пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5.Парадигми, методології і теорії міжнародних відносин.

 

5.Парадигми, методології і теорії міжнародних відносин.

Розмаїття в міжнародно-політичній науці теорій і поглядів, у кінцевому підсумку може бути зведене до трьох відомим парадигмам:

-        реалістичній (що включає у собі класичний реалізм і неореалізм),

-        ліберальній (традиційний ідеалізм і неолібералізм)

-        неомарксистській

Кожна у тому числі виходить із свого розуміння природи й характеру міжнародних відносин. Ці парадигми, природно, не вичерпують змісту теорії міжнародних відносин. Останні двоє десятиліть відзначені інтенсивним розвитком у межах її таких напрямів як транснационализм і інституціоналізм, конструктивізм і постмодернізм, дедалі більше самостійного значення набувають міжнародна політична економію та боротьбу соціологія міжнародних відносин; відмінності, і досить суттєві, є й у рамках самих зазначених парадигм. У той самий час найпоширенішими і сьогодні залишаються саме зазначені парадигми, а серцевинної дискусією з питань теорії міжнародних відносин, багато в чому визначальною шляхи його розвитку, залишається дискусія між неореализмом і неолиберализмом. Це дає підстави як розглядати вищезазначені три парадигми як «базові» для международно-политической науки, а й аналізувати з їхньої основі, і саме стан останньої.

Центральними для теорії політичного реалізму є «поняття інтересу, певного в термінах влади», і з ним поняття балансу сил, геополітичної стратегії тощо. У неореализме, основні ідеї якого сформулював наприкінці 1970-х років До. Уолц, ці акценти роком дещо зміщено. Обстоюючи структурне розуміння сили, неореалізм не зводить її до військовому компоненту, а включає у ній також економічну, информационно-коммуникативную, наукову, фінансову і виробничу складові. У ньому оселилися й інші нові з цією парадигми становища, приміром, про взаємозалежності, про внетерриториальной сутності нового, значно більше ефективного, ніж попередній, типу влади - влади над ідеями, кредитами, технологіями, ринками та інших. І все-таки сама суть реалістичного підходу з дуже характерною йому розумінням світової політики, як безкомпромісної боротьби держав влади і вплив залишається незмінною.

Із завершенням холодної громадянської війни авторитет політичного реалізму був серйозно похитнутий. Деякі із тих представників неореалізму почали називатимуть себе «ліберальними реалістами», або ж «утопічними реалістами», показуючи цим готовність до якогось перегляду ряду його положень реалістичної парадигми, зокрема й положення про анархичности природи міжнародних відносин. Так, Б. Бузан, не піддаючи сумніву реалістичний теза про радикальному відмінність політичних взаємодій у межах держави й на міжнародній арені, до того ж час вважає, у цілому природа міжнародних відносин змінюються у бік «зрілої анархії», у межах якої західні ліберально-демократичні держави здатні зайняти позицію гаранта міжнародної безпеки, а досягнення поступу стають доступними всім, зокрема слабких держав та пересічних індивідів. Проте критики вказують, що той факт, що західні демократії немає жодного бажання боротися друг з одним, можливо, почасти підтверджує теза про «зрілої анархії», це не належить відносин між ними оточуючими. Вони підкреслюють відсутність будь-яких гарантій те, що багаті і традиційно сильні демократичні держави стануть допомагати слабшим державам решті регіонів, коли виникне загроза їхньої безпечності.

З критикою засад реалістичної парадигми виступає і неомарксизм. Його прибічники представляють світ вигляді глобальної системи різноманітних економік, держав, товариств, ідеологій і. Розібратися у цьому складному різноманітті допомагають базові поняття «мир-система» і «мир-экономика». Останнє відбиває й не так суму економічних взаємин у світі, скільки якнайширшу систему взаємодії міжнародних акторов, провідної ролі у якій грають економічно найсильніші. Основні риси мир-экономики - це всесвітня організація виробництва, зростання значення компаній у світовому господарському розвитку, посилюється координація виробничих комплексів, інтернаціоналізація капіталів і зменшення можливостей державного втручання у сферу фінансів. За твердженням неомарксистів, держави, які раніше захищали себе від зовнішніх потрясінь, сьогодні перетворюються на агентів, передавальних національним економікам вимоги мир-экономики з єдиною метою адаптації до умов конкуренції на світовому ринку. У цьому зазначені процеси, як відповідні структури, результат діяльності людей, продуктом історії. У той самий час, підкреслюють неомарксисты, є і процеси, протилежні глобалізації, - диверсифікація економічних, політичних, громадських, соціокультурних й інших громадських організацій і структур, пошуки інших шляхів розвитку. Проте радикально-либеральная ідеологія прагне завуалювати ці процеси.

 


31.03.2015; 23:42
хиты: 133
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь