пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Філософія2
» Філософія3
» Філософія
» Історія
» Філософія4
» бжд
» бжд2
» бжд лекції
» філософія тести
» охорона праці тести
» охорона праці відкриті відповіді
» Екологія шпори
» екологія текст1
» екологія текст2
» охорона праці відкриті відповіді2
» охорона праці відкриті відповіді3
» воєнка
» воєнка2
» політологія
» економіка
» зібд теорія
» зібд тести
» мззі
» політологія тести
» менеджмент
» менеджмент2
» філософія тести 2
» цивільний захист
» зібд тести 1
» зібд тести 2
» зібд теорія 2

Питання

1.        Побутове і виробниче; закрите і відкрите

2.        Інверсія —- зростання температури повітря з висотою. Такий стан приземного шару атмосфери перешкоджає розсіюванню зараженого повітря по висоті і створює найбільш сприятливі умови для збереження високих концентрацій СДОР.

3.        За походженням, характером і способам вирішення глобальні проблеми класифікуються на такі три групи.

До першої групи належать проблеми, які виникають у сфері взаємодії природи і суспільства (надійне забезпечення людства сировиною, енергією, продовольством тощо, збереження природного навколишнього середовища, освоєння ресурсів Світового океану, оволодіння космічним простором). Друга група - це проблеми соціально-економічних і воєнно-політичних відносин, а саме: відносини між розвинутими країнами і країнами, що розвиваються; відносини між розвинутими країнами і постсоціалістичними країнами та державами різних соціально-економічних устроїв, подолання економічної відсталості багатьох країн, проблеми роззброєння і збереження миру, локальні, регіональні та міжнародні кризи. Третя група охоплює проблеми, пов'язані з розвитком людини, забезпеченням її майбутнього, зростанням народонаселення, боротьбою із зубожінням, голодом, хворобами, наркоманією тощо.

4.        Термін "іонізуюче випромінювання" об'єднує різні за своєю фізичною природою види випромінювання. Схожість між ними в тому, що всі вони володіють високою енергією та реалізують свою біологічну дію через ефект іонізації з подальшим розвитком хімічних реакцій в біологічних структурах клітини, які можуть привести до її знищення.

5.        Встановлюються  такі режими: режим повсякденного функціонування, режим підвищеної готовності, режим надзвичайної ситуації, режим надзвичайного стану.

6.        Відповідальність за організацію і практичне здійснення оповіщення несуть керівники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій.

7. Основні дозові межі (ліміт ефективної дози) для категорій осіб, які зазнають опромінювання, становлять:

-          Категорія А - 20 мЗв (2 бер) за рік;

-          Категорія Б - 2,0 мЗв (0,2 бер) за рік;

-          Категорія В - 1,0 мЗв (0,1 бер) за рік;

  8. Кожен рівень єдиної державної системи має координуючі та постійні органи управління щодо розв'язання завдань у сфері запобігання НС, захисту населення і території від їх наслідків, систему повсякденного управління, сили та засоби, резерви матеріальних і фінансових ресурсів, системи зв'язку та інформаційного забезпечення. Координуючими органами єдиної державної системи є:

1) на загальнодержавному рівні — Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій; Національна рада з питань безпечної життєдіяльності населення. В окремих випадках для ліквідації надзвичайної ситуації та її наслідків рішенням Кабінету Міністрів України утворюють спеціальну урядову комісію;

2) на регіональному рівні — комісії Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій з питань техногенно-екологічної безпеки та НС;

3) на місцевому рівні — комісії районних державних адміністрацій і виконавчих органів рад з питань техногенно-екологічної безпеки та НС;

4) на об'єктному рівні — комісії з питань НС об'єкта.

9. Йодна профілактика застосовується у разі, якщо очікувана поглинута доза опромінення щитовидної залози від накопиченого в ній радіоактивного йоду може перевищити 50 мГр (5 рад)

10. У сильно задимленому приміщенні потрібно рухатися поповзом або пригинаючись, дихаючи через зволожену тканину.

11. Організоване виведення чи вивезення населення з небезпечних зон це евакуація

12. Людину при перебуванні у такому середовищі супроводжують чинники середовища, які поділяються на фізичні, хімічні, біологічні та соціальні. Вони можуть бути сприятливими, негативними чи небезпечними

13. До основних психологічних властивостей людини, які забезпечують її психологічну надійність з точки зору БЖД, належать пам’ять, емоції, сенсомоторні реакції, увага, мислення, воля, темперамент, почуття обережності тощо.

15. Поглинута доза в Міжнародній системі одиниць (СІ) вимірюється в грей (Гр):, як несистемна одиниця – в рад

16. ???? радіо, телебачення, стільниковий зв'язок

17. ступінь вертикальної стійкості повітря характеризується трьома складовими: інверсією, конвекцією, ізотермією. Інверсія (нижні шари повітря холодніші за верхні) виникає при ясній погоді, малих швидкостях єітру (до 4 м/с). Інверсія пе-решкоджає розсіюванню повітря на висоті і створює сприятливі умови для зберігання високих концентрацій СДОР.Конвекція (нижній шар повітря нагрітий сильніше за верхній і відбувається переміщення його по вертикалі) виникає при ясній погоді, малих (до 4 м/с) швидкостях вітру. Конвекція розсіює хмару, заражену СДОР, знижує її вражаючу дію. Ізотермія (температура повітря в межах 20—30 м від земної поверхні майже однакова) звичайно спостерігається в хмарну по-году і при сніговому покриві. Ізотермія сприяє тривалому застою парів СДОР на місцевості.

19. Іонізуюче випромінювання не сприймається органами чуття людини: ми не бачимо його, не чуємо і не відчуваємо його дії на наше тіло

20. Основним способом захисту людей слід вважати ізоляцію їх від зовнішньої дії радіоактивного випромінювання, а також усунення умов, при яких можливе попадання радіоактивних речовин всередину організму людини разом з повітрям, водою, їжею та іншим шляхом.

21. Зоровий аналізатор

З точки зору безпеки людини цей аналізатор найбільш відповідальний

22. див. пит. 12

23. Зовнішні психологічні чинники – це реакція людини на слова, явища, процеси, вчинки інших людей.

24. . Всі іонізуючі випромінювання можна розділити на дві групи: електромагнітні, до яких відносяться рентгенівське і γ-випромінювання, і корпускулярні, або випромінювання різних видів ядерних частинок.

25. в СІ – КЛ/КГ, а також в рентгенах

26. Зона відповідальності (зона дії) в локальній системі оповіщення для хімічно небезпечного об'єкта становить2,5 км.

27.      променева хвороба першого (легкого) ступеня виникає при загальній експозиційній дозі опромінення 100...200 бер.

28. Розробка декларації промислову безпеку передбачає всебічну оцінку ризику аварії, і що з нею загрози; аналіз достатності вжитих заходів із запобігання аварій, щодо забезпечення готовності організації на експлуатацію небезпечного виробничого об'єкта відповідно до вимогами промислову безпеку, і навіть до локалізації та ліквідації наслідків на небезпечному виробничому об'єкті; розробку заходів, вкладених у зниження масштабу наслідків та розміру шкоди, завданого у разі аварії на небезпечному виробничому об'єкті.

29. підприємства хімічної, нафтопереробної, нафтоперегонної, целюлозно-паперової, текстильної, металургійної та ін. видів промисловості, підприємства, обладнані холодильними установками, водопровідні станції та водоочисні споруди, що використовують аміак і хлор, трубопроводи.

30. НЕОБХІДНО  При появі в приміщенні запаху газу негайно припинити користування газовими приладами, закрити крани на приладах і до них, відкрити вікна для провітрювання приміщень, викликати аварійну службу суб’єкта газового господарства.

31. Гранично допустимий рівень фактора (ГДР) – це той максимальний рівень впливу, який при постійній дії протягом усього робочого стажу не викликає біологічних змін адаптаційно-компенсаторних можливостей, психологічних порушень у людини і його потомстві.

33. Внутрішні психологічні чинники – це індивідуальні психологічні властивості людини, порушення емоційного стану, брак знань і досвіду.

34.  Див. пит. 24

35. в Зівертах

36. Зона дії ЛСО на атомній електростанції визначена в радіусі 5 км навколо неї

37. променева хвороба другого (середнього) ступеня виникає при експозиційній дозі опромінення 200...400 бер.

38. За своїми вражаючими властивостями НХР поділяються на групи: речовини з переважно задушливої дії (хлор, фосген, хлорпікрин та ін.); речовини переважно загальноотруйної дії (окис вуглецю, ціаністий водень та ін.); речовини задушливої та загальноотруйної дії (аміак, акрилонітрол, азотна кислота й окисли азоту, сірчистий ангідрид, фтористий водень); речовини, які діють на генерацію, проведення і передачу нервового імпульсу; нейротропні отрути (сірковуглець, тетра- етилсвинець, фосфорорганічні сполуки й ін.); речовини задушливої і нейротропної дії (аміак, гептил, гідрозин та ін.); метаболічні отрути (окис етилену, дихлоретан та ін.).

39. До таких заходів у техногенній сфері належать: декларування промислової безпеки об’єктів, ліцензування діяльності небезпечних виробничих об’єктів, страхування відповідальності за завдану шкоду життю і здоров´ю, майну громадян і довкіллю.

40. ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ З метою локалізації та ліквідації осередку біологічного зараження, який виник внаслідок біологічної аварії, здійснюється комплекс режимних, ізоляційно-обмежувальних та медичних заходів в рамках карантину та обсервації.

 

41. Евакуація працюючого населення здійснюється за виробничим прин¬ципом, тобто через об’єкти народного господарства, а населення, яке не пов'язане з виробництвом, — за територіальним принципом через домоуправління, ЖЕУ, ЖЕК тощо. Діти евакуюють¬ся разом з батьками, але можливе їх вивезення зі школами, дитсадками.

42. До корпускулярних відносяться альфа-випромінювання (a) (ядра атомів гелію), бета-випромінювання (електрони b- і позитрони b+), протони (р), нейтрони (n°) та інші (їх понад 200).

43. Психічні стани - тривалі душевні переживання, що впливають на життєдіяльність людини (настрій, депресія, стрес).

44. Ефект захисту людини хімічними сполуками від дії іонізуючої радіації називається хімічним захистом від променевого ураження, а такі сполуки – радіопротекторами

45.???? Токсодоза

46. див. пит. 13

47. •    променева хвороба третього (важкого) ступеня виникає при загальній експозиційній дозі 400...600 бер.

48. дивись завдання 75

49. Для забезпечення захисту людей від ураження електричним струмомвикористовуються окремо або в поєднанні один з одним такі технічні способи та засоби як: захисне заземлення, занулення, вирівнювання потенціалів, мала напруга, захисне відімкнення, ізоляція провідників із струмом, огороджувальні пристрої, попереджувальна сигналізація, блокування, знаки безпеки, засоби захисту та запобіжні пристрої

50. 1. Зародження(Створення аварійної ситуації, яка розвивається до порогового значення класифікаційної ознаки надзвичайної ситуації, перевищення якого відносить ситуацію до рангу надзвичайних.)

2.  Ініціювання аварійної ситуації. Перевищення порогового значення класифікаційної ознаки НС до рівня класифікаційної ознаки НС, як правило виникає раптово і різко.

3. Кульмінація (Дія надзвичайної ситуації на людей, виробничу діяльність, навколишнє середовище, яка призводить до уражень чи загибелі людей, пошкоджень або руйнувань будівель, споруд, доріг, гідротехнічних споруд, затоплення місцевості, викид отруйних, радіаційних речовин, бактеріальних засобів в навколишнє середовище, значних матеріальних та соціально-економічних збитків.)

4. Ліквідація наслідків надзвичайної ситуації, яка охоплює період від локалізації надзвичайної ситуації до ліквідації її прямих та побічних наслідків. Тривалість цього періоду може складати роки і навіть десятиріччя.

51. див. питання 41

52. Події, що викликають стрес-реакцію, називаються стресори.

53.див. питання 13

54. Фоновий рівень радіації створює сонячна радіація та іонізуюче випромінювання природних радіоактивних речовин. Рівень сонячної радіації визначається кількістю сонячних днів та активністю Сонця. На території України він не перевищує 8—12 мкР/г. Рівень радіації залежить від природних радіоактивних речовин і залежно від регіону може становити 20—30 мкР/г.

55. Токсодоза це величина, рівна кількості токсичної речовини, що надходить в організм, віднесеному до маси його тіла.

57.  систему державних заходів, яка включає режимні, адміністративно-господарські, протиепідемічні, санітарні та лікувально-профілактичні заходи, котрі спрямовані на локалізацію епідемічних осередків.

 Карантин передбачає: передбачає: повну ізоляцію осередку ураження; встановлення на зовнішніх кордонах охорони; заборону виходу людей, тварин та вивезення майна; дозеіл в'їзду лише спеціальним формуванням; заборон' транзитного проїзд'; розподіл населення на маленькі групи і доставку харчування, води у квартири, окремі будинки; припинення роботи всіх підприємств та установ, крім тих, які мають особливе значення для господарства; проведення профілактичного лікування населення, а також санітарна обробка, дезінфекція, дезінсекція дератизація; використання засобів індивідуального захисту

58. Превентивні:

аналіз і встановлення зовнішніх та внутрішніх причин, які ведуть до катастрофи;

прогнозування осередків ураження, втрат і збитків на під¬приємстві;

заходи з підвищення стійкості;

обґрунтування сил і засобів для проведення дій з локалізації вогнищ поразки і пошуково-рятувальних робіт;

навчання формувань і громадян способам захисту;

підготовка надійного КП управління.

Оперативні:

оповіщення про НС;

проведення всіх видів розвідки й оцінка обстановки;

проведення екстрених захисних заходів (укриття в ЗС, ева¬куація, використання ЗІЗ);

використання сил постійної готовності для локалізації ката¬строфи;

надання першої медичної і першої долікарняної допомоги;

нарощування сил і засобів в ОП за рахунок залучення фор¬мувань підвищеної готовності;

термінове постачання потерпілих продовольством та інши¬ми життєво необхідними засобами;

введення аварійно-відбудовних робіт.

59. Дії у випадку загрози виникнення радіаційної небезпеки:

 При оголошенні небезпечного стану не панікуйте, слухайте повідомлення.

 Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.

 Дізнайтеся про час та місце збору мешканців для евакуації.

 Зменшіть проникнення радіаційних речовин в квартиру (будинок): щільно закрийте вікна та двері, щілини заклейте.

 Підготуйтеся до можливої евакуації: упакуйте у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 доби, питну воду. Підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для обробки рук).

 Перед виходом з приміщення від'єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ та воду.

60. Для працівників: 25 бер одноразово, для населення 10 бер одноразово

61.БК/м^2;БК/м^3;БК/гр

63. Психологічні стресори поділяються на інформаційні та емоційні. Інформаційний стрес виникає в ситуаціях інформаційних перевантажень, коли людина не виконує завдання, не встигає приймати правильні рішення у належному темпі. Емоційний стрес виявляється в ситуаціях загрози, небезпеки, гніву, образи та ін.

64.  Для защиты органов дыхания можно использовать обычную марлевую повязку, платок, респиратор, противогаз.

65.ВПЛИВАЮТЬ фізико-хімічними властивостями НХР; кількістю НХР, викинутих на місцевість, в атмосферу, у воду; метеорологічними умовами; оперативністю оповіщення і вживання заходів; підготовленістю обслуговуючого персоналу до ліквідації наслідків розливу НХР; характеристиками об'єктів зараження:

66. координація діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, пов'язаних із створенням та функціонуванням Національної системи запобігання і реагування на аварії, катастрофи та інші надзвичайні ситуації;

участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері техногенно-екологічної безпеки;

— організація та керівництво проведення робіт з ліквідації наслідків

надзвичайних ситуацій.

67.ВИДІЛЯЮТЬ слабку, помірну, надмірну

69. Знезараження –комплекс заходів по дезактивації, дегазації та дезінфекції, забруднення зараженних поверхонь.

70. електромагнітного

71.пластина свинця

72.5 зон: За дозами опромінення зону зараження поділяють на наступні зони: надзвичайно-небезпечного забруднення (зона Г), небезпечного забруднення (зона В), сильного забруднення (зона Б), помірного забруднення (зона А) і зону радіаційної небезпеки або слабкого радіоактивного забруднення (зона М).

73.КЛ/Кг

74.  НХР це: токсичні хімічні речовини, що застосовуються в господарських цілях і здатні при витіканні зі зруйнованих чи ушкоджених технологічних ємностей, сховищ і устаткування, викликати масові ураження людей.

75. Паспорт ризику - це документ, в якому наведено перелік всіх потенційно небезпечних об'єктів на території міста, види можливих надзвичайних ситуацій, прогноз можливих втрат та збитків на об'єктах, які попадають в зону можливих надзвичайних ситуацій.

76. Штаб  з  ліквідації  НС  відповідно до покладених на нього

завдань:

 

     визначає зону ураження НС,  кількість і місця  перебування  в

ній людей, організовує їх рятування та подання медичної допомоги;

 

     збирає дані про обстановку в зоні НС,  аналізує та узагальнює

їх;

 

     визначає головний напрям ліквідації НС,  приймає рішення щодо

проведення   аварійно-рятувальних   робіт,   захисту  населення  і

території   від   її   наслідків,   забезпечення   життєдіяльності

постраждалого населення:

 

     розробляє оперативні  плани  ліквідації  НС  та її наслідків,

зосереджує в  районі  НС  необхідні  сили  і  технічні  засоби  та

своєчасно вводить їх у дію;

 

     визначає кількість  і  склад  аварійно-рятувальних формувань,

необхідних для ліквідації  НС,  порядок  і  терміни  їх  залучення

згідно з планами реагування на НС і планами взаємодії;

 

     організовує взаємодію     аварійно-рятувальних    служб    та

формувань,  залучених  до  ліквідації  НС,  з  метою   ефективного

використання їх потенціалу;

 

     здійснює керівництво роботами з ліквідації НС;

 

     веде облік  робіт,  що  були  проведені аварійно-рятувальними

службами та формуваннями під час ліквідації НС;

 

     веде облік загиблих та постраждалих унаслідок НС;

79.дивись питання 20

81.ВІДНОСЯТЬ Фізичні чинники справляють на людину енергетичний вплив. Вони можуть бути:

-          метеорологічні (температура, вологість, швидкість руху повітря, атмосферний тиск, газовий склад повітря, освітленість);

-          бароакустичні (тиск, шум, ультразвук, інфразвук);

-          термічні (нагріті чи охолоджені поверхні та предмети, відкритий вогонь, пожежі);

-          механічні (рухомі предмети чи їх елементи, вібрація, прискорення, удари);

-          електричні (електричний струм, статичний електричний заряд, аномальна іонізація);

-          електромагнітні (електричні та магнітні поля, лазерне, світлове, ультрафіолетове випромінювання, радіохвилі, видиме світло),

-          іонізаційні (рентгенівське, α-, β-, γ- та нейтронне випромінювання).

82. Дегазація — це заходи, спрямовані на знезаражування або видалення отруйних і сильнодіючих ядучих речовин.

80. Обсервація - це комплекс ізоляційно-обмежувальних, протиепідемічних, санітарно-гігієнічних та адміністративних заходів медичного спостереження за ізольованими здоровими людьми, які мали контакт з інфекційними хворими, або тими, які покидають зону карантину.

83 При дії іонізуючого випромінювання на організм людини, в першу чергу, пошкоджуються клітини, які активно діляться - клітини легенів, молочних залоз, червоного кісткового мозку.

 

84. А\кг

85. Гідротехні́чна спору́да — інженерна споруда, що допомагає здійснювати певні водогосподарські заходи як щодо використання водних ресурсів, так і для захисту від шкідливої дії води

87. ВІДНОСЯТЬ • Небезпечні концентрації АХОВ можуть існувати від декількох годин до декількох діб;

• Незначна ймовірність ураження людей АХОВ через шкірні покриви не вимагає застосування засобів захисту шкіри при евакуації населення;

• Низька здатність до зараження предметів одягу, меблів, предметів побуту дозволяє користуватися ними після звичайного провітрювання без спеціальної обробки;

• Надзвичайна оперативність проведення захисних заходів, тому що перебування людей протягом декількох хвилин у хмарі АХОВ може призвести до масових поразок;

• Труднощі виявлення АХОВ, через відсутність надійних технічних засобів специфічної індикації;

• Евакуація на короткий термін не вимагає будівництва нових житлових будинків, причому в теплу пору року для розміщення евакуйованого населення можуть широко застосовуватися наметові містечка;

• Дальність евакуації залежить від масштабів аварії, але як правило, не перевищує 15 км від зони зараження;

• У більшості випадків не потрібно санітарної обробки евакуйованого населення і дегазації одягу;

• Можливість великих санітарних втрат серед населення потребуватиме створення спеціальних бригад для надання медичної допомоги постраждалим;

• Зараження вододжерел, продовольства і харчової сировини можливе лише тоді, коли отруйна речовина буде в рідкій фазі і, в окремих випадках, у твердому стані;

• Більшість видів продовольчої сировини і продуктів, що зберігаються відкрито, після впливу на них газоподібних АХОВ достатньо перевірити або піддати кулінарній обробці, щоб надалі використовувати за призначенням.

 

88. дивись питання 50

89. Поняття «стрес» (від англ. напруження) визначається як спосіб досягнення стійкості організму до дії негативних чинників будь-якого походження. Це реакція організму на певні подразнення (напруження), які діють тривалий час і тому стають неприємними і небажаними

90. Організоване виведення чи вивезення населення з небезпечних зон це евакуація

91.  за масштабами наслідків (об'єктового, місцевого, регіонального і загальнодержавного рівнів);

— за галузевою ознакою (у сільському господарстві; у лісовому господарстві; на заповідній території (об'єкти особливого природоохоронного значення); у водоймах; на матеріальних об'єктах — об'єктах інфраструктури, промисловості, транспорту, житлово-комунального господарства та населення (персонал підприємств та установ, мешканці житлових будинків, пасажири транспортних засобів тощо).

92.Зівертах

93.???? Зівертах

95.14-16

96 Аварійно-рятувальні роботи — це роботи, спрямовані на пошук, рятування і захист людей, в тому числі надання їм невідкладної медичної допомоги, захист матеріальних і культурних цінностей та довкілля при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

97. Безпосередньо евакуацією займається штаб цивільної оборони, усі організаційні питання вирішують евакуаційні комісії.

98. режим повсякденної    діяльності     -     при     нормальній

виробничо-промисловій,    радіаційній,    хімічній,    біологічній

(бактеріологічній),      сейсмічній,      гідрогеологічній       і

гідрометеорологічній    обстановці   (за   відсутності   епідемії,

епізоотії та епіфітотії);

     режим підвищеної  готовності  -  при   істотному   погіршенні

виробничо-промислової,    радіаційної,    хімічної,    біологічної

(бактеріологічної),      сейсмічної,      гідрогеологічної       і

гідрометеорологічної    обстановки    (з   одержанням   прогнозної

інформації щодо можливості виникнення надзвичайної ситуації);

     режим діяльності  у  надзвичайній  ситуації  -  при  реальній

загрозі виникнення надзвичайних ситуацій і реагуванні на них;

     режим діяльності  у  надзвичайному  стані - запроваджується в

Україні або  на  окремих  її  територіях  в  порядку,  визначеному

Конституцією України  (  254к/96-ВР  )  та  Законом  України  "Про

надзвичайний стан".

99 Дезактивація (рос.дезактивация, англ. deactivation, нім. Dekontamination f, Entaktivierung f, Entseuchung f, Inaktivierung) –

1) Усунення радіоактивних речовин з поверхні місцевості, споруд, предметів, одягу тощо.

 

100.населення, що безпосередньо працює у джерелі іонізуючого випромінювання

101. евакуація

102.НРБУ-97

103. Ознаки стресової напруги: 1) Неможливість зосередитись на будь-чому; 2) Занадто часті помилки в роботі; 3) Погіршення пам'яті; 4) Постійне відчуття втоми; 5) Дуже швидке мовлення; 6) Думки зникають; 7) Безпричинні болі у голові, спині, шлунку; 8) Робота не надає колишнього задоволення; 9) Втрата почуття гумору; 10) Різко зростає кількість викурених цигарок; 11)Пристрасть до алкогольних напоїв; 12) Постійне відчуття голоду або навпаки втрата апетиту

104 хз ващє якась хуїта

105Термін "іонізуюче випромінювання" об'єднує різні за своєю фізичною природою види випромінювання. Схожість між ними в тому, що всі вони володіють високою енергією та реалізують свою біологічну дію через ефект іонізації з подальшим розвитком хімічних реакцій в біологічних структурах клітини, які можуть привести до її знищення

106. Гідротехні́чна спору́да — інженерна споруда, що допомагає здійснювати певні водогосподарські заходи як щодо використання водних ресурсів, так і для захисту від шкідливої дії води

107 адміністративні:

- обмеження будівництва житлових будинків і об’єктів господарювання у місцях, які підпадають під дію можливої хвилі прориву наступного затоплення;

- евакуація населення із зон, де час добігання хвилі прориву, після руйнування греблі, складає менше чотирьох годин – терміново, а з решти території – при виникненні загрози затопленню;

108. Єдина державна система запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.

109. хз ващє якась хуїта [2]

110.25 Бер одноразово

111.лол што

112.10 бер

113.14-16

114.зоні Г

115.потік електронів або позитронів

116. ХЗ

117. за часткою території (населення), що потрапляє в зону хімічного зараження (ЗХЗ)

119. Виходьте із зони хімічного зараження в сторону, яка перпендикулярна напрямку вітру.

120. походу РБМК 1000

121. До психотропних речовин відносять мескалін, амфетамін, барбітал, діазепам, феназепам, ЛСД тощо.

122.листка паперу

124.Грей

126. Для захисту персоналу та населення при аваріях на хімічно небезпечних об'єктах рекомендується:

- Використання індивідуальних засобів захисту та сховищ з режимом повної ізоляції;

- Евакуація людей із зони зараження, що виникла при аварії;

- Застосування антидотів та засобів обробки шкірних покривів;

- Дотримання режимів поведінки (захисту) на зараженій території;

- Санітарна обробка людей, дегазація одягу, території, споруд, транспорту, техніки та майна.

127.менше ніж за 4 години

128. Найвищі межі вогнестійкості основних будівельних конструкцій в будівлях і спорудах I-го ступеня вогнестійкості; у будівлях і спорудах кожного наступного ступеня вогнестійкості вони нижчі.

130.токсичні продукти горіння

131.гранично-допустимий рівень

132. Коли людина перебуває в зоні впливу пожежі, то вона може потрапити під дію наступних небезпечних та шкідливих факторів: токсичні продукти згорання; вогонь; підвищена температура середовища; дим; недостатність кисню; руйнування будівельних конструкцій; вибухи, витікання небезпечних речовин, що відбуваються внаслідок пожежі; паніка.

133.200..400 бер

134. ЗОНА КАТАСТРОФИЧЕСКОГО ЗАТОПЛЕНИЯ - Зона затопления, на которой произошла гибель людей, сельскохозяйственных животных и растений, повреждены или уничтожены материальные ценности, а также нанесен ущерб окружающей природной среде.

135.алюмінієвої пластинки завтовшки кілька мм

136. До інженерно-технічних заходів для запобігання можливих раптових проривів на греблях водосховищ відносять: обвалування (будівництво дамб); створення надійних, дренажних систем; берегоукріплюючі роботи щодо запобігання зсувам, обвалам тощо; улаштування гідроізоляції та спеціальних кріплень на будинках і спорудах; насадження низькостовбурних лісів із вільхи, верби, осики і берези, що збільшує шорсткість поверхні і сприяє зменшенню швидкості хвилі прориву.

138.

139.  Інверсія, ізотермія конвекція

140. Органи державної влади, місцевого і регіонального самоврядування зобов'язані інформувати громадскість про свою діяльність та прийняті ними рішення Основними джерелами інформації про стан довкілля можуть бути:

- дані державної системи моніторингу довкілля, кадастрів природних ресурсів та комплексів;

- дані державного обліку об'єктів, що шкідливо впливають на стан довкілля;

- довідки, що видаються уповноваженими на те державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, автоматизованими інформаційними системами та ін.

141.в зоні М

142. До адміністративних заходів для запобігання можливих раптових проривів на греблях водосховигц відносять: обмеження будівництва житлових будинків і об'єктів господарювання у місцях, які підпадають під дію можливої хвилі прориву затоплення; евакуація населення із зон, де час приходу хвилі прориву після руйнування греблі, складає менше чотирьох годин терміново, а з решти території - при виникненні загрози затоплення;

10. До інженерно-технічних заходів для запобігання можливих раптових проривів на греблях водосховищ відносять: обвалування (будівництво дамб); створення надійних, дренажних систем; берегоукріплюючі роботи щодо запобігання зсувам, обвалам тощо; улаштування гідроізоляції та спеціальних кріплень на будинках і спорудах; насадження низькостовбурних лісів із вільхи, верби, осики і берези, що збільшує шорсткість поверхні і сприяє зменшенню швидкості хвилі прориву.

143.до 60 градусів за цельсієм

144.ВВОДЯТЬСЯ  Обмеження поширення пожежі в будинках досягається:

- застосуванням конструктивних та об’ємно-планувальних рішень, спрямованих на створення перешкод поширенню небезпечних факторів пожежі приміщеннями, між приміщеннями, поверхами, протипожежними відсіками та секціями;

- зменшенням пожежної небезпеки будівельних матеріалів і конструкцій, у тому числі оздоблень й облицювань, що застосовуються у приміщеннях і на шляхах евакуації;

- зменшенням вибухопожежної та пожежної небезпеки технологічного процесу, використанням засобів, що перешкоджають розливанню та розтіканню горючих рідин під час пожежі;

- застосуванням засобів пожежогасіння, в тому числі автоматичних установок пожежогасіння, а також інших інженерно-технічних рішень, спрямованих на обмеження поширення небезпечних факторів пожежі.

145. 4, 5

145. За одиницю активності в Міжнародній системі одиниць (Сі) прийнято бекерель (Бк): 1 Бк = 1 розп/сек.

Позасистемна одиниця – кюрі (Кі)

146. Сучасна концепція радіозахисного харчування (за В.І. Смоляром) базується на трьох основних положеннях: максимально можливе зменшення надходження радіонуклідів з іжею; гальмування процесу всмоктування і нагромадження радіонуклідів в організмі і, нарешті, дотримання принципів раціонального харчування.

147. а горючістю всі матеріали й речовини поділяються на:

•          негорючі – це такі, які під дією вогню або високих температур не спалахують, не тліють і не обвуглюються (усі природні і штучні неорганічні матеріали: алебастр, гіпс, залізобетон, метал і ін.);

•          важкогорючі – це такі, які під дією вогню спалахують, тліють або обвуглюються й продовжують горіти, тліти або обвуглюватися тільки за наявністю джерела запалювання (гіпсові матеріали, просочена деревина, фіброліт);

•          горючі – це такі матеріали, які під дією вогню тліють, спалахують, обвуглюються й продовжують горіти, тліти або обвуглюватися після вилучення джерела загорання (всі органічні матеріали, лісоматеріали, папір і ін.).

149. Природний радіаційний фон — це іонізуюче випромінюван¬ня, що складається з космічного випромінювання, випроміню¬вання природних радіоактивних речовин, які заховані в земних надрах, воді, повітрі, і випромінювання природних радіоактив¬них елементів, що містяться в рослинному, тваринному світі й в організмі людини.

148. За вибухо- та пожежонебезпекою усі приміщення розподіляють на п’ять категорій: А, Б, В, Г та Д.

150. З метою локалізації та ліквідації осередку біологічного зараження, який виник внаслідок біологічної аварії, здійснюється комплекс режимних, ізоляційно-обмежувальних та медичних заходів в рамках карантину та обсервації.

152.альфа, бета, гама

153. Пожежна безпека – стан об’єкта, при якому з регламентованою ймовірністю виключається можливість виникнення та розвиток пожежі і впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

Листка паперу

0.1      бер

154. Основними системами комплексу заходів та засобів щодо забезпечення пожежної безпеки є: система запобігання пожежі, система протипожежного захисту та система організаційно-технічних заходів.

155. Під час перебування у приміщенні:

необхідно герметизувати приміщення; укрити продукти харчування від пилу; щоденно проводити вологе прибирання приміщень; суворо дотримува¬тись правил особистої гігієни; воду вживати тільки з перевірених джерел, а продукти харчування, отримані через торгову мережу; їжу приймати тільки у закритих приміщеннях, перед цим ретельно мити руки та споліскувати рот 0,5% розчином питної соди; систематично контролювати радіаційний фон.

156. Є: Основними системами комплексу заходів та засобів щодо забезпечення пожежної безпеки є: система запобігання пожежі, система протипожежного захисту та система організаційно-технічних заходів.

 

157. Організаційні заходи пожежної безпеки передбачають: організацію пожежної охорони на об’єкті, проведення навчань з питань пожежної безпеки, проведення перевірок, оглядів стану пожежної безпеки приміщень, будівель, об’єкта в цілому та ін.

158.свинцева пластина

159. 100..200

160.персонал, що безпосередньо працює з джерелом іонізуючого випромінювання

161.2 бер

162.еквівалентна доза

165. 400..600

166. До технічних заходів належать: суворе дотримання правил та норм, визначених чинними нормативними документами під час реконструкції приміщень, будівель та об’єктів, технічному переоснащенні виробництва, експлуатації чи можливому переобладнанні електромереж, опалення, вентиляції, освітлення і т.д.

167.респіратори не допомагають, необхідні медикаменти – антидоти

169. Організаційні заходи пожежної безпеки передбачають: організацію пожежної охорони на об’єкті, проведення навчань з питань пожежної безпеки, проведення перевірок, оглядів стану пожежної безпеки приміщень, будівель, об’єкта в цілому та ін.

170.10 бер

171.дозиметри

173.25 бер

174.ВІДНОСЯТЬ Під час перебування поза приміщенням:

необхідно максимально обмежити перебування на відкритій території, під час виходу з приміщення обов’язково використовувати засоби індивідуального захисту (респіратор, протипилову пов’язку, плащ, гумові чоботи тощо); під час перебування на місцевості не рекомендується роздягатися, сідати на землю, палити; перед входом у приміщення обов’язково вимити взуття водою, верхній одяг струсити та почистити вологою щіткою; виключити купання у відкритих водоймах.

175.ЗДІЙСНЮЮТЬ З метою локалізації та ліквідації осередку біологічного зараження, який виник внаслідок біологічної аварії, здійснюється комплекс режимних, ізоляційно-обмежувальних та медичних заходів в рамках карантину та обсервації.

176.потік електронів і(або) позитронів.177

177. Йодна профілактика має на меті запобігання накопиченню радіоактивних ізотопів йоду в щитовидній залозі

178. Хронічна променева хвороба виникає за щоденного загального опромінення в 0,1-0,5 бер/добу з досягненням сумарної дози 70-100 бер

180. свинцевої пластинки кілька мм

181.10 бер

182.понад 600

183. Радіопроте́ктор — речовина, яка служить хімічним захистом від йонізуючої радіації та застосовується в радіобіології.

До радіопротекторів відносяться речовини, які надають протипроменевий захист при введенні за декілька хвилин або годин до опромінення.

 

 


21.05.2014; 21:45
хиты: 184
рейтинг:0
Гуманитарные науки
архитектура; дизайн; искусство
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь