пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Функції СГ


Кожна з наук виконує низку функцій. До найважливіших належить загальноосвітня функція. Освоєння знань соціальної географії та регіональної соціальної географії населенням підвищує його освітній рівень.    
Другою функцією у складі аналогічних або подібних функцій є світоглядна функція. І соціальна географія, і регіональна соціальна географія за допомогою власної основи знань допомагають зрозуміти особливості світогляду різних людей, спільностей, націй у різних державах і на основі цього формувати власний світогляд, створювати свою картину світу. Світоглядна функція дає змогу не лише побудувати свою картину світу, а й зрозуміти, у чому полягає сенс Людського життя, перебування Людини у Світі.    
До надзвичайно важливих у цій групі функцій належить виховна функція. Оволодіваючи соціально-географічними знаннями, людина може свідомо регулювати свої відносини з людьми різних соціальних груп, розвивати у собі толерантність, терпимість, уміння поважати інші погляди тощо.
На думку О. Шаблія, трансформація українського суспільства "вимагає переглянути теорію його геопросторової організації в цілому, а також його складових аспектів — демографічних, соціальних, екологічних, духовних та економічних"*, а це пов'язане з розв'язанням комплексу надзвичайно складних і різноманітних проблем.
У суспільній географії вчений вважає найважливішим подолання таких недоліків у розвитку цієї царини знань, як описовість, індиферентність до науково-теоретичних пошуків, апологетизм (оправдання глибоких територіальних диспропорцій, будівництва гнилих морів, розміщення у давньоосвоєних регіонах України підприємств-гігантів, у тому числі АЕС), втрата прогностичної функції науки та ін.*


29.01.2014; 22:28
хиты: 146
рейтинг:0
Общественные науки
география
спелеология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь