пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

87. Наслідки розгляду справи ВСУ


За наслідками розгляду справи більшістю голосів від складу суду, приймається одна з таких ухвал:
-Про повне або часткове задоволення заяви
-Про відмову в задоволенні заяви
Судді які не погоджу.ються з ухвалою можуть висловити окрему думку, що додається до ухвали. Ухвала ВСУ єостаточною і не може бути оскаржена, крім як на підставі порушення україною міжнародних забовязань.
Відповідно до ст. 455 КПК Верховний Суд України задовольняє заяву в разі наявності однієї з підстав, передбачених КПК. Якщо ВСУ установить, що судове рішення у справі, яка переглядається з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 445 КПК, є незаконним, він скасовує його повністю чи частково, змінює його і приймає нове судове рішення або направляє справу на новий розгляд до суду касаційної інстанції. У мотивувальній частині ухвали має міститися обґрунтування помилковості висновків суду касаційної інстанції з цього питання. У резолютивній частині нового судового рішення має міститися висновок про те, як саме має застосовуватися відповідна норма закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь.
Ухвала Верховного Суду України про задоволення заяви має бути вмотивованою.
ВСУ відмовляє в задоволенні заяви, якщо обставини, які стали підставою для перегляду справи, не підтвердилися.
Ухвала про відмову в задоволенні заяви повинна бути вмотивованою. У мотивувальній частині ухвали про відмову в задоволенні заяви у зв'язку з правильним застосуванням судом касаційної інстанції норми закону України про кримінальну відповідальність має міститися обгрунтування з цього питання, а в резолютивній частині - висновок про те, як саме має застосовуватися відповідна норма закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь.
Ухвала ВСУ повинна бути виготовлена та направлена учасникам судового провадження не пізніше п'яти днів з дня закінчення розгляду справи.
Рішення ВСУ, прийняте за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь, с обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності зазначену норму закону, та для всіх судів України.
Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Рішення ВСУ, прийняті за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення підлягають опублікуванню на офіційному веб-сайті Верховного Суду України не пізніш як через десять днів з дня їх прийняття.


23.12.2014; 02:10
хиты: 140
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь