пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Умови і порядок надання земель лісогосподарського призначен­ня та зміна їх цільового призначення.

Згідно з ст. 56 ЗК землі лісогосподарського призначення можуть перебувати у державній, комунальній та приватній влас­ності. Передача земельних ділянок лісогосподарського призна­чення державної власності у комунальну власність і земельних ділянок комунальної власності в державну, провадиться у поряд­ку, передбаченому ЗК для юридичних осіб. Для цього відповідні державні органи або органи місцевого самоврядування зверта­ються з клопотанням про передачу конкретної земельної ділянки в державну або комунальну власність до відповідного місце­вого органу самоврядування або органу виконавчої влади, який розглядає його у встановленому законом порядку і передбачені строки, ухвалює відповідне рішення І здійснює певні дії, які передбачені для надання земельної ділянки юридичній особі.

Встановлення права приватної власності на значні площі лісових масивів недоцільне. Це зумовлено тим, що процес від­творення лісів пов'язаний з тривалими строками, які нерідко перевищують межі людського життя. Капітал, затрачений на придбання лісів для ведення лісового господарства, приносить прибуток лише після тривалого строку, іноді 100—150 років. Тому вирубування лісу — виключно прибутковий захід для його власника, зацікавленого, передусім в отриманні прибутку. Вкладення коштів в штучне відтворення лісів в умовах при­ватної власності на зазначену категорію земель малорентабельне.

Громадяни і юридичні особи в установленому порядку можуть набувати у власність земельні ділянки деградованих і малопро­дуктивних угідь для залісення. До деградованих земель для подальшого залісення відносяться: земельні ділянки, поверхня яких порушена внаслідок землетрусу, зсувів, повеней, добування корисних копалин тощо; земельні ділянки з еродованими, пере­зволоженими, з підвищеною кислотністю або засоленістю, забрудненими хімічними речовинами Ґрунтами та інші.

Порядок надання громадянам і юридичним особам у влас­ність деградованих і малопродуктивних угідь для залісення аналогічний порядку надання у власність інших земельних діля­нок лісогосподарського призначення. ЗК не визначає розмірів деградованих і малопродуктивних земель, які можуть пере­даватися у власність для залісення. Згідно з ч. 2 ст. 12 ЛК громадяни та юридичні особи можуть мати у власності ліси, створені ними на набутих у власність у встановленому порядку земельних ділянках деградованих і малопродуктивних угідь, без обмеження їх площі.

 


20.12.2014; 02:16
хиты: 146
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь