пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Підзаконні нормативно-правові акти як джерела земельного права.

Особливо важливе місце серед джерел земельного права займають укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України.

Згідно з Конституцією України Президент України видає укази і роз­порядження, які є обов'язковими до виконання на всій території Украї­ни. На фоні швидких змін в політичних, економічних, соціальних, еколо­гічних відносинах у земельному законодавстві виникають прогалини, які усуваються саме Указами Президента України.

У земельному праві укази Президента є актуальними і різнобічними, що пояснюється важливістю і різноманітністю земельних відносин.

Навіть неповний перелік указів Президента України щодо регулю­вання земельних відносин вказує на місце цього виду джерел права у формуванні земельного права в останні роки. Серед указів, що справля­ють значний вплив на розвиток земельних відносин можна назвати такі:

«Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» від 10 листопада 1994р. №666;

«Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 8 серпня 1995 р.;

«Про приватизацію земель сільськогосподарського призначення» від 3 грудня 1999 р.

 Важливим джерелом земельного права є також постанови Кабі­нету Міністрів України, - вищого органу виконавчої влади в державі. Акти Уряду приймаються на підставі і на виконання Конституції Укра­їни, законів Верховної Ради України та указів Президента України і є обов'язковими до виконання.

На виконання своїх повноважень Уряд, здійснюючи розпорядчі функ­ції, бере активну участь у формуванні земельного права. Про це свідчить перелік актів Кабінету Міністрів, що приймалися в останні роки:

Постанова від 12 жовтня 1995 р. № 801 «Про затвердження форми сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка книги сертифікатів на право на земельну частку (пай)»;

Постанова від 23 березня 1995 р. № 213 «Методика грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів»;

 


19.12.2014; 18:39
хиты: 162
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь