пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Умови припинення права постійного землекористування.

Припинення права постійного землекористування землями державної та комунальної власності може здійснюватися в порядку їх вилучення для суспільних потреб. Вилучення як спосіб припинення права постійного землекористування передба­чено у ст. 149 ЗК, в якій розмежовані повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування різних рівнів щодо припинення права землекористування. Це обумовлюється державною чи комунальною належністю земель та законодавчим делегуванням правомочностей власності органам виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Відповідно до зазначеної норми, земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної влас­ності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самовря­дування. Вилучення провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів АРК, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

Сільські, селищні та міські ради вилучають земельні ділян­ки комунальної власності відповідних територіальних громад, які перебувають у постійному користуванні, для всіх потреб, крім особливо цінних земель, які вилучаються або викупля­ються ними з урахуванням вимог ст. 150 ЗК. Верховна Рада АРК, обласні та районні ради наділені повноваженнями вилуча­ти земельні ділянки спільної власності відповідних територіаль­них громад, які перебувають у постійному користуванні, для всіх потреб.

За районними державними адміністраціями на їх території закріплене право вилучення земельних ділянок державної влас­ності, які перебувають у постійному користуванні, в межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб, а також за межами населених пунктів для: сільськогосподарського викорис­тання; ведення водного господарства, крім випадків, визначених ЗК; будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, лікарень, підприємств торгівлі тощо), крім випадків, прямо передбачених ЗК.

 


20.12.2014; 01:26
хиты: 175
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь