пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

91. Екологічне оподаткування.

Ефективним  інструменом запровадження  екологічної економіки є екологічні податки та збори, що є платою за користування послугами природи. Згідно з Податковим Кодексом в Україні від 2 грудня 2010 р. № 2755-VI в Україні введено в дію загальнодержавний екологічний податок, до цього діяв Збір за забруднення навколишнього середовища. Розробниками кодексу проголошено ідею зміни рівня ресурсних платежів відповідно до світових тенденцій посткризового періоду з метою впливу на раціональне використання природних ресурсів та вдосконалення технологій виробництва. Однак зазначене реалізовано тільки частково. Проаналізуємо недоліки екологічного оподаткування в Україні та досвід зарубіжних країн у вирішенні аналогічних проблем.

Проблеми екологічного оподаткування в Україні досліджені в працях Кащенка О.Л., Яндиганова Я.Я., Гірусова  Е.В., Шимової О.С., Андрєєва Н.Н., Маслюківської О.П., Данилишина О.Л., Борисової В.А., Левандівського О.Т., Христенка С.І. та інших.

Одним з головних недоліків нового екоподатку є необгрунтованість більшості податкових ставок на користування природними ресурсами. Наприклад, згідно з Податковим Кодексом наднизькими є ставки за використання підземних та поверхневих вод ( 0,2—0,4 грн. /куб ), тоді як у Європі подібні ставки на два-три порядки вищі. Також встановлено низькі ставки плати за мінеральні води для промислового розливу – нижче 1% від їх вартості, тоді як у Росії та Казахстані це 6 та 10% відповідно (втрати бюджету через це перевищують 100 млн. грн.).

Також  у новому Податковому Кодексі наявне істотне спрощення формул, за якими розраховується більшість видів екоподатку, за рахунок відсутності коригуючих коефіцієнтів, що застосовувалися раніше (наприклад, коефіцієнтів, що встановлюються в залежності від чисельності мешканців населеного пункту, господарського значення, кількості екологічно небезпечних підприємств). Таке спрощення має негативний аспект – усі подібні коефіцієнти було враховано у величині відповідних ставок екологічного податку, при чому  у своєму максимальному значенні. Отже, платники отримали одномоментне підвищення ставок у середньому в 4 – 5 разів, і різні за рівнем екологічного забруднення  регіони отримали однакові обсяги платежів. А тому поліпшення екологічності  місцевих виробництв втратило свою актуальність. Подібної схеми нарахування немає в жодній з європейських  країн. Наприклад, в Нідерландах для кожного підприємства і для кожного регіону застосовуються індивідуальні схеми нарахування податку в залежності від  значень екологічних показників.

На сьогодні в Податковому кодексі відсутні будь-які вимоги щодо застосування понадлімітового коефіцієнта при розрахунку екологічного податку суб’єктам господарської діяльності, які здійснюютьскиди забруднюючих речовин безпосередньоу водні об'єкти тарозміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях або на об'єктах. В той же час у  Великобританії діє стійка система штрафних санкцій за перевищення подібних  лімітів, передбачених місцевим податковим законодавством, при чому однією з них є позбавлення підприємства ліцензії.

Разом з тим, в Перехідних положеннях Податкового кодексу передбачене поетапне введення ставок екологічного податку, а саме: за податковими зобов'язаннями з екологічного податку, що виникли з 1 січня 2011 року до 31 грудня 2012 року ставки податку становлять 50% ставки, вказаної в Податковому Кодексі, з 1 січня до 31 грудня 2013 року — 75%, і тільки з 1 січня 2014 року — 100%. Подібну тарифну схему варто було б застосовувати до окремих підприємств, які не мають фінансової можливості сплачувати податки у повному обсязі  або не можуть швидко змінити стару виробничу технологію та устаткування на екологічо ефективні. Наприклад, це актуально для гірничо-добувних підприємств східних регіонів України.

Отже, для  підвищення впливу екологічного податку на екологізацію економіки необхідно: встановити відповідні вимогам часу ставки  податків, єдину базу оподаткування, індивідуаьні системи обчислення суми податку; розробити чітку систему відповідальності за несплату податків та створення загроз екологічній безпеці держави; розробити систему стимуляції сплати екологічного податку та ведення екологічно ефективного господарства, до таких засобів заохочення  можна віднести субсидії, певні податкові пільги після зменшення підприємством навантаження на навколишнє середовище; запровадити  депозитні компенсаційні системи. Також варто розробити ефективну схему розподілу отриманих від екологічного оподаткування доходів державного бюджету: з їх допомогою можна не тільки поліпшити екологічну ситуацію в країні, а й створити  нові робочі місця, зменшити податки на працю.

Наведені пропозиції сприятимуть, на нашу думку, забезпеченню результативного функціонування механізму екологічного  оподаткування в Україні, що не тільки позитивно вплине на екологічну безпеку країни, а й поліпшить загальну економічну ситуацію в державі.

Платниками екологічного податку, що справляється за розміщення відходів, є всі суб'єкти господарювання

Відповідно до п.п. 240.1.3 п. 240.1 ст. 240 розд. VIII «Екологічний податок» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — Кодекс) платни­ками податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші під­приємства, установи та організації, постійні представ­ництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких не­резидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її конти­нентального шельфу та виключної (морської) економіч­ної зони здійснюється розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах, крім роз­міщення окремих видів відходів як вторинної сировини. Не є платниками податку за розміщення відходів у спе­ціально відведених для цього місцях чи на об'єктах суб'єкти господарювання, які мають ліцензію на зби­рання і заготівлю відходів як вторинної сировини, про­вадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів, що розміщуються на власних територіях (об'єктах), та надають послуги у цій сфері (п. 240.5 ст. 240 Кодексу).

Відповідно до п.п. 14.1.223 п. 14.1 ст. 14 Кодексу розміщення відходів — зберігання (тимчасове розмі­щення до утилізації чи видалення) та захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, по­лігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами. Підпунктом 242.1.3 п. 242.1 ст. 242 Кодексу визначено об'єкт та базу опо­даткування з екологічного податку, що справляється за розміщення відходів, зокрема, обсяги та види (класи) відходів, що розміщуються у спеціально від­ведених для цього місцях чи на об'єктах протягом звітного кварталу, крім обсягів та видів (класів) окремих відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарю­вання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю окремих видів відходів як вторинної сировини і про­вадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів. Питання видання дозволів спеціально уповно­важеного центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами на спеціально відве­дених для цього місцях чи об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), а також у частині цивільно-правових відносин (договірних відносин) між суб'єктами господарювання не належить до компетенції органів ДПС.

Таким чином, платниками екологічного податку, що справляється за розміщення відходів, у тому числі небезпечних відходів та побутових відходів, є всі суб'єкти господарювання, крім тих суб'єктів госпо­дарювання,які мають ліцензію на збирання і заго­тівлю відходів як вторинної сировини, провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів, що розміщуються на власних територіях (об'єктах), та надають послуги у цій сфері.

Тобто із оподаткування екологічним податком ви­вільнені тільки окремі види відходів як вторинної сиро­вини та розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах. У разі наявності у платни­ків податку відповідних об'єктів та бази оподаткування з екологічного податку, що справляється за розмі­щення відходів, визначених п.п. 242.1.3 п. 242.1 ст. 242 Кодексу, таким платникам податку слід нара­ховувати та сплачувати екологічний податок.

Платники екологічного податку за здійснення викидів стаціонарними джерелами забруднення, скиди, розміщення відходів

Відповідно до п. 240.1 ст. 240 розд. VIII Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VІ (далі —ПКУ) платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представ­ницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на те­риторії України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійсню­ються: викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення; скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти; розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини. Не є платниками по­датку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах суб'єкти господарю­вання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю від­ходів як вторинної сировини, провадять статутну ді­яльність зі збирання і заготівлі таких відходів, що роз­міщуються на власних територіях (об'єктах), та надають послуги в цій сфері (п. 240.5 ст. 240 ПКУ).

За викиди забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення екологічний податок сплачується до бюджету податковими агентами

Відповідно до п. 240.2 ст. 240 розд. VIII Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі —ПКУ) платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представ­ницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними дже­релами забруднення у разі використання ними палива. Податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джере­лами забруднення у разі використання палива, утри­мується і сплачується до бюджету податковими аген­тами під час реалізації такого палива (п. 241.1 ст. 241 ПКУ). Згідно зп. 241.2 ст. 241 ПКУ до податкових агентів належать суб'єкти господарювання, які: здій­снюють оптову торгівлю паливом (п.п. 241.2.1 п. 241.2 ст. 241 ПКУ); здійснюють роздрібну торгівлю паливом (крім тих, які реалізують паливо, придбане в суб'єктів господарювання, зазначених у п.п. 241.2.1 п. 241.2 цієї статті) (п.п. 241.2.2 п. 241.2 ст. 242 ПКУ).

Екологічний податок за утворення та тимчасове зберігання радіоактивних відходів

Відповідно до п. 240.1 ст. 240 розд. VIII Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі —ПКУ) платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представ­ницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на те­риторії України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійсню­ються: утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені); тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особли­вими умовами ліцензії строк. Згідно з п. 240.3 ст. 240 ПКУ не є платниками податку за утворення радіоактив­них відходів (включаючи вже накопичені) суб'єкти ді­яльності у сфері використання ядерної енергії, які: до останнього календарного дня (включно) звітного квар­талу, в якому придбано джерело іонізуючого випро­мінювання, уклали договір щодо повернення відпра­цьованого закритого джерела іонізуючого випроміню­вання за межі України до підприємства — виробника такого джерела; здійснюють поводження з радіоактив­ними відходами, що утворилися внаслідок Чорнобиль­ської катастрофи, в частині діяльності, пов'язаної з такими відходами. Не є платниками податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове збері­гання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк, державні спеціалізовані підприємства з поводження з радіоактивними відходами, основною діяльністю яких є зберігання, переробка та захоронення тих радіоак­тивних відходів, що знаходяться у власності держави, а також дезактивація радіаційно-забруднених об'єктів (п. 240.4 ст. 240 ПКУ).

 

 


17.12.2014; 00:38
хиты: 163
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь