пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32.Застава


Застава — це внесення на депозит органу досудового слідства або суду грошей або передача інших матеріальних цінностей із метою забезпечення належної поведінки підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного, виконання ним зобов ’язання не відлучатися без дозволу слідчого або суду з місця постійного проживання чи тимчасового перебування. Заставу може внести сам підозрюваний, обвинувачений чи підсудний або інші фізичні та юридичні особи.
Розмір застави визначено у ч. 2 ст. 154-1 КПК. Він не може бути меншим:
щодо особи, обвинуваченої у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, — однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
щодо особи, обвинуваченої у вчиненні іншого тяжкого або особливо тяжкого злочину, чи раніше судимої особи, — п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
щодо інших осіб — п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Гроші чи інші матеріальні цінності, які є речовими доказами по справі або на які накладено арешт, не можуть бути предметом застави.
Запобіжний захід у вигляді застави щодо особи, яка перебуває під вартою, до направлення справи до суду, може бути обрано лише з дозволу прокурора, а після надходження справи до суду — судом.
При внесенні застави особі роз’яснюють її обов’язки і наслідки їх невиконання. У разі невиконання обов’язків заставу звертають у дохід держави. Питання про звернення застави в дохід держави вирішує суд у судовому засіданні. Заставодавець може відмовитися від взятих на себе зобов’язань до виникнення підстав до такого звернення. У цьому випадку він забезпечує явку підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного до органу розслідування чи до суду для заміни йому запобіжного заходу на інший. Заставу повертають лише після обрання нового запобіжного заходу.
Практика застосування запобіжного заходу у вигляді застави свідчить, що його застосовують недостатньо та допускають при цьому чимало помилок. На це звернув увагу Пленум Верховного Суду України в своїй постанові «Про практику застосування застави як запобіжного заходу» від 26 березня 1999 р. № 5, зазначивши, що застава повинна стати дієвим запобіжним заходом.


23.12.2014; 02:10
хиты: 135
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь