агентства: відповідальний за загальну організацію та функціонування, забезпечує виконання керівних принципів і рішень, очолює наради міністрів Керівного ради;

Керівний рада: орган прийняття рішень, що з міністрів оборони беруть участь держав, а також представник Європейської комісії.

Виконавчий директор: керівник апарату.

 

 


29.05.2014; 20:10
хиты: 1395
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь