пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Протолітична теорія кислот і основ Бренстеда-Лоурі

Протолітичну (протонна) теорія Й. Бренстедом  Т. Лоурі. У ній поняття про кислотах і підставах було об'єднано в єдине ціле, що виявляється в кислотно-основному взаємодії: А  В + Н + (А - кислота, В - підстава). Відповідно до цієї теорії кислотами є молекули або іони, здатні бути в даній реакції донорами протонів, а підставами є молекули або іони, що приєднують протони ( акцептори). Кислоти і підстави отримали загальну назву протолітами.

Сутністю кислотно-основної взаємодії є передача протона від кислоти до основи. При цьому кислота, передавши протон основи, сама стає підставою, так як може знову приєднувати протон, а підстава, утворюючи протонувати частинку, стає кислотою. Таким чином, в будь-якому кислотно-основному взаємодії беруть участь дві пари кислот і підстав, названі Бренстедом сполученими: А1 + В2  А2 + В1.

Одне і те ж речовина в залежності від умов взаємодії може бути як кислотою, так і підставою ( амфотерність). Наприклад, вода при взаємодії з сильними кислотами є підставою: H 2 O + H +  H 3 O +, а реагуючи з аміаком, стає кислотою: NH 3 + H 2 O  NH 4 + + OH -.


26.02.2014; 14:28
хиты: 406
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь