пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45. Обшук


О́бшук — у досудовому розслідуванні слідча дія, метою якої є пошук у приватному помешканні чи службовому приміщенні за постановою суду]а предметів або осіб (особовий обшук), що можуть стати речовими доказами.
Суть обшуку полягає в примусовому обслідуванні приміщень, ділянок місцевості, інших об'єктів та окремих громадян, з метою виявлення та вилучення знарядь злочину, речей та цінностей здобутих злочинним шляхом та предметів і документів, які мають значення для встановлення істини справи.
Змістом обшуку є примусове обстеження приміщень і споруд, ділянок місцевості, окремих громадян з метою відшукання і вилучення предметів, що мають значення по справі, а також виявлення розшукуваних осіб.
Обшук проводиться за вмотивованою постановою слідчого з санкції прокурора чи його заступника, за винятком житла чи іншого володіння особи. Відповідно до КПК (ст. 177) обшук житла чи іншого володіння особи, за винятком невідкладних випадків, проводиться лише за вмотивованою по-становою судді. При необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором звертається з поданням до судді за місцем провадження слідства.
Про проведення обшуку та виїмки складається протокол, який є джерелом доказів. Він має відповідати загальним вимогам, передбаченим ст. 85 КПК, а також спеціаль¬ним вимогам ст. 188 КПК, і складається з трьох частин: вступної, описової, заключної.
Системи тактичних прийомів обшуку (тактичні комбінації) — це своєрідні алгоритми (типові програми) для слідчого в процесі їх використання. Застосування таких систем полегшує прийняття правильних рішень у різних ситуаціях. Між системами тактичних прийомів і ситуаціями їх реалізації існують нерозривні зв'язки, які мають науково обґрунтований характер.
Системи тактичних прийомів обшуку виконують різ¬номанітні функції (діагностичні, пізнавальні, психологічного впливу), дозволяють визначити необхідність пошуків, вплинути на обшукувану особу, одержати від неї певну інформацію, обрати напрямок пошуків та виявити об'єкти пошуку. Системи прийомів передбачають їх певний зміст і структуру, доцільність елементів, логічну послідовність способів дії. Розглянемо окремі системи тактичних прийомів.
Система тактичних прийомів, спрямована па подо¬лання відмови обшукуваного від спілкування, включає:
роз'яснення мети і необхідності обшуку;
постановку нейтральних запитань;
залучення обшукуваного до діяльності слідчого;
словесну розвідку.


23.12.2014; 02:10
хиты: 134
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь