пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сосюра Третя рота

 

Роман «Третя рота»- це яскравий зразок мемуарної прози. Володимир Сосюра не залишив нам щоденників, листів збереглося зовсім небагато, тому цінність роману для нас дуже велика. Читаючи цейтвір, ми можемо яскраво уявити та багатогранний внутрішній світ великого поета, і життя нашого народу в 1950-і роки, і цікаві подробиці літературної, культурного життя в ті часи. Автор і назвав свій твір романом, тим не менш, коли читаєш «Третю роту», то думаєш, що за своєю щирістю, емоційністю, безпосередністю це швидше – сповідь. Чимало ми можемо дізнатися з розповіді Володимира Сосюри про його побутовому оточенні, про те, що було поштовхом до написання його поезій. Але навіть не це перш за все визначило вагу і цінність роману. Розповідаючи про себе, Володимир Сосюра писав про тяжкі випробування, через які довелося пройти українському народові.

Згадаймо, наприклад, яким уявляється нам, читачам роману, період громадянської війни в Україні. Ми бачимо різні політичні сили, заплутаний, хід подій, мінливість політичних симпатій різних груп населення, спалахи гніву та насильства … Вир громадянської війни засмоктує всіх – ніхто не може залишитися осторонь. В душі поета живе не переможне сп’яніння, а невиліковна біль і незабутня пам’ять про жертви, розстріли полонених, крові, молодих загублених життях і гірке здивування перед безмежною людською жорстокістю. Мабуть, ніде більше це все таким заходом не виявляється і не розростається, як у громадянських війнах.

Своєю щирістю і правдивістю сповідь Володимира Сосюри часом дійсно вражає. Письменник розповідає про себе такі речі, які хтось інший, мабуть, залишив би в найпотаємніших куточках своєї душі: «Я вірив тому, як офіційно трактувалася смерть Хвильового і Скрипника, і щиро сказав, що я любив цих людей. І що мені дуже важко розчаровувати в них. Що я засуджую їх самогубство як жах відповідальності перед трибуналом комуни, як ганебне дезертирство ». Можна тут гірко посміхнутися … Але в цих зізнаннях – доказ органічної правдивості Володимира Сосюри: він просто нездатний був щось приховати, щось підправити, в чомусь виставити себе кращим, ніж було насправді. Крім того треба пам’ятати, що в ті часи багато хто вірив влади, Сталіну. Змушений був повірити і Володимир Сосюра … Чи маємо ми моральне право з позицій сьогоднішнього дня дорікати йому за це? Напевно, немає …

 

 

Трохи більше сторінки написав Володимир Сосюра «про найстрашніше в моєму житті» – голод 1933 року. Автор написав так, що за сказаним чуєш нескінченність невимовного – всю трагедію народу і тим самим особисту трагедію поета: «Бог мій! Я бачив тільки краплю страждань мого народу, та й ті краплі падали, як вогняні, на моє серце і проколювали його наскрізь ». Поет писав ці рядки тоді, коли навіть згадувати про той страшний голодомор не можна було. Може, це безмежна біль дала йому таку відкритість?

Володимир Сосюра пише і про українську мову, і про національну долю своєї землі, сповідається про своїх роздумах, кажучи, що мав «нескінченне мука і тривогу за душу народу». Потім додає, що ці роздуми «ще й зараз потрясають мене, і я не сплю ночами і все думаю, думаю …» Зрештою, це і є головна тема і головний мотив автобіографічного роману – сповіді Володимир Сосюри: роздуми про свій народ, його долю, про відповідальність за його думу.

Автобіографічний роман "Третя Рота" над яким Володимир Сосюра працював з перервами в 1926—1930, 1942 і 1959 роках, — це не тільки розповідь про власне життя, яким воно було, без прикрас. Це і важливий документ епохи, в яку жив поет. 

Сам автор так свідчить про історію написания "Третьої Роти": "Я почав писати прозою роман-трилогію ще в 1926—30-х роках. Уривок цього роману був надрукований в журналі. Весь же роман називається "Третя Рота": 1. "Володька"; 2. "Крізь вогонь"; 3. "Поет". Надрукований уривок був про громадянську боротьбу на Україні, про трагічний період моєї молодості... Я відклав його і через 12 років повернувся до нього, щоб потім писати про роки юності і дійти до старості". 

Після Вітчизняної війни, восени 1959 року, Володимир Сосюра знову повернувся до роботи над романом і в чорновому варіанті закінчив усі три книги трилогії 1960 року. Почалася газетна публікація твору, яка була обірвана на самому початку забороною "згори". В ті часи жанр мемуарів був рідкісним явищем у нашій літературі — треба було мати мужність, щоб сміливо й відкрито писати про недавнє минуле, не тільки добрим, а й гострим словом згадувати своїх сучасників. 

Третьою спробою донести до читача цей твір уже після смерті автора стала скорочена публікація його в десятому томі творів В. Сосюри. Із шістдесяти розділів надруковано було лише двадцять шість (і ті зі значними скороченнями). 

І тільки 1988 року вийшла повна книга (роман-трилогію перероблено на один твір). 

Автобіографічний характер мають багато віршів і поем В. Сосюри, починаючи з "Червоної зими". В одних творах ліричний герой ототожнюється з автором, інші присвячувалися якійсь конкретній події з його життя. Паралельне відтворення подій у поезії і прозі було викликане тим, що автор усвідомлював: поезія може бути піснею своєму народові, а не літописом його доби. Якщо в поетичних творах Сосюра мав право на творчий вимисел, то в автобіографічному романі він з документальною точністю прагне відтворити побачене і пережите ним на життєвій дорозі. 

Роман "Третя Рота" — це правдива розповідь поета і про важке дитинство, і про буремну юність, і про перші кроки в літературі, які він робив при допомозі відомих українських письменників. Автор не обминав і трагічних моментів нашої історії, і свої власні невдачі. Складні життєві обставини іноді загострювали стосунки із деякими його колегами по перу, але на спільному шляху боротьби і шукань поет залишився вірним найвищим людським ідеалам, не погрішив проти правди, навіть, здавалося б, невигідної йому, довіряючи читачеві найсокровенніше і найболючіше, що траплялося в його житті. У спадщині Володимира Сосюри немає щоденників і дуже мало листів, тому цінність роману "Третя Рота" — цього яскравого зразка мемуарної прози — дуже велика. 


13.06.2014; 00:12
хиты: 159
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
литературная теория
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь