пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття про природне, географічне та навколишнє середовище


Географічним середовищем називається частина природи Землі, з якою людське суспільство безпосередньо взаємодіє у своєму житті та виробничій діяльності на даному етапі історичного розвитку. Географічне середовище — необхідна умова життя і діяльності суспільства. Останнім часом, поряд з поняттям географічне середовище, з'явилося також по­няття навколишнє природне середовище (або просто навколишнє сере­довище), яке можна визначити як умови існування людини, що включа­ють як природні, так і соціально-економічні умови. До них відносяться густота населення, зміни природних умов, створені людиною (забудова, зміна повітря, води, знищення або зміна рослинності і т. п.). До поняття «навколишнє середовище» близьке за змістом поняття «екологічні умо­ви». У визначення географічного і навколишнього середовища входить термін «природа», який також вимагає пояснення. Під словом «природа» розуміють весь світ, усе, що існує у всьому різноманітті своїх форм. Поняття » природа » та » географічне середовище » принципово подібні. Однак перше з них більш широке. 
Географічне середовище- необхідна умова життя і діяльності суспільства. Вона служить середовищем її проживання, найважливішим джерелом ресурсів, має великий вплив на духовний світ людей, на їх здоров’я і настрій. Тим не менш, при оцінці ролі географічного середовища у житті суспільства нерідко допускалися і допускаються помилки двох видів: перебільшення цієї ролі і, навпаки, недооцінка її.
Уся історія людства — це історія взаємодії його з природою, з геогра­фічним середовищем. У процесі цієї взаємодії між ними відбувається постійний обмін речовин, що має складний характер. У ХХ ст. у взаємо­дії природи і суспільства настав якісно новий етап. Вплив суспільства на природу різко зріс. 

29.01.2014; 22:26
хиты: 129
рейтинг:0
Общественные науки
география
спелеология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь