пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Філософія2
» Філософія3
» Філософія
» Історія
» Філософія4
» бжд
» бжд2
» бжд лекції
» філософія тести
» охорона праці тести
» охорона праці відкриті відповіді
» Екологія шпори
» екологія текст1
» екологія текст2
» охорона праці відкриті відповіді2
» охорона праці відкриті відповіді3
» воєнка
» воєнка2
» політологія
» економіка
» зібд теорія
» зібд тести
» мззі
» політологія тести
» менеджмент
» менеджмент2
» філософія тести 2
» цивільний захист
» зібд тести 1
» зібд тести 2
» зібд теорія 2

Чим відрізняється судження як форма мислення від поняття? Назвіть основні різновиди суджень та наведіть відповідні приклади.

Судження – це логічна форма, а речення – граматична форма. Речення не адекватного вираження різними мовами, а логічна структура - завжди ідеальна.

Судження - форма мислення в стверджується або заперечується відносно предметів та явищ, їх властивостей, зв’язків і відношень, і яка має здатність виражати істину або хибу. В суджені йдеться не тільки про річ (поняття), але й про властивість (атрибути).

Сутністю характеристичного судження є істинність (зв’язки відношення ). Поняття не можна визначити істинними чи хибним (це проста констатація), мовною формою судження є речення, а поняття – словом.

Види суджень:

1. прості судження - з визначеним суб'єктом(одиничні, часткові, загальні); з невизначеним суб'єктом; розповідні; описові; пояснювальні;

2. судження відношень - релятивні судження: судження тотожності; підпорядкування; просторові; часові; причинно-наслідкові;

3. екзистенціальні судження (судження існування): аналітичні; синтетичні (в предикативі говориться про щось нове);

Основна функція мови у логіці – пізнавальна. Основними формами, в яких фіксуються знання про світ в результаті інтелектуальної діяльності є поняття, судження та теорії.

Поняття – це думка, яка за посередництвом вказівки на деяку ознаку виділяє з універсаму і збирає у клас (узагальнює) всі предмети, які посідають цю ознаку.

У мові поняття виражаються з допомогою універсалій – різновиду дескриптивних термінів. Наприклад, чотирьохкутник з рівними сторонами і рівними кутами виділяє клас квадратів з універсуму чотирьохкутників.

Судження – це думка, що містить твердження про наявність у дійсності деякого положення справ.

Судження може бути висловлене з допомогою різних речень. Щоб цього уникнути використовується термін висловлення – речення, що виражає певне судження, тобто речення, яке говорить про наявність того, що має місце.

Будь яке висловлення може бути оцінене як істинне або хибне (істина або хибність – можливі значення висловлень). Причому у класичній логіці ці терміни трактуються наступним чином: висловлення істинне тоді і тільки тоді, коли положення справ, що описується в ньому, має місце у дійсності; інакше воно хибне.


29.10.2014; 23:56
хиты: 164
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь