пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Цілі зовнішньої діяльності ЄС

Основні цілі зовнішньополітичної діяльності: затвердження і просування цінностей та інтересів ЄС у відносинах з іншими, світу , захист інтересів її громадян , сприяння миру , безпеки , сталого розвитку планети і ін . ( П. 5 ст. 3 ) .

Вищевикладене підкреслює первинність цілі і напрям її дії. Положення , закріплені в ст.3 Договору про Європейський Союз , містять загальні та основні цілі ЄС. Перелік цілей Союзу розширений і деталізований у наступних нормах установчих документів , в яких зафіксовані цілі спеціального характеру , тобто цілі, які відносяться до певних областях політики та діяльності ЄС (наприклад , цілі соціальної політики в ст.151 Договору про функціонування Європейського Союзу) . Союз створює економічний і валютний союз , грошовою одиницею якого є євро , хоча внутрішній ринок і єдина валюта не виступають самі по собі цілями , до яких прагне Союз . Згідно із зазначеними статтями як внутрішній ринок , так і економічний і валютний союз є не більше ніж засіб для підвищення загального добробуту , а не мета сама по собі.

Слід зазначити водночас , норми-цілі всіх установчих договорів, як правило , сформульовані надто абстрактно і можуть тлумачити найширшим чином . Норми цілі можуть не тільки обмежувати , по і розширювати сферу діяльності Європейського Союзу. Як відомо , джерелами відповідних норм виступають початкові розділи установчих документів , перш за все розділи I і II Договору про Європейський Союз («Загальні положення» , «Положення про демократичні принципи » ) і розділ I частини першої Договору про функціонування ЄС ( «Положення загального застосування » ) .

Однак , як вже зазначалося вище , в системі правових основ « оновленого » Європейського Союзу значно більше уваги , ніж раніше , відводиться закріпленню системи цінностей цієї інтеграційної організації . Зазначена система включає не тільки власне цінності , які є обов'язковими для ЄС і всіх його держав - членів , але також основоположні цілі і принципи функціонування Союзу в усіх областях , як про це говорилося в розділі 6.1 . Першими в установчих документах ( ст. 2 Договору про Європейський Союз ) вказуються саме цінності Союзу , є новою правовою категорією , введеної в установчі документи ЄС Лісабонського договору 2007

Категорія цінностей покликана відобразити моральні ( етичні ) почала сучасної європейської та всієї світової цивілізації. Їх повагу - борг Європейського Союзу в цілому і кожного з його держав - членів окремо . Відданість цінностям ЄС також виступає непорушною умовою , що пред'являються до держав , які бажають вступити до складу Союзу . З іншого боку , серйозне і стійке порушення цих цінностей ким-небудь з діючих держав - членів ЄС є законною підставою для застосування до нього санкцій у вигляді припинення окремих прав , пов'язаних з членством в Європейському Союзі , наприклад права голосу в міжурядових інституціях ЄС , таких як Європейська рада або Рада Європейського Союзу ( ст. 7 Договору про Європейський Союз ) .


02.04.2015; 01:43
хиты: 587
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь