пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Визначення та застосування спеціального виду юридичної відпо­відальності за порушення земельного законодавства.

Визначення та застосування спеціальної земельно-правової відповідальності за земельні правопорушення обґрунтовується наступним: земля як об'єкт природи має певну специфіку, відмінну від інших об'єктів матеріального світу, тому застосування загальної цивільно-правової відповідальності є недостатнім для забезпечення належного правового режиму її використання та охорони; основною метою законодавчого закріплення та практичного застосування спеціальних земельно-правових заходів є відновлення попереднього стану у земельних відносинах; спеціальні міри відповідальності проявляються не стільки у настанні несприятливих матеріальних наслідків, скільки у відшкодуванні витрат, завданих незаконним використанням земельної ділянки.

Як приклад існування спеціальної земельно-правової відповідальності наводиться застосування заходів відповідальності за самовільне зайняття землі. Проте за самовільне зайняття земельної ділянки передбачена кримінальна відповідальність у ст. 197-1 КК та адміністративна відповідальність відповідно до ст. 53-1 КУпАП. Проте, поряд із застосуванням кримінальної або адміністративної відповідальності, пропонуються земельно-правові міри відповідальності.

На думку вчених, земельно-правові заходи впливу на правопорушників за своєю правовою природою, цілями та умовами застосування, порядком притягнення до відповідальності, відрізняються від адміністративної відповідальності наступними ознаками: 1) об'єктом земельного правопорушення є суб'єктивні права і законні інтереси власників землі та землекористувачів, а об'єктом адміністративного правопорушення є встановлений порядок використання й охорони земель; 2) застосування заходів адміністративної відповідальності за самовільне заняття земельної ділянки саме по собі не вирішує питання про повернення ділянки землі законному власнику чи користувачу, а покладення цього заходу впливу не звільняє правопорушника від застосування до нього земельно-правових заходів відповідальності; 3) земельно-правова відповідальність передбачає систему дій, спрямованих на приведення земельної ділянки у придатний стан для використання за призначенням (знесення будинків, будівель і споруджень, відновлення межових знаків тощо), що здійснюються самими винними особами чи за їхній рахунок, а адміністративна відповідальність передбачає стягнення штрафу або іншої заходу впливу, які безпосередньо не впливають на стан земельної ділянки.

Земля, будучи частиною природи, нерозривно пов'язана з іншими природними об'єктами. Тому застосування заходів земельно-правового впливу на правопорушників доповнює існуючі види юридичної відповідальності, що спрямовані на раціональне використання та ефективну охорону природних об'єктів та їх ресурсів.

 


20.12.2014; 01:54
хиты: 170
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь