пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Географо - економічні теорії і концепції в СГ


Економічний детермінізм у СГ. Саме поняття економічному детермінізму означає,  що розвиток і геопросторова організація суспільства зумовлені вирішальним впливом економічного чинника, зокрема економічних законів. Економічний чинник важливий у розвитку і життєдіяльності суспільства, у його геопросторовій організації. Однак із розвитком суспільства, дедалі більшу роль відіграють інші чинники – демографічні, соціальні, екологічні, духовні тощо.
Штандортні теорії – це є теорії розміщення господарства. Штандорт – це місцестояння, місцезнаходження, розміщення.(уперше слово «штандорт» ужив німецький вчений А.Вебер)  Цю теорію розвивали   А.Льош, В.Ізард, А.Пробст. 
Теорія штандарту сільського господарства Йогана Тюнена. Цю теорію він розробив у книзі «Ізольована держава у її відношенні до сільського господарства і національної економіки»У цій книзі йшлося про розміщення сільського господарства – галузі, яка на початку ХІХ ст. була домінуючою у національній економіці європейських держав,але вже мала добру виражену ринкову орієнтацію.
Теорія «полюсів зростання». Розробив Ф. Перро, а у досконалили Віллер і Мюллер. В основі цієї теорії лежить положення про те, що великі підприємства відіграють фундаментальну роль у розвитку господарства міст і довколишніх територій. Як пункти прискореного розвитку, такі підприємства   разом із поселенням їх локалізації 
називають полюсами зростання.


29.01.2014; 22:34
хиты: 151
рейтинг:0
Общественные науки
география
спелеология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь