пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Механізм дії буферних систем кислотного та основного типу.

  Механізм дії буферної системи кислотного типу на основі теорії електричної дисоціації пояснюється так.

За рахунок часткової дисоціації кислоти і повної дисоціації солі в розчині одночасно будуть знаходитися аніон слабкої кислоти, іон металу та H+. Якщо до такого буферу додавати сильну кислоту, то іони Гідрогену реагуватимуть з аніонами солі, утворюючи слабку кислоту. Сильна кислота змінюється еквівалентною кількістю слабкої, при чому за наявності однойменних іонів рівновага процесу дисоціації кислоти зміщується вліво.
 При додаванні до такої буферної суміші розчину лугу гідрооксид-іони взаємодіятимуть з іонами Н+, слабкої кислоти, з утворенням малодисоційованих молекул води.
 Механізм дії буферної системи основного типу, яка складається із слабкої основи, що в розчині дисоціює частково і солі, яка дисоціює повністю, пояснюється тим, що при додаванні кислоти вона буде зв’язуватись з частково продисоційованою основою.
 При додаванні лугу іони ОН- про взаємодіють з катіонами металу, або неметалічними катіонами внаслідок чого замість сильної основи утвориться еквівалентна кількість слабкої основи.
 


26.02.2014; 14:57
хиты: 877
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь