пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття про економічний детермінізм


    
В історії суспільної географії економічний детермінізм прийшов на зміну і значною мірою на противагу географічному детермінізмові. Саме поняття економічного детермінізму означає, шо розвиток і геопросторова організація суспільства зумовлені вирішальним впливом економічного чинника, зокрема економічних законів.
    Економічний чинник важливий у розвитку і життєдіяльності суспільства, у його геопросторовій організації. Однак із розвитком суспільства, дедалі більшу роль відіграють інші чинники – демографічні, соціальні, екологічні, духовні тощо.
    Щоб уникнути економічного детермінізму в економічному дослідженні, необхідно, по-перше, зафіксувати наявність багатофакторного впливу економічних та надбудовних факторів на розвиток певного економічного процесу, економічної системи загалом. По-друге, провести суто економічний аналіз, тобто абстрагуючись від впливу надбудовних факторів, що досягається за допомогою методу абстракції. По-третє, простежити діалектичну взаємодію економічного фактора з кожним істотним надбудовним фактором (політикою, правом, ідеологією, культурою тощо), тобто їх взаємовплив, взаємопроникнення, взаємозбагачення тощо. По-четверте, розглядати державу як елемент базису й надбудоби. По п'яте, опанувати діалектичний метод дослідження.(З Шаблія)


29.01.2014; 22:28
хиты: 200
рейтинг:0
Общественные науки
география
спелеология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь