пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Проліферативне запалення. Специфічне запалення. Гранульоматоз.

 

1.1. Теоретичний матеріал до практичного заняття

 

Проліферативне (продуктивне) запалення характеризується перевагою клітинних і тканинних елементів. У результаті проліферації клітин утворюються осередкові або дифузні клітинні інфільтрати. Інфільтрати можуть містити лімфоцити, моноцити, макрофаги, плазматичні, епітеліоїдні, гігантські клітини тощо.

 

Причини проліферативного запалення:

  1. Біологічні (мікроби, тварини-паразити).
  2. Фізичні (радіація).
  3. Хімічні (медикаменти).
  4. Імунопатологічні процеси.

За перебігом проліферативне запалення буває:

  1. Гострим (черевний і висипний тиф, туляремія, гострий ревматизм, гострий гломерулонефрит та ін.).
  2. Хронічним (міокардити, хронічні гломерулонефрити, хронічні гепатити, міозити).

Види проліферативного запалення:

  1. Поміжне (інтерстиціальне).
  2. Гранульоматозне.
  3. Запалення з утворенням поліпів і гострих кондилом.

 

Проміжне (інтерстиціальне) запалення

Проміжне запалення характеризується утворенням клітинного інфільтрату в стромі (міокарда, печінки, нирок, легенів та ін.).

Прогресування проміжного запалення призводить до проліферації зрілої волокнистої сполучної тканини з подальшим розвитком склерозу.

Якщо в клітинному інфільтраті багато плазматичних клітин, то вони можуть перетворюватися на гомогенні кулясті утворення (гіалінові тільця Русселя). Зовні органи при інтерстиційному запаленні змінюються мало.

 

Гранульоматозне запалення

Гранульоматозне запалення характеризується утворенням гранульом (вузликів), які виникають у результаті проліферації і трансформації клітин, здатних до фагоцитозу.

 

Причини розвитку гранульом:

  1. Інфекційні гранульоми (черевний, висипний тиф, ревматизм, сказ, вірусний енцефаліт, туляремія, туберкульоз, бруцельоз, сифіліс, лепра, склерома).
  2. Неінфекційні гранульоми: пилові хвороби (силікоз, талькоз, асбестоз, бісиноз та ін.), медикаментозні впливи (наприклад, олеогранульоматозна хвороба внаслідок введення масляних розчинів під шкіру), сторонні предмети (уламки скла, металу тощо).
  3. Невстановленої природи гранульоми (саркоїдоз, хвороба Крона й Хортона, гранульоматоз Вегенера та ін.).

 

Механізм утворення гранульоми складається з 4-х стадій:

  1. Нагромадження у вогнищі ушкодження юних моноцитів.
  2. Дозрівання цих клітин у макрофаги й утворення макрофагальної гранульоми.
  3. Трансформація макрофагів в епітеліоїдні клітини й утворення епітеліоїдно-клітинної гранульоми.
  4. Злиття епітеліоїдних клітин (або макрофагів) з утворенням гігантських клітин (клітин сторонніх предметів або клітин Пирогова-Лангханса). Гігантські клітини можуть містити до 100 і більше ядер.

 

Морфологічні види гранульом:

  1. Макрофагальна (складається з макрофагів).
  2. Епітеліоїдно-клітинна (складається з епітеліоїдних клітин).
  3. Гігантоклітинна (містить гігантські клітини).

 

Гранульоми бувають специфічними та неспецифічними.

Специфічні гранульоми – це такі гранульоми, морфологія яких специфічна для певного інфекційного захворювання, збудник якого можна знайти в клітинах цієї гранульоми. До специфічних гранульом відносять гранульоми при туберкульозі, сифілісі, лепрі та склеромі.

Туберкульозна гранульома чітку зональність: у її центрі розташоване вогнище некрозу, по периферії – вал з епітеліоїдних клітин, лімфоцитів, макрофагів, плазматичних клітин і гігантських клітин Пирогова-Лангханса., мало судин.

При забарвленні за Цілем-Нільсеном у гігантських клітинах виявляються мікобактерії туберкульозу.

Сифілітична гранульома (гума) – відсутня чітка зональність  і представлена великим вогнищем некрозу, оточеним клітинним інфільтратом, який складається з лімфоцитів, плазматичних і епітеліоїдних клітин. Клітини Пирогова-Лангханса зустрічаються рідко, багато судин з явищами ендоваскуліту. Методом сріблення в клітинному інфільтраті виявляють бліду трепонему.

Лепрозна гранульома (лепрома) представлена вузликом, який складається з макрофагів, лімфоцитів і плазматичних клітин. Серед макрофагів виділяються великі клітини з жировими вакуолями, які містять упаковані у вигляді сигар  мікобактерії лепри (лепрозні клітини  або кулі Вірхова).

Склеромна гранульома складається з плазматичних, епітеліоїдних клітин, лімфоцитів, серед яких багато гіалінових куль. Характерна також поява великих макрофагів зі світлою цитоплазмою, у яких виявляється збудник хвороби – палички Волкова-Фріша. Ці макрофаги називаються клітинами Мікуліча.

 

Неспецифічні гранульоми не мають характерних рис, властивих специфічним гранульомам і представлені скупченнями різних клітин: макрофагів, лімфоцитів, епітеліоїдних, плазматичних клітин та ін. Зустрічаються такі гранульоми при ряді інфекційних (наприклад, черевний і висипний тиф) і неінфекційних (гранульоми при силікозі, асбестозі, гранульоми сторонніх предметів) захворювань.

 

Наслідок гранульом двоякий – некроз або склероз.

 

Продуктивне запалення з утворенням поліпів і гострих кондилом

Це запалення спостерігається на слизових оболонках і в зонах, які межують із плоским епітелієм (анус, статеві органи тощо).

Для нього характерно розростання залозистого епітелію разом із клітинами підлеглої сполучної тканини, які формують дрібні (сосочки) і великі (поліпи) утворення. Такі поліповидні розростання спостерігаються при тривалому запаленні слизової оболонки носа, шлунка, прямої кишки, матки, піхви тощо.

У ділянках, які межують із плоским епітелієм, при його подразненні, виникають сосочкові утворення – гострі кондиломи. Вони спостерігаються при сифілісі, гонореї й інших захворюваннях, які супроводжуються хронічним запаленням.

Наслідок продуктивного запалення – вогнищевий або дифузійний склероз або цироз органа, що призводить до його функціональної недостатності.

 

 

 

 

 

1.2. Питання для самоконтролю з теоретичної частини заняття

 

  1. Проліферативне запалення: причини, класифікація.
  2. Проміжне (інтерстиційне) запалення: причини, морфологічна характеристика, наслідки.
  3. Гранульоматозне запалення: причини, морфологічна характеристика, наслідки.
  4. Морфологічна будова специфічних гранульом.
  5. Морфологічна будова неспецифічних гранульом.
  6. Продуктивне запалення з утворенням поліпів і гострих кондилом: причини, морфологічна характеристика, наслідки.

 

1.3. Приклади тестових завдань для самоконтролю

 

1. У хворої на операції вилучені з порожнини носа розростання слизової оболонки. При гістологічному дослідженні в них виявлена дифузна інфільтрація лімфоцитами, плазмоцитами, макрофагами. Назвіть вид запалення.

А) *З утворенням поліпів

В) Утворення гострих кондилом

С) Інтерстиціальне

D) Гранульоматозне

Е) Ексудативне

 

2. У хворого, який помер від серцевої недостатності, при патоморфологічному дослідженні виявлено: стулки мітрального клапана деформовані, потовщені, зрослися по краях; у сполучній тканині міокарда – дифузно розкидані вузлики, які складаються з ділянок фібриноїдного некрозу, навколо яких накопичуються макрофагоцити, що нагадують гігантські багатоядерні клітини. Подібні вогнища оточені лімфоцитами та поодинокими плазматичними клітинами. Яка з перерахованих гранульом має місце в даного хворого?

А) *Ревматична

В) Туберкульозна

С) Актиномікотична

D) Сифілітична

Е) Лепрозна

 

 

 

3. При розтині чоловіка віком 60 років у легенях і печінці знайдено багато білих вузликів розміром із житнє зернятко. Мікроскопічно виявлені гранульоми з вогнищем некрозу в центрі, а по периферії – епітеліоїдні, лімфоїдні, плазматичні клітини, а також макрофаги та велика кількість клітин Пирогова-Лангханса, які переважають в інфільтратах. Яка з перерахованих гранульом характерна для вище описаної картини?

А) *Гігантоклітинна

В) Макрофагальна

С) Фагоцитарна

D) Епітеліоїдно-клітинна

Е) Гранульома сторонніх тіл

 

4. При гістологічному дослідженні біоптату шкіри у хворого віком 24 роки, виявлений казеозний некроз, оточений клітинним інфільтратом з лімфоцитів, серед яких зустрічаються окремі гігантські клітини, має місце розростання сполучної тканини, ендоваскуліти. Який характер патологічного процесу?

А) *Продуктивне гранульоматозне запалення

В) Продуктивне інтерстиціальне запалення

С) Абсцес

D) Катаральне запалення

Е) Іхорозне запалення

 

5. При мікроскопічному дослідженні біопсії нирки виявлені вогнища, у центрі яких перебувають зернисті еозинофільні маси, оточені інфільтратом з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин і поодиноких клітин Пирогова-Лангханса. Оберіть патологічний процес, який найбільш точно відповідає описаним змінам.

А) *Гранульоматозне запалення

В) Коагуляційний некроз

С) Абсцес

D) Казеозний некроз

Е) Альтеративне запалення

 

6. При мікроскопічному дослідженні тканини легенів виявлена ділянка запалення, яка складається з осередку некрозу, оточеного правильними рядами епітеліоїдних, лімфоїдних клітин, є також плазматичні клітини, макрофаги та гігантські багатоядерні клітини Пирогова-Лангханса. Визначите вид запалення.

А) * Запалення при туберкульозі

В) Просте продуктивне запалення

С) Запалення при лепрі

D) Ексудативне запалення

Е) Альтеративне запалення

7. При мікроскопічному дослідженні міокарда чоловіка, що помер від серцевої декомпенсації, виявлений склероз перисудинної сполучної тканини та дифузна інфільтрація її лімфоцитами, макрофагами, плазмоцитами та поодинокими нейтрофілами. Укажіть, який з перерахованих видів запалення найбільш імовірний.

А) *Інтерстиційне продуктивне

В) Гранульоматозне

С) Альтеративне

D) Ексудативне дифузне

Е) Ексудативне вогнищеве

 

8. Хворому 48 років зі зміненим тембром голосу зроблена біопсія гортані; при гістологічному дослідженні виявлене: скупчення клітин довгастої форми зі світлим ядром; великих, багатих на цитоплазму з ядрами, розташованими на периферії у вигляді підкови; дрібних округлої форми клітин з гіперхромно забарвленими ядрами та дуже вузьким ободком цитоплазми; на великому протязі описані клітини формують вузлики з тенденцією до злиття та наявністю в центрі гомогенних, рожевих мас із уламками ядер. Виявлені гістологічні зміни вказують на наявність:

А) *Туберкульозу

В) Лепри (прокази)

С) Сифілісу

D) Склероми

Е) Лімфогранульоматозу

9. При гістологічному дослідженні біоптату шкіри виявлені гранульоми, які складаються з макрофагальних вузликів з наявністю лімфоцитів і плазматичних клітин. Крім того, зустрічаються великі макрофаги з жировими вакуолями, які містять сигароподібні збудники захворювання (клітини Вірхова). Грануляційна тканина добре васкуляризована. Для якого захворювання характерна описана картина?

А) *Лепри

В) Туберкульозу

С) Сифілісу

D) Риносклероми

Е) Сапу

 

10. При мікроскопії біоптату печінки виявлені гранульоми, які складаються з плазматичних, лімфоїдних, гігантських багатоядерних клітин типу Пирогова-Лангханса, дрібних судин з ознаками ендо- та периваскуліта, зустрічаються вогнища казеозного некрозу. Такі гранульоми характерні для:

А) *Сифілісу

В) Туберкульозу

С) Лепри

D) Риносклероми

Е) Сапу

 


02.11.2015; 22:34
хиты: 93
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь