пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Податок на нерухомість / нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

 

 

Податок на нерухомість / нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Сообщение bykashka » 16 окт 2012, 14:51

Прикінцевими положеннями Податкового кодексу встановлено, що стаття 265, якою визначений порядок справляння податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки, вступає в силу з 01 січня 2013 року. Вказана дата не за горами, тому пропоную розглянути питання, хто є платником цього податку, як та коли його сплачувати, і так далі. Задаємо питання та обговорюємо.
Стаття 10 Податкового кодексу відносить податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки до місцевих податків.
 

Хто повинен сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Перелік платників податку на нерухомість визначений пунктом 265.1 ПКУ, а саме ними є власники об’єктів житлової нерухомості (фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти).
 

Які особливості сплати податку у разі, якщо нерухомість перебуває у спільній власності?

Спільна часткова власність: платником податку є власник кожної частки за свою частку.
Спільна сумісна власність (об’єкт не поділений в натурі): платником податку є одна з осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.
Спільна сумісна власність (об’єкт поділений в натурі): платником податку є кожна особа за належну їй частку.
 

Що є об’єктом житлової нерухомості в цілях справляння податку на нерухомість?

Згідно пункту 14.1.129 Податкового кодексу до об’єктів житлової нерухомості відносяться будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки. Об’єкти житлової нерухомості поділяються на: житловий будинок, житловий будинок садибного типу, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, садовий будинок, дачний будинок.
 

Яка нерухомість не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно?

Перелік такої нерухомості визначений пунктом 265.2.2 ПКУ. Це:
  1. об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
  2. об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені законом;
  3. будівлі дитячих будинків сімейного типу;
  4. садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку;
  5. об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на сім'ю;
  6. гуртожитки.
 

Що є базою оподаткування податком на нерухомість?

Згідно пункту 265.3.1 ПКУ базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості. Наприклад, загальна площа квартири 61 м2, а житлова 48 м2. Податок сплачується з 48 м2, тобто з житлової площі, а не з загальної.
 

Хто повинен обчислювати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Податок на нерухомість фізичних осіб. Обчислюється податкової службою на підставі Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Податок на нерухомість юридичних осіб. Обчислюється юридичними особами самостійно виходячи з житлової площі об’єкта оподаткування на підставі документів на право власності об’єкта.
База оподаткування за кожен об’єкт нерухомості обчислюється окремо.
 

Чи є якісь пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Пільги з податку на нерухомість встановлені тільки для фізичних осіб та становлять:
для квартири – 120 м2.
для житлового будинку – 250 м2.
База оподаткування зменшується на вказану кількість квадратних метрів. При цьому, зменшення надається один раз за звітний період і застосовується до об’єкта нерухомості, у якому особа зареєстрована, або до іншого об’єкта за вибором платника податку.
Наприклад, фізична особа володіє будинком житловою площею 400 м2. З урахуванням пільги, вона повинна буде сплачувати податок на нерухомість за 150 м2, а не за всю площу.
 

Чи треба сплачувати податок на нерухомість фізичній особі, яка володіє квартирою до 120 кв.м.?

Ні, не треба. Завдяки пільзі база оподаткування податком на нерухомість зменшується до нуля. Таким чином сплачувати податок не треба.
 

Пільга застосовується лише до одного об’єкта нерухомості?

Наприклад. Фізична особа володіє двома квартирами по 60 кв.м. Пільга застосовується лише до однієї квартири. За іншу квартиру доведеться платити податок на нерухоме майно в повному розмірі за всю площу квартири.
 

Які встановлені ставки податку на нерухомість?

Оскільки податок на нерухомість є місцевим податком, ставки встановлюються сільськими, селищними або міськими радами за 1 м2 житлової нерухомості. При цьому, Податковий кодекс встановлює граничну верхню межу ставок. 
Вид нерухомості Гранична ставка податку
Квартири, житлова площа яких не перевищує 240 кв.м. 1% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року
Житлові будинки, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м. 1% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року
Квартири, житлова площа яких перевищує 240 кв.м. 2,7% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року
Житлові будинки, житлова площа яких перевищує 500 кв.м. 2,7% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року
Податковим періодом для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є календарний рік.
 

Як сплачується податок на нерухомість фізичними особами?

Податок за нерухомість фізичних осіб розраховується податковою службою самостійно. До 1 липня звітного року податкова служба надсилає громадянину податкове повідомлення рішення, в якому зазначається сума податку до сплати та реквізити платежу. З дня отримання податкового повідомлення рішення у громадянина є 60 календарних днів для сплати податку.
Громадянин може звернутися до податкової служби для звірки. Якщо в результаті звірки сума податку зміниться, фізичній особі надсилається інше податкове повідомлення рішення.
 

Подання декларації з податку на нерухоме майно юридичними особами

Юридичні особи подають до податкової служби податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки до 1 лютого звітного року з розбивкою річної суми податку поквартально. Наприклад, декларацію за 2013 рік треба подати до1 лютого 2013 року. Декларація подається до податкової служби за місцезнаходженням об’єкта оподаткування. Тобто, якщо юридична особа володіє об’єктами житлової нерухомості у двох різних районах міста, то треба подавати дві декларації до податкової служби кожного району.
Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт.
 

Чи затверджена форма податкової декларації?

Поки що, податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не затверджена. Коли це станеться, її бланк обов’язково з’явиться на форумі.
 

Приклад розрахунку податку на нерухомість

Фізична особа володіє житловим будинком житловою площею 450 кв.м., в якому вона зареєстрована. Ставка податку 1%. Розмір мінімальної заробітної плати станом на 1 січня року становить 1200 грн. Відповідно, сума податку за 1 кв.м. складає 1200*1%=12 грн. Фізична особа користується пільгою з податку, завдяки якій зменшує базу оподаткування 450-250=200 кв.м. Розмір податку за рік складає 200*12=2400 грн.
 

Приклад розрахунку податку у разі набуття права власності на нерухомість посеред року

У разі набуття права власності на об’єкт житлової нерухомості посеред року порядок розрахунку буде відрізнятись. Згідно пункту 265.8.1 ПКУ у разі переходу права власності від одного власника до іншого протягом року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на житлову нерухомість, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.
Наприклад. Житлова площа квартири 250 кв.м. Ставка податку 2,7%. Мінімальна заробітна плата станом на 1 січня року становить 1200 грн. Право власності на квартиру перейшло до нового власника у серпні. Фізична особа користується пільгою та зменшує базу оподаткування до 250-120=130 кв.м.
Розмір податку можна визначити різними способами. Найпростіший з них – спочатку визначити річну суму податку а потім частину, яку треба сплатити новому власнику.
Річна сума податку 130*(2,7%*1200)=130*32,4= 4212 грн.
Новий власник повинен сплатити за період з серпня по грудень, тобто за 5 місяців. (4212/12)*5=1755 грн.
 

Строки сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Для фізичних осіб: протягом 60 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.
Для юридичних осіб: авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
 

Чи встановлені особливості сплати податку на нерухомість для фізичних осіб підприємців?

Ні, не встановлені. Стаття 265 Податкового кодексу не встановлює такого платника податку як фізична особа-підприємець. Підприємці сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки як звичайні фізичні особи.
 

Чи треба сплачувати податок на нерухомість за нежитлові приміщення?

Ні, не треба. Податок сплачується тільки за об’єкти житлової нерухомості.
 

Чи передбачена відповідальність за несплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Відповідальність однакова як для фізичних так і для юридичних осіб. Вона встановлена пунктом 126.1 Податкового кодексу, згідно якого за несвоєчасну сплату податку на нерухомість платнику податків загрожує:
Штраф в розмірі 10% від суми погашеного податкового боргу – при затримці до 30 календарних днів.
Штраф в розмірі 20% від суми погашеного податкового боргу – при затримці більше 30 календарних днів.
 

Які є варіанти мінімізації податку на нерухоме майно?

Кожен варіант має свої переваги та недоліки. Пропонуємо та обговорюємо їх у темі. Сюди буду додавати запропоновані варіанти.
- оформлення майна на кількох родичів (таким чином пільгою буде користуватися кожен член сім’ї)

22.01.2014; 22:01
хиты: 93
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь