пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

77.Правові міри охорони атмосферного повітря від побутового і виробничого впливу: обмеження викидів речовин зі стаціонарних та пересувних джерел

 

нормативи гранично допустимого впливу фізичних та біологічних факторів стаціонарних джерел – норматив, який встановлюється для кожного стаціонарного джерела акустичного, електромагнітного та ін. фізичних і біологічних факторів на рівні, за якого фізичний та біологічний вплив усіх джерел у цьому районі з урухуванням перспектив його розвитку в період терміну дії встановленого нормативу не призведе до перевищення нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря.  Нормативи гранично допустимого впливу фізичних та біологічних факторів встановлюється на рівні, за якого фізичний та біологічний вплив усіх джерел у цьому районі, в період дії встановленого нормативу не призведе до перевищення нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря.

                Норматив вмісту забруднюючої речовини у відпрацьованих газах та впливу фізичних факторів пересувного джерела – гранично допустима кількість забруднюючої речовини у відпрацьованих газах пересувного джерела, що відводиться в атмосферне повітря.  Для кожного типу пересувних джерел встановлюється свій норматив який розробляється з урухуванням сучасних тех рішень. Розробка та встановлення цих нормативів встановлюється Мінприроди та МОЗ. Найбільш небезпечні забруднюючі речовини їх перелік встановлюється КМУ. Перелік забруднюючих речовин переглядається не менше одного разу на 5 років за пропозицією Мінприроди та МОЗ

                Викиди забруднюючих речовин в АП стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу який видається територіальним органом Мінприроди із погодженням із територіальним органом МОЗ.  Дозвіл -  це офіційний документ, який дає право експлуатувати об»єкти, з яких надходить в АП забруднюючі речовини або інші суміші, за умови дотримання встановлених відповідних нормативів гранично допустимих викидів протягом визначеного терміну.

                Для отримання дозволу суб»єкт господарювання  оформляє заяву, готує документи в яких обґрунтовує обсяг викидів.

До заходів стимулюючого характеру належать організаційно-економічні заходи (ст. 22 Закону), які передбачають: а) збір за забруднення навколишнього природного середовища; б) відшкодування збитків, заподіяних внаслідок порушення законодавства про охорону атмосферного повітря; в) надання підприємствам, установам, організаціям та громадянам — суб'єктам підприємницької діяльності податкових, кредитних та інших пільг у разі впровадження ними маловідхідних, енерго- і ресурсозберігаючих технологій, застосування заходів щодо регулювання діяльності, що впливає на клімат, здійснення інших природоохоронних заходів з метою скорочення викидів забруднюючих речовин та зменшення рівнів впливу фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря; г) участь держави у фінансуванні екологічних заходів і будівництві об'єктів екологічного призначення.Заходи поновлювального (відтворювального) напрямку пов'язані з обов'язками підприємств, установ, організацій та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності щодо охорони атмосферного повітря. Якщо ці суб'єкти здійснюють викиди забруднюючих речовин або впливи фізичних та біологічних факторів, що можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру або до надзвичайних екологічних ситуацій, то вони зобов'язані заздалегідь розробити та погодити спеціальні заходи щодо охорони атмосферного повітря відповідно до закону.До заборонних заходів належать обмеження, тимчасова заборона (зупинення) або припинення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря і впливу фізичних та біологічних факторів на його стан (ст. 12 Закону).

 


17.12.2014; 00:35
хиты: 126
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь