пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості застосування спеціальних підстав припинення права власності на землю.

Застосуванню способів припинення права власності на землю характерні певні особливості. Вони передбачені в законі та під­лягають застосуванню згідно з його вимогами. При цьому в одних випадках закон прямо визначає умови і порядок засто­сування цих способів, а в інших обмежується словосполученням "у встановленому законом порядку".

Припинення права власності на землю в силу вимог закону передбачено у ст. 145 ЗК, у якій зазначено, що якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка згідно з ЗК не може перебувати у її власності, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права. Такими особами за чинним ЗК визнані, наприклад, іноземні громадяни та особи без громадянства, яким не можуть належати землі сільськогосподарського призначення на праві власності. Якщо ж такі земельні ділянки все ж таки стають їх власністю, наприклад, у разі прийняття спадщини, то вони підлягають відчуженню. Таким чином, закон передбачає можли­вість добровільного відчуження ділянки її власником протягом року.

Викуп земельних ділянок для суспільних потреб передбачений у ст. 146 ЗК. У ній визначені земельні ділянки, що підлягають викупу, суб'єкти, які здійснюють його, цілі використання діля­нок, які викуповуються, умови та порядок здійснення викупу тощо. Зокрема, викупу підлягають земельні ділянки, які пере­бувають у приватній власності громадян та юридичних осіб. Викуп здійснюється органами державної влади та місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.

Примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності є новою підставою припинення права власності на землю. За деякими ознаками воно дещо схоже з приму­совим викупом земельної ділянки для суспільних потреб. Це виявляється у належності відчужуваних земельних ділянок на праві власності громадянам або юридичним особам, у здій­сненні відчуження за умови повного відшкодування їх вартості тощо. Проте примусовому відчуженню земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності передує введення воєнного або надзвичайного стану. Це відрізняє примусове відчуження від усіх інших підстав припинення права власності на землю.

Конфіскація земельної ділянки, як підстава примусового при­пинення права власності на землю вперше передбачена у зе­мельному законодавстві. Згідно зі ст. 348 ЗК земельна ділянка може бути конфіскована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом. Незважаючи на те, що земля у економіко-правовому значенні не є майном, наведена земельно-правова норма текстуально співпадає з положеннями ст. 41 Конституції. Застосування конфіскації земельної ділянки у судовому порядку, як підстави примусового припинення права власності на земельну ділянку, може відбуватися у криміналь­ному, адміністративному або цивільному судочинстві.

 


20.12.2014; 01:26
хиты: 163
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь