пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Правове забезпечення відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.

Однією з важливих гарантій захисту земельних, майнових та інших суб’єктивних прав і законних інтересів власників землі й землекористувачів є відшкодування збитків, що виникають у процесі реалізації вказаними особами прав на землю. Правові підстави й порядок відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам визначаються в нормах чинного земельного, а також цивільного законодавства. Зокрема, статті 97, 101, 146, 147, 152, 155, 156, 211 ЗК України передбачають підстави відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам. При цьому юридична природа вказаних у цих статтях збитків, що мають відшкодовуватись власникам землі й землекористувачам, у теорії українського цивільного й земельного права залишається мало дослідженою, що негативно впливає на якість законотворення та правозастосування в цій сфері.

Аналіз норм чинного земельного законодавства України дозволяє визначити види збитків, що мають бути відшкодовані в установленому законом порядку суб’єктам права приватної власності на землю, постійним землекористувачам та орендарям.

До них належать такі збитки:

а) при вилученні земельних ділянок з користування орендарів чи постійних користувачів;

б) в разі викупу земельних ділянок у їх власників для інших фізичних чи юридичних осіб;

в) в разі викупу земельних ділянок для суспільних потреб;

г) в разі примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності;

ґ) в разі правомірного тимчасового зайняття земельної ділянки для проведення розвідувальних та інших невідкладних робіт;

д) при встановленні обмежень щодо земельної ділянки;

 


20.12.2014; 01:26
хиты: 152
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь