пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12. Прокурор


Прокурор - єдине посадова особа, яка в тій чи іншій формі бере участь у кримінальному процесі протягом всього провадження у справі. 
Прокурор має широкі повноваження в стадіях порушення кримінальної справи і попереднього розслідування. Тут він може приймати такі рішення: про порушення справи або відмову в цьому; його розслідування та перспективи передачі до суду або припинення кримінальної справи. Він здійснює нагляд за виконанням законів органами дізнання та попереднього слідства; має право витребувати кримінальну справу, давати вказівки про його розслідуванні, скасовувати або змінювати постанови органів попереднього розслідування. Прокурор вправі прийняти справу до свого провадження або доручити розслідування підлеглим йому особам, передати справу від одного слідчого іншому. 
Прокурор зобов'язаний негайно звільнити своєю постановою кожного, хто утримується без законних підстав у місцях позбавлення волі або з порушенням закону затриманий, підданий попередньому ув'язненню або поміщений в судово-психіатрична установа. 
Процесуальне становище прокурора в суді істотно змінюється - він втрачає владно-розпорядчі повноваження з вирішення справи. 
Беручи участь у судовому розгляді, прокурор підтримує перед судом державне обвинувачення. 
Державний обвинувач бере участь у поданні та дослідженні доказів як рівноправна сторона процесу, висловлює суду свою думку про кваліфікацію вчиненого і міри покарання щодо підсудного. 
Від всіх інших учасників процесу прокурор відрізняється тим, що він не тільки має право, але і зобов'язаний реагувати на кожен факт порушення законності в судовому засіданні. 
У разі незгоди з винесеними в суді рішеннями, у тому числі і з вироком, що не набрав законної сили, прокурор має право в межах своєї компетенції принести на них протест у вищестоящий суд. Крім того, повноважний прокурор може опротестувати судове рішення, що вступило в законну силу, в наглядовому порядку. Прокурор, який бере участь в стадіях касаційного і наглядового виробництва, підтримує протест і висловлює свою думку з приводу законності і обгрунтованості переглядається рішення. 
Аналогічними повноваженнями має прокурор і при відновленні справ за нововиявленими обставинами. 


23.12.2014; 02:10
хиты: 130
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь