пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поверхнево-активні та поверхнево-неактивні речовини, приклади (в тому числі в організмі людини). Поверхневі явища в живих організмах (кесонна хвороба, емульгація жирів, фагоцитоз)

.

 

Поверхне́во-акти́вні речови́ни (ПАР, сурфактанти, детергенти) — хімічні речовини, які знижують поверхневий натяг рідини, полегшуючи розтікання, у тому числі знижуючи поверхневий натяг на межі двох рідин. Це речовини, молекули або йони яких концентруються під дією молекулярних сил (адсорбуються) біля поверхні розділу фаз і знижують поверхневу енергію. У вужчому значенні поверхнево-активними речовинами здебільшого називають речовини, що знижують поверхневий натяг на межі поділу: рідина (вода) — повітря (пара), рідина (вода) — рідина (масло), рідина — тверда поверхня.Поверхнево-активні речовини — зазвичай амфіфільні органічні сполуки (термін амфіфільні означає, що вони містять як гідрофільні групи («головки»), так і гідрофобні групи («хвости»). Через таку будову вони розчинюються як у неполярних жирах і органічних розчинниках, так і в полярних середовищах (воді).Ендогенні поверхнево-активні речовини містяться в різних тканинах та біологічних рідинах, виявляють при цьому видові відмінності, а також суттєво змінюються при різноманітних станах організму.

Поверхнево-неактивними (ПНР) називають речовини, які збільшують поверхневий натяг води (розч>води) і концентруються в об’ємі розчину (CS<CV). До поверхнево-неактивних речовин належать неорганічні кислоти, основи, солі та деякі сильно полярні органічні сполуки (гліцерин, амінокислоти тощо).


26.02.2014; 15:15
хиты: 411
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь