пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14)Робітниций рух Німеччини 30-50 х рр,роль Ф.Лассаля

Силою , яка могла найбільш рішуче протистояти реакційній політиці уряду Бісмарка , був робочий клас . Німецький пролетаріат , чисельно виріс у результаті зростання великої промисловості , представляв собою передову частину німецького народу. Він захищав корінні інтереси народу , відстоював демократичне рішення проблеми державної єдності країни.

Після обговорення цього питання в різних організаціях Комітет лейпцігських робітників, що взяв на себе скликання Всенімецького робочого конгресу , звернувся до відомого в ту пору політичному діячеві Фердинанду Лассалю з проханням висловити свої погляди на завдання робочого руху і на шляху здійснення цих завдань.

У своєму « Голосна відповідь » на лист Комітету лейпцігських робочих Лассаль викрив ліберальну буржуазію , її прагнення оволодіти робочим рухом і закликав робітників створити самостійну політичну партію. Лист Лассаля зіграло позитивну роль в організації робочого класу. У травні 1863 на конференції робітників у Лейпцигу , де були представлені десять найбільш великих промислових центрів Німеччини , утворився Загальний німецький робочий союз . Головою його був обраний Лассаль .

На його думку , робочий клас (він називав його « станом» ) мав діяти тільки легальними , тільки парламентськими засобами . Некритично сприйнявши з буржуазної політичної економії помилкову теорію « залізного закону » заробітної плати , він вважав неможливим підвищення заробітної плати на тривалий період і тому відкидав боротьбу робітників за поліпшення свого економічного становища. Розглядаючи селянство (і всі інші класи , за винятком пролетаріату) як « суцільну реакційну масу » , Лассаль заперечував ідею союзу робітничого класу і селянства. У своїй історичній драмі « Франц фон Зіккінген » , в якій зображуються події селянського повстання XVI в . , Він вивів у якості найбільш прогресивної сили не селян, а представників відживаючої , по суті реакційної , соціальної групи - лицарства.

Діяльність Лассаля сприяла відділенню у Німеччині робітничого руху від ліберально- буржуазного . Маркс і Енгельс , що відзначали цю заслугу Лассаля , разом з тим рішуче засуджували його неправильні , шкідливі для робітничого класу опортуністичні погляди і дії.


07.07.2015; 01:48
хиты: 101
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь