пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1. Поняття та завдання кримiнального процесу


Кримінальний процес - це врегульована законом діяльність органів дізнання, слідчого, прокурора і суду, а також інших осіб, спрямована на швидке і повне розкриття злочинів, викриття винних; встановлення об'єктивної істини, забезпечення правильного застосування закону, захист суспільства і громадян від злочинних зазіхань, здійснення правосуддя.
З визначення кримінального процесу випливають його завдання, сформульовані в ст. 2 КПК України:
-Охорона прав і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, що приймають участь у кримінальному судочинстві. В ході кримінального процесу захищаються права і законні інтереси громадян і юридичних осіб, яким була заподіяна певна шкода. Всім особам, що беруть участь у справі, а особливо підозрюваному й обвинувачуваному, повинні бути пояснені їхні процесуальні права та забезпечена їх реалізація.
-Швидке і повне розкриття злочинів.
-Викриття винних. На державні органи, що ведуть процес, покладений обов'язок виявити всіх осіб, що вчинили злочин, і встановити винність кожного з них, що є обов'язковою умовою вирішення питання про кримінальну відповідальність і покарання дійсно винної особи.
-Забезпечення правильного застосування закону з тим, щоб кожна особа, що скоїла злочин, була притягнута до відповідальності і жоден невинуватий не був покараний. Правильне застосування закону означає суворе дотримання норм кримінально-процесуального, кримінального й іншого законодавства при провадженні по кримінальній справі.
-Неправильне застосування закону є підставою для скасування прийнятих по справі рішень і повернення кримінальної справи на ту стадію, де було допущене порушення 


23.12.2014; 02:10
хиты: 148
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь