пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Кропивницький

 

У драмі «Доки сонце зійде, роса очі виїсть» (1882) показано аморальність українських панів, їх жорстоке ставлення до своїх наймитів та бідних селян після формального скасування панщи­ни. Образи поміщика Воронова, його дружини Наталії Семенівни є втіленням антигуманних рис поміщиків.

Уперше на українській сцені з'являється ліберальний інте­лігент зі своїми обмеженими культурницькими ідеями та пла­нами. Зрозуміло, що такі люди, як студент-агроном Горнов, який мрів відкрити школу для селянських дітей і організувати май­стерні, не можуть розв'язати назрілих проблем пореформеної дійсності.

Безхарактерним, безвольним уявляється син поміщика Воро­нова Борис, який закохується в селянську дівчину Оксану, але не може захистити своєї коханої від наруги з боку своїх батьків. Образами Горнова і Бориса Воронова письменник розвінчує безплідність культурницьких заходів ліберальної інтелігенції, її відірваність від життя пригнобленого народу.

Колоритними рисами наділив Кропивницький образ Гордія Поваренка. Морально зіпсований умовами капіталістичного міс­та, він будь-що прагне досягти жалюгідної мети — мати власну шевську майстерню.

Критично змальовані окремі сторони пореформеної дійсності також в одноактівках «Лихо не кожному лихо...» і «По ревізії», де особливо переконливо розкрито нікчемну внутрішню сутність представників тогочасної сільської влади.

З розвитком капіталізму в країні на селі відбувалося швидке розшарування селянства. «Влада грошей не тільки придавила, але й розколола селянство: величезна маса неухильно розоря­лась і перетворювались у пролетарів, меншість виділяла купки нечисленних, але чіпких куркулів та хазяйновитих мужиків, які прибирали до рук селянське господарство й селянські землі і ста­новили кадри сільської буржуазії, що народжувалась» '.

 


12.06.2014; 20:41
хиты: 111
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
литературная теория
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь