пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5.Створення Європейських Співтовариств. Утворення Європейського об'єднання вугілля і стали (ЕОУС). Утворення Європейського економічного співтовариства (ЄЕС) і Європейського співтовариства по атомній енергії (Євратом).

Після оприлюднення Декларації від 9 травня 1950 була скликана міжурядова конференція для розробки тексту угоди. 18 квітня 1951 в Парижі за її підсумками було підписано Договір про заснування Європейского об'єднання вугілля і сталі ( неофіційна назва - Паризький договір ) . Документ набув чинності після ратифікації всіма учасниками 25 липня 1952.

Сторонами Паризького договору і, відповідно , державного-вами - членами ЄОВС виступили 6 країн Західної Європи: Бельгія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Франція і ФРН . До участі в новій організації наполегливо запрошувалось і Сполучене Королівство, однак Кабінет міністрів цієї країни не був готовий зважитися на такий крок ( Великобританія не хотіла по- ступати суверенітетом ) .

Слідуючи « плану Шумана » , Паризький договір своїм предметом охоплював три ключові сфери суспільного життя, які ставали також областями інтеграції .

В економічній сфері було взято курс на злиття національних економік в загальний ринок , який при обліку предмета Паризького договору поширювався тільки на вуглевидобувний сектор промисловості і сталеливарне виробництво ; іншими словами , виступав як загальний ринок вугілля і сталі.

Паризький договір не тільки передбачив створення спільного ринку і визначив його гарантії (наприклад , скасування митних зборів, кількісних обмежень на рух товарів). Правовий режим спільного ринку вугілля і сталі охоплював також централізоване регулювання найважливіших напрямків господарської діяль-ності: інвестицій і фінансової допомоги підприємствам (глава III Договору про ЄОВС) , виробництва (глава IV) , цінової політики ( глава V) , охорони конкуренції (глави VI і VII ) і т.д.

У політичній сфері Паризький договір оформив створення спільних органів влади, для їх позначення було введено термін «інститути». (Верховний орган – правотворчі і адмінстративні функції;

Спеціальна рада міністрів (Радмін) – орган вираження інтересів держав - членів, це був представницький орган; Асамблея  -- консультативні функції, Верховний орган – виконавчі повноваження.)

Судова влада ЄОВС концентрувалася в руках наднаціонального Суду  в який отримали право заявляти позови не лише держави - ​​члени , але і безпосередньо приватні особи ( підприємства та їх об'єднання ) .

Починаючи саме з Договору про ЄОВС стала формуватися принципово нова правова система - право Європейського Союзу , першим джерелом якої став Паризький договір 1951

Можна виділити три основні характеристики ЄОВС:

  • наднаціональні органи ЄОВС могли видавати нормативно - правові акти та зобов'язувати своїми рішеннями не лише держави - ​​члени , але і їх приватних осіб;

- наднаціональні органи ЄОВС володіли фіскальними повноваженнями; зокрема, вони були правомочні застосовувати штрафні санкції до юридичних осіб держав - членів, коли ці особи порушували умови конкуренції на ринку вугілля і сталі;

- ЄОВС володів автономним бюджетом, що формувався переважно з системи власних ресурсів , а не за рахунок внесків держав-членів.

Паризький договір 1951 був підписаний строком на 50 років. 24 липня 2002 ця організація припинила своє існування. Всі її повноваження перейшли Європейському співтовариству .

Європейське ( економічне ) співтовариство.

25 березня 1957 в Римі тими ж 6 державами було підписано Договір про заснування Європейського економічного співтовариства, що вступив у 1 січня 1958.

Саме Договір про ЄЕС був покликаний перенести принципи , установлених в ЄОВС, на всі області економіки цих західноєвропейських країн .

В економічній сфері передбачалося створення спільного ринку, що включав всі сектори і галузі народного господарства (за винятком вугілля і сталі, - вони продовжували регулюватися Па- ризьким договором). Беручи до уваги серйозні масштаби перетворень, був визначений перехідний період в 12 років , протягом якого повинні були вводитися в дію принципи загального ринку .

Разом із загальним ринком до предметів відання економічного Співтовариства перейшли підготовка і здійснення спільної політики в різних сферах економічного життя: аграрної, транспортної і т.д. У політичній сфері для регулювання спільного ринку та проведення спільної політики були створені інститути ЄЕС. В основу інституційного механізму ЄЕС були покладені принципи , закладені в механізм ЄОВС, але з деякими істотними вимірюв- нениями .

По-перше , головним законодавчим ( правотворчим ) інститутутом ЄЕС стала Рада , що складається, як і Радмін ЄОВС , з представників урядів держав-членів.

По-друге, Комісія, що формувалася на зразок Верховного органу, була наділена переважно виконавчими повноваженнями. Разом з тим Договір про ЄЕС повністю зберіг правило про незалежність членів Комісії від своїх або інших держав - членів .

Положення інших двох інститутів ЄЕС - Асамблеї та Суду - не зазнало принципових змін порівняно з аналогічними структурами ЄОВС .

Маастрихтський договір 1992 перейменував організацію Європейское економічне співтовариство в Європейське співтовариство ( ЄС). Однак ця подія стала не просто « зміною вивіски ». Діяль-ність організації протягом її існування видозмінювалася завдяки як специфічного механізму припущених повноважень, так і корективам установчого договору у бік розширення сфер та предметів відання наднаціональних структур.

Європейське співтовариство з атомної енергії. ЄЕС - НЕ едина Спільнота , створене в 1957 р. Разом з ним окремим договором була створена ще одна організація , за допомогою якої

   держави - ​​члени (ті ж 6 країн ) сподівалися , на основі « коммунітарного методу» , освоїти нову в той час і досить перспективну наукову і промислову сферу - ядерну енергетику.

Однак навіть у Франції , яка раніше інших європейських країн стала проводити дослідження в цій сфері , швидко прийшли до висновку , що самостійно досягти рівня США або СРСР вони не в змозі. Французьким політикам вдалося наполягти на необхідності появи спеціальної організації в цій сфері в процесі переговорів з іншими державами ЄОВС. Так був створений другий Римський договір і третє Спільнота - Європейське співтовариство з атомної енергії (Євратом). Дати підписання і вступле - ня чинності Договору про Евратом збігаються з Договором про ЄС.

Можливо , з цієї причини нормативні положення двох Римських договорів надзвичайно схожі і носять часом ідентичний характер . Зокрема , це стосується норм щодо інститутів Євратома (Рада , Комісія , Асамблея і Суд ) , а також видів і порядка видання ними правових актів.

Відмінності присутні переважно в економічній сфері. Євратом, аналогічно ЄОВС - організація спеціальної комтенції.

Ключовою ланкою Євратому є не спільний ринок, хоча він теж був створений ( глава IX Договору про Евратоме « Загальний ринок з атомної енергії »). Пріоритетне значення в діяльності Євратом - ма отримали питання наукових досліджень і промислового використання ядерної енергії , яким присвячено основна кількість норм установчого договору (глава I «Розвиток досліджень » , глава II « Поширення інформації» , глава III «Охорона здоров'я та праці »тощо) .

Договір про Евратоме включає також положення в сфері права власності . Право власності на расщепляющиеся матеріа-ли перейшло до Євратом (глава VIII «Власність » ) , а здійснюва -ня правомочностей власника і проведення інших дій і заходів у сфері постачання ядерними матеріалами було віз- ложено на спеціальний заклад Євратому - Агентство (глава VI « Постачання »).

Діяльність Євратому охоплює використання енергії ато - ма тільки в мирних цілях. Військові програми в цій сфері дер-жави - ​​члени здійснюють самостійно ( в даний час власною ядерною зброєю володіють дві країни Євратому і Союзу: Великобританія і Франція) .

   Отже , протягом 1950 -х рр. . були засновані три Європейських з-суспільства загальноекономічної (ЄЕС) та спеціальної компетенції (ЄОВС і Євратом) , які пізніше , вже в 1990- ті р. , стали першою опорою Європейського Союзу.

 


29.05.2014; 20:10
хиты: 172
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь