пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Явища гемолізу, плазмолізу, тургору (визначення)

. Розчини гіпотонічні, ізотонічні, гіпертонічні (визначення, застосування в медицині).

Гемоліз — процес, що використовується для емпіричного ототожнення мікроорганізмів, заснований на здатності бактеріальних колоній начашці Петрі з агаром руйнувати червоні кров'яні тільця.

Плазмоліз (від грец. plásma — виліплене, оформлене і грец. lýsis — розкладання, розпад), відділення протопласту від клітинної стінки при зануренні клітини в гіпертонічний розчин.

Ту́ргор — (Turgor; від лат. Turgeo бути наповненим) — пружність і еластичність тканини, змінні в залежності від її фізичного стану; термін використовується зокрема для характеристики стану шкіри.Це гідростатичний внутрішній тиск клітини, що означає повне насичення клітини водою.

Тургор — напружений стан клітинної стінки, зумовлений тиском на неї цитоплазми зсередини клітини.

Гіпотоні́чний роз́чин — розчиносмотичний тиск якого нижчий, ніж у плазмі крові, або у клітинах тваринних та рослинних організмів.

Гіпертонічні розчини в комбінації з гіпотонічними розчинами й ізотонічними розчинами застосовують для вимірювання осмотичного тиску в живих клітинах і тканинах.

Ізотоні́чні ро́зчини (грец. tónos — напруга) — розчини з однаковим осмотичним тиском. У біології і медицині — природні або штучно приготовані розчини з таким же осмотичним тиском, як і у вмісті тваринних і рослинних кліток, в крові і тканинних рідинах.

У медичних маніпуляціях використовують 0,9 % розчин хлориду натрію, 5 % водний розчин глюкози в терапії різних захворювань з метою зняти інтоксикацію або інші прояви хвороби.

Гіпертоні́чний ро́зчин (лат. solutio hypertonica) — розчиносмотичний тиск якого вище нормального осмотичного тиску плазми крові або осмотичного тиску в рослинних або тваринних клітинах і тканинах.

Застосовується як зовнішньо, так і внутрішньо.

У медицині застосовуються 3—10% водяні розчини хлориду натрію, 10—40% водяні розчини глюкози й інші.

Зовнішньо:

·         При лікуванні гнійних ран, захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Розчин завдяки осмотичному впливу сприяє виділенню гною з рани. Розчин має також протимікробну дію. Спосіб застосування: 3-5-10% розчин у вигляді компресів і примочок при лікуванні гнійних ран.

·         Для ванн, обтирань, полоскань (1-2% розчин при захворюваннях верхніх дихальних шляхів).

·         Внутрішньо:

·         Внутрішньовенно — при легеневих, шлункових, кишкових кровотечах, а також для посилення сечовиділення. У вену вводять (повільно) гіпертонічний розчин (10-20 мол 10% розчину).

·         Для промивання шлунку 2-5% розчин призначають усередину — при отруєнні нітратом срібла, який при цьому перетворюється в нерозчинний і нетоксичний хлорид срібла.

·         У вигляді клізми (75-100 мол 5% розчину), щоб викликати дефекацію.


26.02.2014; 15:01
хиты: 722
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь