пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25.Договір про Європейський Союз і Договір про функціонування Європейського Союзу як основні джерела первинного права, їх структура і загальний зміст. Інші джерела первинного права.


Договір про Європейський Союз включає преамбулу до 63 статьі.Статьі Договору про Європейський Союз згруповані у вісім розділів (три з них не мають самостійного значення). 
Розділ I «Загальні положення» (ст. 1-7) закріплює загальні принципи, на яких будується функціонування Союзу, в тому 
числі демократичні принципи конституційного ладу і санкції за їх порушення. 
Розділи II - IV (ст. 8-10) містять поправки до установчих договорів Європейських співтовариств: Розділ II «Положення про зміну Договору про заснування Європейського економічного співтовариства з метою утворити Європейське співтовариство» 
(Ст. 8); Розділ III «Положення, що змінюють Договір про заснування Європейського об'єднання вугілля і сталі» (ст. 9), Розділ IV 
«Положення, що змінюють Договір про заснування Європейського співтовариства з атомної енергії» (ст. 10). 
Розділ V «Положення про спільної зовнішньої політики і політики безпеки» (ст. 11-28).
Розділ VI «Положення про співробітництво поліцій і судових органів у кримінально-правовій сфері» (ст. 29-42) встановлюють правові основи діяльності Європейського Союзу в рамках його другий (ОВПБ) і третьої (СПСО) опор. 
Розділ VII «Положення про посиленій співпраці» (ст. 43 - 45) дозволяє з ініціативи окремих держав-членів (мінімум 8) ставити перед інститутами Союзу додаткові завдання, які вони будуть здійснювати тільки відносно держав, зацікавлених в такому «співпрацю». Необхідність подібного розділу обумовлена ​​значним розширенням складу і території Союзу на початку XXI в. Європейський Союз стає все більш неоднорідним і, звідси, потрібен більш гнучкий, диференційований підхід до розвитку інтеграції («Європа двох, трьох і т.д. швидкостей»). 
Найбільш відомим прикладом просунутого співробітництва на сьогоднішній день служить «Шенгенський простір» з прозорими внутрішніми кордонами і єдиної візою. 
Розділ VIII «Прикінцеві положення» (ст. 46 - 53) визначає порядок ратифікації та набуття чинності Маастрихтського договору і містить інші норми загального або заключного характеру. Зокрема, саме тут закріплена єдина процедура перегляду установчих документів Союзу, передбачені умови і порядок вступу до нього нових держав.
Договір про функціонування Європейського Союзу
В цьому договорі більш глибоко розкриваються подробиці щодо ролі, політики і функціонування Союзу.http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D0%84%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%A1%D0%BE%D1%8E%D0%B7%D1%83 - cite_note-TFEU_consolidated-1 
Розділ 1, Принципи
Розділ 2, Громадянство і заборона дискримінації в ЄС
Розділ 3, Політика Союзу і внутрішні дії
Розділ 4, Асоціація заморських країн і територій
Розділ 5, Зовнішньополітичні дії Європейського Союзу
Розділ 6, Фінансові і установчі положення
Розділ 7, Загальні і кінцеві положення


28.05.2014; 21:15
хиты: 117
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь