пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Філософія2
» Філософія3
» Філософія
» Історія
» Філософія4
» бжд
» бжд2
» бжд лекції
» філософія тести
» охорона праці тести
» охорона праці відкриті відповіді
» Екологія шпори
» екологія текст1
» екологія текст2
» охорона праці відкриті відповіді2
» охорона праці відкриті відповіді3
» воєнка
» воєнка2
» політологія
» економіка
» зібд теорія
» зібд тести
» мззі
» політологія тести
» менеджмент
» менеджмент2
» філософія тести 2
» цивільний захист
» зібд тести 1
» зібд тести 2
» зібд теорія 2

36. Дія електричного струму на організм людини.

Протікаючи через тіло людини, електричний струм спричиняє термічну, електролітичну, механічну (динамічну), біологічну дію. Ці фізико-хімічні процеси притаманні живій та неживій матерії. Одночасно електричний струм здійснює і біологічну дію, яка є специфічним процесом, властивим лише живій тканині. Термічна дія струму проявляється через опіки окремих ділянок тіла, нагрівання кровоносних судин, нервів, серця, мозку і інших органів, що спричиняють незворотні явища (функціональні зміни). Електролітична дія струму характеризується розкладом органічної рідини на складові, зокрема крові, що супроводжується значним порушенням їх фізико-хімічного складу. Механічна (динамічна) дія - це розшарування, розрив та інші механічні ушкодження тканин організму, зокрема м'язової тканини, стінок кровоносних судин, судин легеневої тканини внаслідок електродинамічного ефекту, також миттєвого вибухоподібного утворення пари від перегрітої тканинної рідини та крові.Біологічна дія струму проявляється через подразнення та збудження ЖИВИХ тканин організму, & також через порушення внутрішніх біологічних процесів, що відбуваються в організмі І тісно пов'язані з його життєвими функціями. Подразнювальна дія струму

явище. Стадію біологічної смерті може визначити тільки лікар і вона настає після клінічної смерті. Причинами смерті від дії електричного струму можуть бути: припинення роботи серця; зупинення (параліч) дихання; електричний шок. Можлива дія одночасно двох або трьох причин. Припинення серцевої діяльності від дії електричного струму найнебезпечніше. Вплив струму на м'яз серця може бути прямим, коли струм протікає безпосередньо в області серця, і рефлекторним, тобто через центральну нервову систему, коли шлях струму лежить поза цією областю. В обох випадках може статися зупинення серця або його фібриляція. Фібриляція серця - це хаотичний рух серцевих м'язів (фібрил), при яких серце не в стані рухати кров по судинах. Припинення дихання відбувається внаслідок безпосереднього впливу струму на м'язи грудної клітки, що беруть участь у диханні. Людина відчуває утруднене дихання вже при дії струму 20-25 мА частотою f= 50 Гц. За тривалої дії струму настає асфікція (нестача кисню та надлишок СО2).

Електричний шок - своєрідна важка нервова рефлекторна реакція організму на ураження електричним струмом (розлади кровообігу, дихання, обміну речовин). Електричний шок умовно поділяється на три стадії: стадія збудження; гальмування або затухання всіх життєво важливих функцій; вихід із шокового стану або загибель. Шоковий стан триває від декількох десятків хвилин до діб. Після цього може настати загибель людини внаслідок повного згасання життєво важливих функцій, або одужання внаслідок своєчасного активного лікарського втручання.


23.12.2014; 22:59
хиты: 184
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь