пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55. Поняття, підстави і процесуальний порядок відкладення розгляду цивільної справи в суді. Перерви в судовому засіданні.

Відкладення розгляду справи — це перенесення її розгляду на певний визначений строк у зв'язку із неможливістю її розгляду у даному судовому засіданні.

Суд може відкласти розгляд справи у випадках, встановлених ЦПК, а також у разі неможливості розгляду справи у зв'язку з необхідністю заміни відведеного судді або залучення до участі в справі інших осіб.

Уразі неможливості продовження розгляду справи у зв'язку з необхідністю подання нових доказів суд оголошує перерву на час, необхідний для цього.

Суд, відкладаючи розгляд справи або оголошуючи перерву в її розгляді, призначає відповідно день нового судового засідання або його продовження, про що ознайомлює під розписку учасників цивільного процесу, присутніх у судовому засіданні. Учасників цивільного процесу, які не з'явилися або яких суд залучає вперше до участі в процесі, викликають у судове засідання на призначений день.

У разі відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді, суд, на прохання особи, яка є учасником цивільного процесу, вручає їй судову повістку безпосередньо в суді.

У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які з'явилися. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову.

У справі про розірвання шлюбу суд може зупинити розгляд справи і призначити подружжю строк для примирення, який не може перевищувати шести місяців.

Якщо розгляд справи відкладався, справа розглядається спочатку.

Уразі якщо склад суду не змінився і до участі у справі не було залучено інших осіб, суд має право надати учасникам цивільного процесу можливість підтвердити раніше надані пояснення без їх повторення, доповнити їх і поставити додаткові запитання.

Підставами для відкладення розгляду справи можуть служити такі обставини, які перешкоджають розгляду справи в даному судовому засіданні, однак вони можуть бути усуненні судом або особами, які беруть участь у справі, до наступного судового засідання.

Причинами відкладення судового розгляду можуть бути: недоброякісна підготовка справи до судового розгляду, несвоєчасне повідомлення осіб, які беруть участь у справі, або інших учасників процесу про явку до суду тощо.

Закон передбачає вичерпні підстави для відкладення розгляду справи:

•      неявка осіб, які беруть участь у справі (ст. 169 ЦПК);

•      неможливість розгляду справи у зв'язку з необхідністю заміни відведеного судді (ст. 191 ЦПК);

•      строк для примирення подружжя (ст. 191 ЦПК);

•      залучення до участі в справі інших осіб (ст. 191 ЦПК);

•      зміна підстав або предмету позову (ст. 224 ЦПК);

•      заміна неналежного відповідача (ст. 33 ЦПК);

•      вступ у справу третьої особи (ст. 34 ЦПК);

•      неможливість вчинення необхідних процесуальних дій у даному судовому засіданні у разі поновлення судового засідання (ст. 195 ЦПК).

На практиці перерва оголошується також в інших випадках, коли судове засідання не може бути закінчене в день, на який призначалося засідання.

Перерва в судовому засіданні не спричиняє необхідності розпочинати слухання справи спочатку і засідання продовжується.

Суд, відкладаючи розгляд справи або оголошуючи перерву в її розгляді, призначає відповідно день нового судового засідання або його продовження, про що ознайомлює під розписку учасників цивільного процесу, присутніх у судовому засіданні. Учасників цивільного процесу, які не з'явилися або яких суд залучає вперше до участі в процесі, викликають у судове засідання на призначений день.

У разі виникнення підстав для відкладення розгляду справи, суд зобов'язаний допитати свідків, котрі з'явилися. Це правило встановлене в інтересах свідків, які відволікаються від звичних справ. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову. Винятковість випадку визначається судом.

Відкладення розгляду справи є небажаним явищем в зв'язку з тим, що це затримує вирішення спору між сторонами. Однак в необхідних випадках розгляд справи необхідно відкласти з метою прийняття певних заходів для всебічного розгляду справи і постановлення законного і обґрунтованого рішення.

Якщо розгляд справи відкладався, справа розглядається спочатку, незалежно від того з якої частини засідання воно відкладалося. Це означає, що суд повинен повторно доповідати справу, заслуховувати пояснення сторін, досліджувати докази.

У випадках, коли сторони не наполягають на повторенні пояснень учасників цивільного процесу, наданих раніше, знайомі з матеріалами справи, в тому числі з поясненнями учасників цивільного процесу, якщо склад суду не змінився і до участі у справі не було залучено інших осіб, суд має право надати учасникам цивільного процесу можливість підтвердити раніше надані пояснення без їх повторення, доповнити їх і поставити додаткові питання.

Коли хоча б одна з сторін наполягає на повторному розгляді справи спочатку, суд зобов'язаний розпочати судовий розгляд спочатку.

 


11.06.2014; 15:48
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь