пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

37.Законодавчі вимоги щодо ведення екологічного моніторингу та його юридичне і практичне значення.

Згідно ст. 22 ЗУ «Про ох н/с», система державного моніторингу н/с ство¬рюється з метою забезпечення збору, обробки, збереження та аналізу інформації про стан довкілля, прогнозування його змін та розробки науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень.

Система моніторингу - це відкрита інформаційна система, пріоритетами функціонування якої є забезпечення збору, обробки, збереження та аналізу інформації про стан навколишнього природного середовища, прогнозування його змін та розробки науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень в Україні, організація короткострокового і довгострокового прогнозування змін навколишнього природного середовища, які повинні враховуватися при розробці і виконанні програм та заходів щодо економічного та соціального розвитку, в тому числі щодо охорони навколиш¬нього природного середовища, використання і відтворення природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.

Функціонування державної системи моніторингу довкілля здійснюється на трьох рівнях, що розподіляються за територіальним принципом:

-загальнодер¬жавний - охоплює пріоритетні напрями та завдання моніторингу в масштабах всі¬єї країни;

-регіональний - охоплює пріоритетні напрями та завдання в масштабах територіального регіону;

-локальний - охоплює пріоритетні напрями та завдання моніторингу в масштабах окремих територій з підвищеним антропогенним на¬вантаженням.

Залежно від призначення за спеціальними програмами здійснюються:

Загальний екологічний моніторинг довкілля - це оптимальні за кількістю та розміщенням місця, параметри і періодичність спостережень за довкіллям, які дають змогу на основі оцінки і прогнозування стану довкілля підтримувати прийняття відповід¬них рішень на всіх рівнях відомчої і загальнодержавної екологічної д-сті.

Кризовий екологічний моніторинг довкілля - це інтенсивні спостереження за природними об'єктами, джерелами техногенного впливу, розташованими в районах екологічної напруженості, у зонах аварій та небезпечних природних явищ із шкідливими екологічними наслідками, з метою забезпечення своєчас¬ного реагування на кризові та надзвичайні екологічні ситуації і прийняття рішень щодо їх ліквідації, створення нормальних умов для життєдіяльності населення і господарювання.

Фоновий екологічний моніторинг довкілля - це багаторічні комплексні дослідження спеціально визначених об'єктів природоохоронних зон з метою оцінки і прогнозування зміни стану екосистем, віддалених від об'єктів промислової і господарської діяльності, або одержання інформації для визначення середньостатистичного (фонового) рівня забруднення довкілля в антропогенних умовах.


17.12.2014; 00:21
хиты: 148
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь