пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Охрана труда:
» Охрана труда

53. Формування та використання державного фонду соціального страхування від нещасних випадків і профзахворювань. Хто управляє  діяльністю фонду?

Відповідно до статті 5 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі - Закон) одним із основних принципів страхування від нещасного випадку є формування та витрачання коштів на солідарній основі.

За цим принципом Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд) перерозподіляє кошти між страхувальниками відповідно до умов і стану безпеки праці, виробничого травматизму та професійної захворюваності. У такий спосіб Фонд забезпечує виконання покладених на нього завдань щодо страхування від нещасних випадків не тільки в тих областях, де є достатньо коштів, а й в тих регіонах, де видатки перевищують надходження.

Виходячи з норм статті 46 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” фінансування Фонду здійснюється за рахунок:

- внесків роботодавців: для підприємств - з віднесенням на валові витрати виробництва, для бюджетних установ та організацій - з асигнувань, виділених на їх утримання та забезпечення;

- капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників;

- прибутку, одержаного від тимчасово вільних коштів Фонду на депозитних рахунках;

- коштів, одержаних від стягнення відповідно до законодавства штрафів і пені з підприємств, а також штрафів з працівників, винних у порушенні вимог нормативних актів з охорони праці;

- добровільних внесків та інших надходжень, отримання яких не суперечить законодавству.


хиты: 22
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
общественные дела
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь