пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

МОРФЕМНИЙ АНАЛІЗ

 

Морфемний аналіз передбачає визначення будови слова та характеристику морфем, що входять до його складу.

Аналіз морфемної структури слова починається з виділення закінчення й основи, але надалі тісно пов’язаний зі встановленням словотвірного ланцюжка і поступовим виділенням усіх морфем аж до кореня. Так, у словіпрочитаний морфемне членування здійснюється в такій послідовності: 1) виділяємо закінчення -ийшляхом зміни аналізованого слова: прочитан-огопрочитан-омупрочитан-им і т.д.; 2) визначаємо, від якого слова утворене аналізоване (від дієслова прочитати за допомогою суфікса -н-); 3) з’ясовуємо, від якого мотивуючого утворене, у свою чергу, дієслово прочитати (від дієслова читати допомогою префікса про- ); 4) у слові читати шляхом його зіставлення з дієсловами аналогічної структури (в’яз-а-типис-а-тичек-а-тишук-а-ти) виділяємо суфіксальну морфему -а-; 5) та частина слова, що залишилася після відокремлення всіх службових морфем, становить собою корінь – -чит- (пор. дочитати, перечитати, читання, читанка, читач).

Визначаючи в слові флексію, треба пам’ятати, що вона може мати звукове вираження (тиш-амолок-опиш-ешнапиш-емо, біж-іть, будуй-т, ) або ж бути реально не виявленою, нульовою (крайØстепØ,книжокØ, стійØсядьØсказавØМиколинØПетрівØ). Закінчення, як відомо, властиве лише для слів відмінюваних частин мови. Окремі ж групи і категорії слів закінчень не мають, напр.: метро, таксі, довго, звечора, ходити, дякуючи, привітавшись тощо.

Важливо також пам’ятати, що в словах типу студія, будують -я, -ють і подібні сегменти нерідко вичленовуються як закінчення, хоча фактично включають і суфікс - (-й-а, -й-уть), який належить до основи. Тому основу таких слів слід визначати з урахуванням цієї особливості: студій-абудуй-уть.

Лексична основа формально становить собою частину слова без закінчення. Виділивши основу, треба дати їй характеристику: відкрита/закрита, суцільна/перервана, проста (одноморфемна), складна (поліморфемна), первинна (базисна, непохідна) /вторинна (похідна, вивідна).

У межах похідної основи поступово вичленовуємо всі морфеми, що входять до її складу.

Щоб виділити суфікс, необхідно знайти мотивувальне для аналізованого слова, а також порівняти останнє з іншими словами з таким же суфіксом. Так, мотивувальним для похідного вчителька є слово вчитель, отже, -к- є суфіксом (пор.: поштарка, студентка, спортсменка). У свою чергу, слово вчитель утворене від дієслова вчити, включає суфікс -тель (пор.: виховательправительмислитель). Нарешті, слововчити має дієслівний суфікс -и- (пор.: воз-и-тироб-и-тинос-и-типал-и-тисин-и-ти). Таким чином, у слові вчителька вичленовуються 3 суфікси:

вч-и-тель-к-а

Виділяючи суфікси, необхідно добирати для порівняння слова, де б цей суфікс мав те ж значення, що й у розглядуваному слові. Так, виділивши суфікс -ач зі значенням особи в слові читач, не можна на підтвердження наводити слова типу вимикачобігрівач і под., оскільки в них цей суфікс має зовсім інше значення – значення предмета, що є джерелом дії, названої твірною основою.

Виділяючи префікс, треба поміркувати, чи не є він етимологічним, як, наприклад, у словах поїздпоказник. Після того, як префікс шляхом зіставлення з мотивувальним словом виділено (напр..: пере-видати←видати), слід дібрати інші слова з таким же префіксом (переписати, переробити), пам’ятаючи, що префіксальна морфема в них має бути тотожною за значенням. Якщо в наведеному вище прикладі префікс пере- позначає повторність виконання дії, названої твірною основою, то, скажімо, у словахперевиконати, перетнути він є носієм зовсім інших значень і вказує на міру інтенсивності (перевиконати) або напрямок дії (перетнути), отже, є омонімічним.

У такий же спосіб, як і інші афікси, виділяються постфікси (постфлексійні суфікси), що знаходяться в абсолютному кінці слова (хто-сь ← хто, вмивати-ся← вмивати).

Значні труднощі для морфемного аналізу становлять випадки різноманітних омонімічних збігів. У слів-омонімів встановлюється різна морфемна структура (пор.: троп-іч-н-ий від троп-ік-и та троп-ічн-ий від троп-ибай-к-а від бај-а-ти і байк-а "тканина"), але найчастіше їхня морфемна структура буває однаковою (бочк-а "посудина" і бочк-а "маневр літака в повітрі", за-топл-юва-ти "розпалювати вогонь" за-топл-юва-ти "заливати". Омонімія афіксальних морфем усувається лише в межах слова (з урахуванням внутрішньослівного контексту морфеми), пор.: -ниц- на позначення особи: штукатур-ниц-яі -ниц- на позначення предметів: по-мий-ниц-я.

Правильний поділ омонімічних слів стає можливим тільки тоді, коли співвіднесення аналізованого слова із спільнокореневими і спільноафіксальними словами доповнюється значенням твірної основи похідного слова. Намагаючись зробити, наприклад, правильний морфемний поділ слів типу малярик, ми повинні відповісти на питання, від якого слова воно утворене. Коли від іменника малярія, то маємо поділ маляр-ик, коли ж від іменника мал-яр "той, хто займається малярством; художник", то мал-яр-ик.

Дієвість цього принципу уточнення морфемного складу слів можна продемонструвати численними прикладами, подібними до щойно наведеного: бід-ар-к-а (від бід-ар "особа") і бід-арк-а "візок", король-ок (від король) ікорольок "птах", кри-ш-к-а (від кри-ти "накривка") і криш-к-а (від крих-т-а), відповідно кри-:ш-еч-:к-ата криш-еч-к-алав-оч-к-а (лав-а→ лав-к-а) і лавоч-;ка (від лавка "крамниця"), лебід-к-а (від лебідь) ілебідк-а "пристрій для піднімання", лич-к-о (від лиц-е) і личк-о "нашивка", люл-еч-к-а (від люль-к-а"колиска") і люлеч-к-а (від люльк-а для тютюну), муш-к-а (від мух-а) і мушк-а "пристрій", на-город-и-ти (від город-и-ти) і нагород-и-ти (від нагород-а).

Різночитання в морфемному поділі слів зумовлює також подвійне мотивування похідних. У цих випадках потрібні уточнення в межах словотвірного аналізу, що має інше порівняно з морфемним аналізом спрямування – від слова (похідного) до слова (твірного). І оскільки похідне слово може мати дві твірні основи, то два способи його морфемного поділу також вважаються правильними. Іноді одному з них віддають перевагу. Іменник атомник, наприклад, може мати дві морфемні структури залежно від того, яка основа субстантивна чи ад'єктивна – його мотивує. Якщо субстантивна, то його поділ такий: атом - атом-ник, коли ад'єктивна, то: атом-н-ий - атом-н-ик.

Зіставлення слів, споріднених за коренем, а також за афіксом, доповнене знаходженням твірної основи, допомагає відрізнити випадки поєднання окремих суфіксів від складних суфіксів. У багатьох прикметниках виділяють складний суфікс -ичн- при відсутності співвіднесення похідного з твірним іменником (здебільшого назвою галузі науки, досліджень тощо), до складу якого входить суфікс -ик/-ік. У парах анти-септ-ик →анти-септ-ич-н-ийграф-ік → граф-іч-н-ийфіз-ик-а  фіз-ич-н-ий на морфемному шві суфіксальної основи з суфіксом -ик/-ік встановлюємо дві окремі морфеми ич+н. Якщо роль твірного виконує іменник без суфікса чи з суфіксом -іј, формується складний суфікс -ичн-/-ічн-авто-граф → авто-граф-ічн-ийана-грам-а → ана-грам-ат-ичн-ий, біо-граф-іј-а → біо-граф-ічн-ийгігієн-а → гігієн-ічн-ий. Порівняймо ще пари слів з поєднаннями суфіксів і складними суфіксамиа-вітамін-оз → а-вітамін-оз-н-ийсклер-оз →склер-оз-н-ийвен-а → вен-озн-ийгрип → грип-озн-ийтиф → тиф-озн-ий.

Подібні до цих співвідношення характерні і для суфіксів -н-ик та -ник:

асфальт-н-ий → асфальт-н-икдругий курс друг-о-курс-никперший клас → перш-о-клас-никбез-при-туль-н-ий → без-при-туль-н-ик; -льн-ик і льникваль-ц-юва-льн-ий → валь-ц-юва-льн-икбазар →базар-ува-льник бетон → бетон-ува-льник.

У мові співіснують численні слова з окремими зменшено-пестливими суфіксами -оч+к- (каз-оч-к-а), -еч+к- (книж-еч-к-а), -ч+ик (кабан-ик) та суфіксами -очк- (бульб-очк-а), -ечк- (вузд-ечк), -чик (чуб-чикаер-о-план-чик).

Визначення кореня слова після того, як виділено всі наявні в ньому афіксальні морфеми, не становить складностей. Труднощі тут пов’язані з явищами опрощення, перерозкладу, ускладнення, а також зморфонологічними змінами, яких може зазнавати коренева морфема у процесі словотворення чи формотворення (різноманітних чергуваннях на межі основи і словотворчих афіксів, спрощенні й подовженні приголосних, накладанні та усіченні основи), які потрібно враховувати при ототожненні морфів. Ідеться про правильний поділ таких слів, як ліс-н-иц-тв-освоj-ац-тв-о, що відрізняються від однотипних слов-ник-ар-ствуч-и-тель-ств-о. Відмінність між відрізками -тв- і -ств- зумовлена чергуванням приголосних на межі твірної основи та приєднуваного до неї суфікса -ств-, яке графічно можна передати в такий спосіб: бід-н-я[к+ств<бід-н-яц-тв-о. Наводимо приклади чергування в кореневій морфемі: шлви-сл-атипо-сил-ка; мов-и-тимовл-ен-ийкуп-итикупл-енийїх-атиїд, ви-їзд-итиви-їждж-атиїс-ти, ї-вї-л-и; брес-ти,бредбре-ла, бріби-тиб’-юбій-кабо[й] та ін.).

Потрібно брати до уваги також аломорфію кореневих та суфіксальних (рідше префіксальних) морфем, зумовлену явищами накладання та усічення. У словах гляд-ачсік-ач, як і в словах чит-аза-пил-юва, функціонує суфікс -ачЙого аломорф -ч- виникає внаслідок накладання кінцевого тематичного основи і початкового голосного суфікса: тяг-[а+ач – тяг-а. Прикметник архангель-ськ-ий – наслідок накладання кінцевого -ськ твірної основи Архангельськ- і прикметникового суфікса -ськ-.

Для багатьох кореневих морфем характерне усічення. Воно трапляється в дієсловах: роз-гляд-а-тироз-гля-ну-тиза-син-а-тиза-с-ну-тимин-а-ти, ми-ну-типі-рн-а-типі-р-ну-ти; ви-рост-а-тиви-рос-л-ий.Поширене усічення в запозичених іменниках губерн-іj-а → губерн-аторрадіо→рад-ист та утворених від питомих дієслівних основ дзвон-и-ти  дзвон-арковт-а-ти  ковт-ок, чит-а-ти  чит-ець. Усічення властиве прикметникам: матрі-арх-ат  матрі-арх-альн-иймінім-ум → мінім-альн-ий, пор.: також потенціj-а → потенцій-н-ий і потенці-альн-ийстадіj  стадій-н-ий і стаді-альн-ий.

Дуже рідко усічення зазнають префіксальні морфеми, пор.: по-їх-а-ти та п-і-ти.

Відмежування морфем часто ускладнюється спрощенням у кореневих і суфіксальних морфемах: блиск-а-ти блис-ну-тимст-и-ти → мес-никпро-їзд → про-їз-н-ийрад-ість рад-іс-н-ий та подовженням приголосних бік→уз-біччбадил-ин-а → бадилл, кам-ін-юк → кам-ін-юччполін-як → полін-ячч-я.

Значні труднощі викликає поділ на морфеми слів з фразеологічною семантикою, коли зміст, закладений в основу фразеологізмів, майже втрачається в складному слові, мотивованому ним. Так, у словах лице-діj-а-ти,тих-о-мир-и-ти, хліб-о-соль-ств-о носії мови по-різному відчувають їх двохосновність. Вони усвідомлюють, що не просто сума значень складників слова формує його семантику, а щось більше – значення всього фразеологізму, в якому семантика окремих компонентів переосмислена. Лицедій – "актор, що в різних лицях втілює своїх героїв" хлібосольство – "вияв гостинності", ознакою якої є хліб-сіль, тихомирити – "заспокоювати".

 

Повний морфемний аналіз передбачає не лише визначення будови слова, але й характеристику морфем, що входять до його складу, за основними класифікаційними ознаками, а саме: 1) семантичною функцією (лексико-поняттєві; словотворчі; граматичні, або формотворчі); 2) наявністю/відсутністю звукового показника (субстанціальні, або позитивні, та нульові, або негативні); 3) за кількістю фонем (однофонемні/багатофонемні); 4) за однорідністю/неоднорідністю звукового складу (інваріантні/варіантні); 5) за вживаністю й активністю (продуктивні/непродуктивні); 6) за відтворюваністю (регулярні/нерегулярні).

Завершується морфемний аналіз графічним позначенням будови слова.

 

СХЕМА МОРФЕМНОГО АНАЛІЗУ СЛОВА

Аналізоване слово (словоформа), визначити, до якої частини мови належить.

Закінчення, його значення і характеристика.

Основа слова. Характеристика основи.

Суфікс, його характеристика.

Постфікс, його характеристика.

Префікс, його характеристика.

Конфікс, його характеристика.

Корінь, його характеристика.

Морфонологічні зміни в основі слова (чергування фонем, усічення, інтерфіксація, накладання, наголос).

Історичні зміни в структурі слова (опрощення, перерозклад, ускладнення, декореляція).

Графічне позначення морфемного складу слова.

 

ЗРАЗКИ МОРФЕМНОГО АНАЛІЗУ СЛІВ

 

Небо по-літньому квітчасте: по небосхилу, де збились у веселий табунець білі хмарки, воно було темно-блакитним (М.Карплюк).

 

По-літньому

Аналізоване слово – по-літньому, прислівник.

Закінчення слово не має, оскільки є невідмінюваною частиною мови.

Основа слова – по-літньому, відкрита, суцільна, складна, вторинна.

Конфікс по-…-ому (по-літньомулітнійпор.по-українському, по-нашому, по-дитячому, по-сільському) – біморфема, словотворча, з обома позитивними багатофонемними компонентами, інваріантна, продуктивна, регулярна.

Суфікс -н- (літній, літо; пор.: осіннійнічнийденний, зимний, річний) –словотворчий, позитивний, однофонемний, інваріантний, продуктивний, регулярний.

Корінь -літ'- (пор.: літо, літній, по-літньому, літувати) – лексико-поняттєва морфема; корінь зв’язаний, багатофонемний, закритий, варіантний (можливий варіант -літ-).

Морфонологічні зміни в основі – чергування приголосних т'//т в корені.

Графічне позначення морфемного складу слова –

 

Квітчасте

Аналізована словоформа – квітчасте, прикметник.

Закінчення -е- (пор.: квітчастого, квітчастому, квітчастим), передає значення Н.в. однини середнього роду.

Основа слова – квітчаст-, закрита, суцільна, складна, вторинна.

Суфікс -аст- (квітчастий, квітка; пор.: дугастий, гіллястий, зозулястий) – словотворчий, позитивний, багатофонемний, інваріантний, продуктивний, регулярний.

Суфікс -ч(квіткаквіт; пор.: чарка) – словотворчий, позитивний, однофонемний, варіантний (можливий варіант -к-), непродуктивний, нерегулярний.

Корінь -квіт- (пор.: квітка, квіточка, квітнути, квіт, квітастий, квітник, квітникар) – лексико-поняттєва морфема; корінь вільний, багатофонемний, закритий, інваріантний.

Морфонологічні зміни в основі – чергування приголосних ч//к в суфіксі.

Графічне позначення морфемного складу слова –

 

Небосхилу

Аналізована словоформа – небосхилу, іменник.

Закінчення -у- (пор.: небосхилØ, небосхилом, (на)небосхилі), передає значення Д.в. однини чоловічого роду.

Основа слова – небосхил-закрита, суцільна, складна, вторинна.

Префікс с- (схил, схилити, хилити; пор.: сказати, скалічити) –формотворчий, позитивний, однофонемний, варіантний (можливі варіанти із-ізі-зі-зо-, іс-) – продуктивний, регулярний.

Суфікс Øс (нульовий) (схил, схилити; пор.: обрив, накип, напис, відвар) – словотворчий, негативний, нульовий, продуктивний регулярний.

До складу слова входять два корені: неб-хил- ( небосхил ← схил неба). Корінь неб- (пор.: небо, небеса, небеснийнебокрай) – лексико-поняттєва морфема, зв’язаний, багатофонемний, закритий, інваріантний. Коріньхил- (пор.: схил – схилятися, хилити, похилити, перехилити – лексико-поняттєва морфема, зв’язаний, багатофонемний, закритий, варіантний (можливий варіант хил').

Морфонологічні зміни в основі – інтерфіксація, чергування приголосних л//л' у другому корені.

Графічне позначення морфемного складу слова –

 

Збились

Аналізована словоформа – збились, дієслово.

Закінчення -и- (пор.: збилася, збилося, збивØся), передає значення множини минулого часу.

Основа слова – збил--сь, закрита, перервана, складна, вторинна.

Префікс з- (збитись, збити, бити; пор.: звестися, змовитися) – словотворчий, позитивний, однофонемний, варіантний (можливі варіанти із-ізі-зі-зо-, с-, іс-), регулярний, продуктивний.

Суфікс -л- (збились, збитись; пор.: прочитали, сказали, зустрілись) –формотворчий, позитивний, однофонемний, інваріантний, регулярний, продуктивний.

Постфікс -сь (збитись, бити; пор.: звестися, змовитися, змовчати), – словотворчий, позитивний, однофонемний, варіантний (можливий варіант -ся), регулярний, продуктивний.

Корінь -би- (пор.: бити, збивати, б’ю, бійка) – лексико-поняттєва морфема; корінь зв’язаний, багатофонемний, відкритий, варіантний (можливі варіанти б-бі-бо-).

Морфонологічні зміни в основі – чергування голосних і//о в корені.

Графічне позначення морфемного складу слова –

 

Табунець

Аналізована словоформа – табунець, іменник.

Закінчення – нульове (пор.: табунця, табунцю табунцем), передає значення З.в. однини чоловічого роду.

Основа слова – табунець, відкрита, суцільна, складна, вторинна.

Суфікс -ець- (табунець, табун; пор.: папірець, ремінець, вітрець) – словотворчий, позитивний, багатофонемний, варіантний (можливий варіант -ц'), непродуктивний, регулярний.

Корінь -табун- (пор.: табун, табунець, табунний, табуновий) – лексико-поняттєва морфема; корінь вільний, багатофонемний, закритий, інваріантний.


08.06.2014; 15:36
хиты: 124
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь