пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

120. Міжнародна політика. Україна у системі сучасних міжнародних відносин.

120. Міжнародна політика. Україна у системі сучасних міжнародних відносин.

Міжнародна політика - система економічних, правових, дипломатичних, ідеологічних, військових, культурних та інших зв'язків і відносин між державами й групами держав, провідними соціальними, економічними та політичними силами й організаціями, що діють на світовій арені.

Міжнародна політика як засіб взаємодії, взаємовідносин різних суспільних груп — націй, держав, союзів та ін. формується разом із виникненням   і   розвитком   названих   груп.   Уже   в    ранніх рабовласницьких  державах існували військово-політичні  відносини. Головними  регуляторами цих взаємовідносин були звичаї й традиції.

Міжнародна політика держави, розвиваючись під впливом внутрішніх політичних тенденцій і міжнародних умов, має свої особливі риси:

1) визначення й реалізація її мети завжди детерміновані певним етапом розвитку міжнародних відносин і конкретною політичною ситуацією, діяльністю й цілями певних суверен¬них держав;

2) успіх її залежить не лише від держави, а й від рівня погодженості або конфлікту інтересів владних груп даної дер¬жави з інтересами й прагненнями владних груп держави-парт¬нера;

3) вона здійснюється владними органами та інститутами, завданням яких є аналіз об'єктивних і суб'єктивних чинників міжнародної політики інших держав, вироблення рекоменда¬цій для практичної діяльності уряду держави, реалізація влад¬них розпоряджень уряду, збір та аналіз даних про політичні процеси у державах-партнерах.

Міжнародній політиці держави властиві три основні функції:

•              захисна, пов'язана із захистом прав та інтересів дер¬жави та її громадян за кордоном.

•              інформаційно-представницька функція, яка реалізується через відповідні органи, що представляють погляди уря¬ду, позицію держави, й покликана інформувати керівні органи держави про справи й наміри урядів інших держав.

•              організаційно-посередницька базується на втіленні в життя зовнішньо- та внутрішньополітичної концепцій, доктрин і програм держави. В межах цієї функції відбувається практич¬не пристосування засобів великої політики до цілей держави, а також одержання останньою певних вигод і переваг.

Зовнішня політика України спрямовується на виконання таких  найголовніших завдань:

—            утвердження і розвиток України як незалежної демократичної держави;

—            забезпечення стабільності міжнародного становища України;

—            збереження територіальної цілісності  держави  та  недоторканості  її кордонів;

—            включення національного господарства у світову економічну систему  для  його повноцінного економічного розвитку, підвищення добробуту народу;

—            захист прав та  інтересів  громадян  України,  її  юридичних  осіб  за кордоном, створення  умов  для  підтримання  контактів  з  зарубіжними українцями і  вихідцями  з  України,  надання  їм  допомоги  згідно  з міжнародним правом;

—            поширення в  світі  образу  України  як  надійного  і  передбачуваного партнера.

Традиційно  Україну  розглядають як державу, «втиснуту» в поле інтересів трьох світових гравців: Сполучених Штатів, Європейського Союзу і Росії.

Головними  сферами  зовнішньополітичної  діяльності  України  є  розвиток двосторонніх  міждержавних  відносин,  розширення  участі  в   європейському регіональному  співробітництві,  співробітництво  в   рамках   Співдружності незалежних  держав,  членство  в  ООН  та  інших  універсальних  міжнародних організаціях.  Пріоритетними  напрямами  двосторонніх  відносин  України   є активний розвиток стосунків з  такими  групами  держав:  західні  держави  – члени ЄС та НАТО,  географічно  близькі  держави,  країни  Азії,  Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Африки та Латинської Америки.   З прикордонними державами, говориться в документі, Україна  має  на  меті укласти повномасштабні договори про добросусідство і співробітництво, в  тому числі для остаточного підтвердження існуючих державних  кордонів,  створення атмосфери взаємної довіри та  поваги,  розбудови  дружніх  і  взаємовигідних партнерських відносин у всіх галузях. В цьому  контексті  кожна  прикордонна держава є стратегічним партнером України.

  В “Основних напрямках зовнішньої політики Украіни”  звертається  особлива увага на те, що у зв’язку з особливостями історичного розвитку і  специфікою геополітичного і геоекономічного положення України, домінантною  двосторонніх відносин з прикордоними  державами  є  українсько-російські  відносини.  Для України вони є стосунками “особливого  партнерства”,  оскільки  від  їхнього характеру  значною  мірою  залежатиме  доля   прогресивного   демократичного розвитку як України, так і Російської Федерації, стабільність в Європі  і  в усьому  світі.


11.11.2014; 18:09
хиты: 136
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь