пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Загальні підстави припинення права власності на землю та права користування земельною ділянкою.

Підставам припинення прав на землю притаманні специфічні ознаки, які обумовлені видами суб'єктивних прав, що підлягають припиненню. Відрізняються, наприклад, підстави припинення права власності на землю від підстав припинення права користування земельними ділянками. Проте загальним критерієм, що поєднує їх у єдиний правовий інститут є те, що усі вони спрямовані на припинення прав на землю.

Засадний характер права земельної власності вимагає зако­нодавчого визначення підстав його припинення. Відповідно до ст. 140 ЗК підставами припинення права власності на земельну ділянку є: добровільна відмова власника від права на земельну ділянку; смерть власника земельної ділянки за відсутності спад­коємця; відчуження земельної ділянки за рішенням власника; звернення стягнення на земельну ділянку на вимогу кредито­ра; відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необ­хідності та для суспільних потреб; конфіскація за рішенням суду; невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених ЗК.

Дещо інші підстави передбачені для припинення права ко­ристування земельною ділянкою. Так, за ст. 141 ЗК підставами його припинення є: добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених земельним законодавством; припинення діяльності державних або комунальних підприємств, установ та організацій; використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Неважко виявити, що деякі підстави припинення права ко­ристування земельною ділянкою схожі із підставами припинення права власності на землю. До них відносяться, наприклад, добро­вільна відмова від права користування земельною ділянкою та вилучення її у випадках, передбачених ЗК. Проте умови і поря­док їх застосування для припинення права земельної власності та припинення права землекористування все ж є різними. Крім того, незважаючи на імперативний зміст та вичерпну структуру наведеної норми, у земельному законодавстві можна знайти й інші підстави припинення права землекористування. Такі під­стави, наприклад, передбачені у ст. 31 Закону "Про оренду землі". Серед них можна виділити поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерть фізичної особи-орендаря або засудження його до позбавлення волі та відмова інших осіб від виконання укладеного договору оренди; лікві­дація юридичної особи-орендаря земельної ділянки тощо.

 

 

 

 


20.12.2014; 00:24
хиты: 153
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь